2022-10-07 21:19:00
Φωτογραφία για 5 Τρόποι για μείωση της απώλειας θερμότητας και πιο ζεστό σπίτι
Η ενεργειακή κρίση, που ήρθε να προστεθεί στις ήδη δυστοπικές οικονομικές συνθήκες πολλών ετών, αναγάγει το θέμα "θέρμανση" σε μια από τις δυσκολότερες εξισώσεις για τον φετινό χειμώνα.

Αναζητώντας τον πιο αποδοτικό τρόπο θέρμανσης του σπιτιού, σε συσχετισμό με το κόστος που αυτός απαιτεί, μην υποτιμάτε και την απώλεια θερμότητας η οποία ειδικά σε παλιά κτίσματα πολύ συχνά οφείλεται σε παράγοντες που διαφεύγουν της προσοχής μας και είναι εύκολο να διορθωθούν. 

Πριν λοιπόν καταφύγετε στις ...ολόσωμες ισοθερμικές φόρμες και πυτζάμες :) που κάνουν θραύση στα telemarketing και όποιο τρόπο θέρμανσης και αν χρησιμοποιήσετε εστιάστε στην μείωση της απώλειας θερμότητας που απο μόνη της σημαίνει πιο ζεστό σπίτι. 

 

Το περισσότερο κρύο μπαίνει από ...πόρτες και παράθυρα 

Τα τζάμια πολλών επιστρώσεων και γενικά τα καλής ποιότητας κουφώματα αποτελούν το τρίτο πιο σημαντικό στοιχείο στην ενεργειακή απόδοση κάθε σπιτιού -μετά την μόνωση και τον προσανατολισμό του κτίσματος- όμως αφ΄ενός το κόστος τους είναι σημαντικό αφ΄ετέρου η αλλαγή κουφωμάτων είναι μια ανέφικτη επιλογή σε ενοικιαζόμενα σπίτια.


Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να γίνει, για να μειωθεί έως ένα βαθμό η απώλεια θερμότητας λόγω παλιών κουφωμάτων, είναι κατ΄αρχήν η συντήρησή τους και η με όποιο τρόπο σφράγιση των κενών που επιτρέπουν στον κρύο αέρα να εισχωρεί στο εσωτερικό. 

Επιδιορθώστε με σιλικόνη τυχόν ρωγμές περιμετρικά του κουφώματος -τόσο στον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό τοίχο- και τοποθετείστε καλής ποιότητας αεροστόπ και αεροφράχτες που αν τοποθετηθούν σωστά και σε όλες τις πόρτες - παράθυρα του σπιτιού συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.  

Προφανές επίσης ότι μια χοντρή κουρτίνα πλήρους σκίασης διατηρεί την θερμοκρασία του χώρου ελαφρά καλύτερα σε σχέση με ένα λεπτότερο ύφασμα και ένα καινοτόμο προϊόν που συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην μείωση απώλειας θερμότητας μέσω των τζαμιών είναι οι θερμικές κουρτίνες.

Πρόκειται για κουρτίνες αποτελούμενες από δύο ή και τρεις στρώσεις πολυεστερικού συνήθως υφάσματος, η μία εκ των οποίων έχει υποστεί ειδική επεξεργασία επιμετάλλωσης και λειτουργεί ως ανακλαστική επιφάνεια που επιστρέφει τον ζεστό αέρα στο εσωτερικό του δωματίου και κυρίως εμποδίζει τον κρύο αέρα από το τζάμι να διαπεράσει το ύφασμα. 

Μειονέκτημά τους ότι καθαρίζονται μόνο με στεγνό καθάρισμα, εκτός αν η θερμική επένδυση μιας τέτοιας κουρτίνας είναι αποσπώμενη, αλλά και το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένες. Ένα πρόσθετο σημείο που χρήζει προσοχής είναι ότι με την ένδειξη "θερμικές" κυκλοφορούν στην αγορά κουρτίνες που δεν είναι παρά διπλές κουρτίνες πλήρους συσκότισης. 

Το κρύο πάτωμα σημαίνει ...κρύο σπίτι

Ένα μεγάλο ποσοστό κρύου και υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού προέρχεται από το δάπεδο και τα χαλιά δεν ζεσταίνουν τον χώρο μόνο οπτικά αλλά και ουσιαστικά.  

Ειδικά σε μονοκατοικίες, παλιά ή όχι σωστά μονωμένα σπίτια κλπ η κάλυψη του δαπέδου με ζεστά χαλιά συντελεί σημαντικά στην διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. 

Καλύψτε όσο μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου με όσο πιο ζεστά χαλιά ή και τοποθετείστε κάτω από το χαλί ένα τσόχινο υπόστρωμα  - λεπτή μοκέτα τσόχας.

Κάτω από το εμφανές χαλί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και παλιότερα - φθαρμένα χαλιά σας κάθε είδους, που θα βοηθήσουν σημαντικά στο να έχετε ένα πιο ζεστό σπίτι, ειδικά αν κάνετε κάτι ανάλογο σε όλα τα  δωμάτια.  

Το σβηστό τζάκι θα πρέπει να είναι ένα ...κλειστό τζάκι

Το ανοιχτό τάμπερ του τζακιού (ο μηχανισμός που βρίσκεται στην κάτω εσωτερική πλευρά της καμινάδας) και ρυθμίζει την κυκλοφορία του αέρα είναι ένας παράγοντας που πολύ συχνά παραβλέπουμε και όμως ευθύνεται για την συνεχή εισροή κρύου αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, τις ώρες που το τζάκι δεν είναι αναμμένο.

Αυτές λοιπόν τις ώρες το τάμπερ θα πρέπει να παραμένει κλειστό και φυσικά εννοείται ότι σε τζάκια που δεν το διαθέτουν θα πρέπει να τοποθετηθεί.

Η συγκεκριμένη μορφή απώλειας θερμότητας είναι από τις συνηθισμένες σε σπίτια που τον χειμώνα λειτουργεί καλοριφέρ παράλληλα με το τζάκι και έχει σαν αποτέλεσμα, αν το τάμπερ δεν κλείνει τις ώρες που λειτουργεί μόνο το καλοριφέρ, ο χώρος να χάνει μεγάλο ποσοστό ζέστης από το ανοιχτό τζάκι. 

Οι εξαερισμοί  φέρνουν στο σπίτι κρύο αέρα 

Αν μια κρύα μέρα του χειμώνα ακουμπήσετε το χέρι σας στην εσωτερική πλευρά ενός κλασικού απορροφητήρα, αν αυτός δεν διαθέτει στην έξοδό του το ειδικό καπάκι εξαερισμού, θα νοιώσετε αμέσως τον κρύο αέρα που εισέρχεται και φυσικά ...ταξιδεύει σε όλο το σπίτι :)

Αυτή είναι μια συχνή αιτία που ο χώρος της κουζίνας έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από άλλα δωμάτια, ακόμη και όταν λειτουργεί η θέρμανση.  

Τοποθετείστε λοιπόν στην έξοδο του απορροφητήρα (στον εξωτερικό τοίχο που καταλήγουν οι σωληνώσεις) καπάκι εξαερισμού με περσίδες, που ανοίγουν αυτόματα μόνο όταν ο απορροφητήρας λειτουργεί.  Διαφορετικά στο εσωτερικό του σπιτιού μόνιμα θα υπάρχει μια εισροή κρύου αέρα.

"Γιατί στο μπάνιο κάνει τόσο κρύο"; 

Αιώνιο ..φιλοσοφικό ερώτημα :) και το ίδιο ακριβώς τεστ με εκείνο του απορροφητήρα μπορείτε να κάνετε ειδικά σε μονοκατοικίες και κυρίως παλιάς κατασκευής, με τα σιφόνια δαπέδου του μπάνιου. 

Το σύστημα εξαερισμού του σιφονιών λειτουργεί με τρόπο που επίσης επιτρέπει την εισροή αέρα έτσι  όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές αυτονόητο ότι αυτό επηρεάζει σημαντικά και την θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου. 

Όταν λοιπόν το/α σιφόνι/α στο δάπεδο (πάτωμα ή και ντουζιέρα) δεν είναι απαραίτητο να είναι ανοιχτά και ειδικά ημέρες που επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες χρησιμοποιείστε μια ειδική τάπα για σιφόνια, που όμως θα πρέπει να εφαρμόζει πλήρως ή ταπώστε το σιφόνι με μια μικρή βρεγμένη πετσέτα.  

Υγρασία = Κρύο

Συχνά ενώ η θερμοκρασία ενός χώρου διατηρείται, σύμφωνα με το θερμόμετρο, σε ικανοποιητικό επίπεδο η αίσθηση που μας δημιουργείται είναι ότι είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Η πιο συνηθισμένη αιτία γι΄αυτό είναι η ύπαρξη υγρασίας η οποία μπορεί να είναι  εμφανής πχ σε τοιχοποϊιες, δάπεδο, οροφή ή να ...υποβόσκει σε κάποιο εξωτερικό σημείο των τοίχων.  

Οι αφυγραντήρες συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της αίσθησης του κρύου και βοηθούν ώστε το όποιο όφελος από την θέρμανση του χώρου να μην εξανεμίζεται από την υγρασία, όμως δεν καταπολεμούν την αιτία του προβλήματος. 

Η μόνωση της ταράτσα, το στρώσιμο των τσιμέντων περιμετρικά του σπιτιού με πλάκες επίστρωσης, πλακάκι κλπ αλλά και η σωστή κλίση του εδάφους σε όλα τα σημεία έτσι που το νερό της βροχής να εκτρέπεται σωστά και να μην βρίσκει εύκολη διέξοδο προς τα θεμέλια του σπιτιού, όπως βεβαίως και η επισκευή (τρίψιμο - σοβάτισμα-βάψιμο) των προβληματικών - σαθρών σημείων στους τοίχους, είναι οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της υγρασίας. 

Μεγιστοποιείστε την απόδοση των σωμάτων καλοριφέρ

Ίσως έχετε παρατηρήσει σε εικόνες σπιτιών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σε περιοχές δηλαδή με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στην διάρκεια του χειμώνα, ότι σχεδόν πάντα στο επάνω μέρος των σωμάτων καλοριφέρ υπάρχει ή το εσωτερικό περβάζι του παραθύρου ή ένα επί τούτου τοποθετημένο ράφι. Ο κύριος λόγος δεν είναι διακοσμητικός αλλά πρωτίστως λειτουργικός ώστε να εξισορροπηθούν οι απώλειες από την ιδιότητα του ζεστού αέρα να ανεβαίνει προς τα πάνω, αφού το ράφι ανακόπτει την φυσική πορεία του ζεστού αέρα υποχρεώνοντας τον να διαχέται δεξιά - αριστερά του σώματος.

Το "τρυκ" αυτό ειδικά σε μεγάλους ή ψηλοτάβανους χώρους διαφοροποιεί κατά πολύ τον χρόνο που αυτοί χρειάζονται για να αποκτήσουν την επιθυμητή θερμοκρασία, όχι στο ...ταβάνι :) αλλά στο χαμηλότερο τμήμα του δωματίου όπου κινούμαστε. 

Οι ανακλαστικές επιφάνειες καλοριφέρ, που τοποθετούνται στον τοίχο πίσω από το σώμα, επίσης συμβάλλουν στην αποδοτικότερη διάχυση του ζεστού αέρα στον χώρο του δωματίου και αποτρέπουν την συσσώρευσή του στο σημείο πίσω από το σώμα. Μειονέκτημά τους ότι είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο και όσο και αν οι προσδιαγραφές τους ισχυρίζονται το αντίθετο, δεν θεωρούνται και ό,τι ...υγιεινότερο μπορεί να συμβεί στην ατμόσφαιρα ενός χώρου με κλειστά παράθυρα. 

Το καλοριφέρ παραμένει ο τρόπος θέρμανσης που εξ΄αντικειμένου συντελεί στην πιο αργή απώλεια θερμότητας, αφού ο χώρος διατηρεί μια σχετικά καλή θερμοκρασία ακόμη και αρκετές ώρες μετά την παύση λειτουργίας των σωμάτων, λόγω του ότι έχει ζεσταθεί μεγάλο μέρος των τοίχων. 

Κάτι που δεν συμβαίνει πχ με τα κλιματιστικά ή όποιου αλλου είδους θερμαντικά σώματα με την χρήση το οποίων ο αέρας της ατμόσφαιρας ενός χώρου επανέρχεται πολύ πιο γρήγορα στα αρχικά επίπεδα, όταν η συσκευή θέρμανσης σταματήσει να λειτουργεί. 

Για το τέλος, ο "χρυσός" κανόνας λειτουργίας του καλοριφέρ, που όμως δυστυχώς και ειδικά στις παρούσες συνθήκες δύσκολα μπορεί να τηρηθεί, πολύ περισσότερο σε πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία θέρμανσης ανά διαμέρισμα όπου θα πρέπει όλοι να τον ...ασπασθούν. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι η σχέση απόδοσης/κόστους είναι τελικώς πιο συμφέρουσα αν το καλοριφέρ παραμένει σε λειτουργία περισσότερες και συνεχόμενες ώρες σε μια θερμοκρασία 18-19°C από το να ...ανοιγοκλείνει για πχ μερικά 2-3ώρα μέσα στο 24ωρο, αφού η μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου πραγματοποιείται στον χρόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουν οι χώροι την καθορισμένη θερμοκρασία οπότε και αυτόματα η λειτουργία του σταματά.  Όταν λοιπόν εξωτερικά επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και κάθε μερικές ώρες προσπαθούμε με το καλοριφές να φτάσουμε την εσωτερική θερμοκρασία από το πχ 15°C και πάλι στο 19-20°C αθροιστικά ο καυστήρας λειτουργεί εντονότερα καταναλώνοντας περισσότερο.   
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ