2022-08-30 17:15:32
Φωτογραφία για Big Brother Στην Κίνα, οι μαθητές παρακολουθούνται μέσω «έξυπνων» στυλό



Elise Da Silva Griel απο το Tvxs

Ο παραληρηματικός έλεγχος του κινεζικού καθεστώτος στον πληθυσμό του έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο, με την ευρεία προσφορά συνδεδεμένων στυλό στους μαθητές. Στόχος: να παρακολουθούν τις σημειώσεις και τις σχολικές εργασίες τους.

Όσο πιο συνδεδεμένοι, τόσο πιο παρακολουθούμενοι. Οι Κινέζοι μαθητές θα λάβουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στυλό κατασκοπείας. Εξοπλισμένα με μίνι κάμερα, καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τις σημειώσεις των μαθητών και τις μεταδίδουν στο δάσκαλό τους.

Πριν γενικευτεί η χρήση της στα τέλη Αυγούστου, η συσκευή εφαρμόστηκε σε ορισμένα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Σαγκάη και την επαρχία Γιουνάν, για αρκετά χρόνια. Στα τέλη Ιουλίου, το κινεζικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης «Hongxing Xinwen», που υπάγεται στον Εκδοτικό του Τσενγκντού «Chengdu Shangbao», έριξε φως σε αυτήν τη νέα μορφή επιτήρησης, δημοσιεύοντας τη μαρτυρία μίας μαθήτριας Γυμνασίου από τη Χαϊνάν, τη νοτιότερη επαρχία της χώρας. Η νεαρή κοπέλα εκμυστηρεύτηκε ότι εξαιτίας αυτού του «έξυπνου στυλό», που διανεμήθηκε από τον καθηγητή της, ένιωθε ότι «παρακολουθείται» και «έχει χάσει τη χαρά των διακοπών της».


Μεταφόρτωση των εργασιών και των διορθώσεων

«Όπου κι αν βρίσκονται, μόλις οι μαθητές βάλουν το στυλό τους σε ένα φύλλο χαρτιού, το περιεχόμενο μεταδίδεται μέσω δικτύου σε πραγματικό χρόνο στον υπολογιστή του εκπαιδευτικού», αναφέρεται στην εφημερίδα της πόλης Ναντζίνγκ «Xiandai Kuaibao». Έτσι, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν επακριβώς το χρόνο που αφιερώνουν οι μαθητές τους στις σχολικές εργασίες τους, μπορούν να τις μεταφορτώσουν και να τις διορθώσουν.

Το κινεζικό Υπουργείο Παιδείας υπερασπίζεται ένα μέτρο που στοχεύει στην ενίσχυση της «διαχείρισης των εργασιών στα σχολεία», και εξηγεί ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει, «όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, να ενθαρρύνουν την επιστημονική χρήση εργαλείων πληροφορικής για την ανάλυση και τη διάγνωση των εργασιών». Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει την ανησυχία τους. Ο συντάκτης ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα του Πεκίνου «Xin Jingbao», φοβάται ότι έτσι η τεράστια ανάπτυξη αυτών των στυλό θα μπορούσε να τους κάνει «ένα ζευγάρι έξυπνων χειροπέδων».

Τσιπ σε GPS και ταυτοποίηση

Τα συστήματα επιτήρησης που βασίζονται στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχουν διεισδύσει εδώ και καιρό στα κινεζικά σχολεία. Η ταυτοποίηση αναπτύσσεται έτσι ευρέως στις σχολικές εγκαταστάσεις. Κάμερες ή ακόμη και ακουστικά για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας χρησιμοποιούνται σε ορισμένες τάξεις, για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά προσέχουν το δάσκαλό τους.

Για την έναρξη του σχολικού έτους 2021, ένα από τα σχολεία της πόλης Zhuhai, στα νοτιοανατολικά της Κίνας, είχε ζητήσει από τους μαθητές του να ενσωματώσουν ένα ηλεκτρονικό τσιπ στο γιακά του πουκαμίσου τους. Με το πρόσχημα ότι αυξάνει την ασφάλειά τους, το μέτρο κατέστησε δυνατή τη συλλογή πληροφοριών ως προς τις καθημερινές διαδρομές τους και τη θέση τους στη σχολική εγκατάσταση. Ακόμη πιο παρεμβατικό μέτρο είναι ότι, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2018, οι αίθουσες διδασκαλίας ενός Γυμνασίου στην πόλη Χανγκτσόου είχαν εξοπλιστεί με ένα σύστημα ταυτοποίησης που υποτίθεται ότι διαβάζει τα συναισθήματα των μαθητών. Σκαναρισμένοι κάθε 30 δευτερόλεπτα, οι μαθητές καταγράφηκαν από το λογισμικό ως «χαρούμενοι», «θυμωμένοι», «μπερδεμένοι» ή ακόμη και «φοβισμένοι».

Η χρήση συνδεδεμένων στυλό είναι μία περαιτέρω απεικόνιση της εκτεταμένης επιτήρησης που επέβαλε το Πεκίνο στον πληθυσμό του. Η Κίνα διαθέτει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης, ήτοι το ήμισυ του παγκόσμιου στόλου. Από το 2014, η χώρα δοκιμάζει, επίσης, ένα σύστημα «κοινωνικής πίστωσης», με στόχο την αξιολόγηση των πολιτών.

πηγή: https://tvxs.gr/news/kosmos/o-megalos-adelfos – https://www.liberation.fr/international/asie-pacifique/en-chine-les-ecoliers-espionnes-par-des-stylos-connectes-20220813_TG6UHELZPNBJNN7SFJ6GJEM4IA/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ