2022-10-17 19:00:55
Φωτογραφία για Ένα Lego ομοίωμα του Τιτανικού αλλάζει την ζωή ενός αυτιστικού αγοριού

Ο αυτιστικός Brynjar Karl Birgisson από το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ήταν 10 ετών όταν χρειάστηκε 700 ώρες σε διάστημα 11 μηνών για να δημιουργήσει ένα πιστό αντίγραφο του Τιτανικού μήκους 8 μέτρων. 

«Όταν ταξίδεψα με τη μαμά μου στη Legoland στη Δανία και είδα για πρώτη φορά όλα τα καταπληκτικά μεγάλα μοντέλα διάσημων οίκων και αεροπλάνων, τοποθεσιών και πλοίων, μάλλον τότε άρχισα να σκέφτομαι να φτιάξω το δικό μου μοντέλο Lego" λέει ο ίδιος, για το πως εμπνεύστηκε την ιδέα. 

Ο παππούς του, μηχανικός στο επάγγελμα, βοήθηκε αρχικά τον Brynjar στις κλίμακες μεγεθών και τον υπολογισμό των κομματιών ώστε η ρέπλικα να είναι απολύτως πιστό αντίγραφο του Τιτανικού. 



Οικογένεια, φίλοι και γνωστοί συνέβαλαν οικονομικά στην αγορά των απαιτούμενων τούβλων ενώ και η Lego, όταν της έγινε γνωστό το εγχείρημα, παραχώρησε μέγαλο αριθμό από τα  περίπου 56.000 τουβλάκια που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου.  


Όταν ξεκίνησε το μοντέλο του, ήταν εξαιρετικά ντροπαλός και μιλούσε ελάχιστα. Αλλά η μητέρα του  Bjarney Ludviksdottir ενθάρρυνε τον γιο της να σχεδιάσει και να μιλήσει για την ιδέα του. Τον βοήθησε να γράψει γράμματα, να δημιουργήσει ένα βίντεο στο YouTube και να μιλήσει με αγνώστους.

Η μητέρα του ήταν αυτή που άνοιξε και τον δρόμο ώστε το έργο να αποτελεί πλέον ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκθέματα του Μουσείου Τιτανικού στο Pigeon Forge του Τενεσί.   «Δεν υπάρχει χώρος για να το βάλουμε κάπου. Αν δεν βρούμε κάποιο σημείο αναγκαστικά θα καταστραφεί και είναι κρίμα» μου είπε χαρακτηριστικά, θυμάται η υπεύθυνη του Μουσείου Μέρι Κέλογκ από την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους. 



Πράματι το αντίγραφο Lego του Τιτανικού στάλθηκε από την Ισλανδία σε τρία μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε προσεκτικά από τους ανθρώπους του Μουσείου, ενώ κατά καιρούς έχει μεταφερθεί και εκτεθεί σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους πολλών χωρών. 

H εμπειρία της κατασκευής μεταφέρθηκαν στο παιδικό βιβλίο «My Autistic X-Factor» με συγγραφείς τον ίδιο και την μητέρα του, ενώ η ιστορία του Brynjar αποτελεί κεντρικό θέμα και του ντοκιμαντέρ «Πώς ο Τιτανικός έγινε η σωσίβια λέμβος μου» που ασχολείται με την εμπειρία του Brynjar αλλά και άλλων νέων ανθρώπων και το πως τα ιδιαίτερα ταλέντα τους βοήθησαν να αντιμετωπίσουον τον αυτισμό.  

Η ικανοποίηση για την επιτυχία του και η στήριξη του περίγυρου στο εγχείρημα αποτέλεσαν  για τον Brynjar το εφαλτήριο για να ξεφύγει από την "ομίχλη του αυτισμού". 

Τώρα, στα 17 του χρόνια, ο Brynjar είναι παγκοσμίως γνωστός ως «το αγόρι των Lego» και συχνά κάνει ομιλίες και ομιλίες για το πώς ο Τιτανικός και τα Lego άλλαξαν τη ζωή του.

Όπως δηλώνει ο ίδιος:

"Πριν ξεκινήσω το έργο είχα μεγάλες δυσκολίες στην επικοινωνία, κάτι που με έκανε  δυστυχισμένο και μοναχικό. Τώρα έχω αυτοπεποίθηση, μπορώ να δίνω συνεντεύξεις και να μιλώ για το επίτευγμά μου σε πολυπληθές κοινό". 

«Όταν ξεκίνησα τη διαδικασία κατασκευής, είχα ένα άτομο που με βοηθούσε στο σχολείο σε κάθε βήμα που έκανα, αλλά σήμερα, σπουδάζω χωρίς καμία υποστήριξη», είπε.

«Οι βαθμοί μου έχουν ανέβει και οι συμμαθητές μου με θεωρούν συνομήλικό τους. Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω και να εξερευνήσω και να γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους ». 

«Τώρα στέκεται σε σκηνές σε όλο τον κόσμο, αφηγείται την ιστορία του, δίνει συνεντεύξεις και ενθαρρύνει άλλους να διευρύνουν τη φαντασία τους, να πετάξουν τις αμφιβολίες τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους», δηλώνει η Mary Kellogg-Joslyn, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος του Μουσείου Τιτανικού



Η μεγαλύτερη ουσία της ιστορίας του Brynjar ίσως είναι αυτή που περιλαμβάνεται στα λόγια - προτροπή της μητέρας του προς τους γονείς όλων των παιδιών, βγαλμένα μέσα απο την προσωπική της εμπειρία:

«Όταν το παιδί σας έρχεται σε εσάς με ένα  μεγάλο, τρελό όνειρο ή στόχο που θα ήθελε να πραγματοποιήσει χρειάζεται τη βοήθειά σας. Ακούστε προσεκτικά και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να υποστηρίξετε το παιδί να φτάσει σε αυτόν τον στόχο. Ίσως αποδειχθεί  η καλύτερη επένδυση που κάνατε ποτέ για το παιδί σας".

soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ