2022-10-27 22:09:11
Φωτογραφία για Τρένο FluxJet με πάνω από 600 km/h σε κενό αέρος
ΤΟΡΟΝΤΟ (Καναδάς) - Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές στον Καναδά (και, με εξαίρεση τις σποραδικές περιπτώσεις, σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο) είναι αναμφισβήτητα ντεμοντέ, χωρίς γραμμές υψηλής ταχύτητας και σε μεγάλο βαθμό έχουν ανατεθεί στην έλξη Diesel, με ατμομηχανές που με τη σειρά τους έχουν γεννήτριες παλιάς ιδέας και κινητήρες έλξης, μερικές φορές αναγκασμένοι να λειτουργούν σε γραμμές που σχεδιάστηκαν τον δέκατο ένατο αιώνα.

του Μάουρο Λονγκαρίνι

Επομένως, δεν είναι τυχαίο ότι η TransPod Inc., μια καναδική εταιρεία με έδρα το Τορόντο, βρήκε πρόσφορο έδαφος, καθώς και την υποστήριξη της επαρχίας της Αλμπέρτα, για να αναπτύξει το έργο FluxJet. Εννοιολογικά παρόμοιο με το Hyperloop του Elon Musk, το FluxJet είναι ένα όχημα (μπορούμε να το ονομάσουμε κυλιόμενο;) Σχεδιασμένο για τη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με πολύ υψηλή ταχύτητα, εκμεταλλευόμενο τις αρχές και τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής αιώρησης (ή ανάρτησης) και της απουσίας αέρα (κενό ) που παράγεται από αντλίες. Αν θέλουμε να υποτιμήσουμε, η αρχή FluxJet δεν διαφέρει πολύ από τα πνευματικά συστήματα αλληλογραφίας που χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τα ταμεία μεγάλων σούπερ μάρκετ για να παραδίδουν τις αποδείξεις απευθείας στη διοίκηση.


1. Σχέδιο TransPod

Το 2021 η TransPod ανακοίνωσε τις μελέτες σκοπιμότητας μιας σύνδεσης μεταξύ της πόλης του Κάλγκαρι και της πρωτεύουσας της επαρχίας της Αλμπέρτα, Έντμοντον (απόσταση περίπου 300 χλμ.), ικανή να διανυθεί σε μόλις 45 λεπτά και να ακολουθήσει άλλες διάσπαρτες πόλεις για τον κόσμο. άρχισε να εξετάζει τη νέα τεχνολογία. Αυτά περιλαμβάνουν τα  τμήματα Ντάλας - Σαν Αντόνιο (Τέξας, ΗΠΑ), Ντουμπάι - Άμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Μπρίσμπεϊν - Σίντνεϊ (Αυστραλία) και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, Μόντρεαλ - Τορόντο (Καναδάς).

Οι υποσχέσεις και οι προσδοκίες του συστήματος που είναι επίσης γνωστό ως «τρένο σωλήνων κενού» είναι προφανώς πολλαπλές, και ορισμένες έχουν πρόσφατα ποσοτικοποιηθεί εν μέρει. Πρώτα απ 'όλα, η εξοικονόμηση εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα μεταφορών (αεροπορικά, σιδηροδρομικά, οδικά). Αριθμοί τόσο υπερβολικοί όσο και δυσνόητοι και, ειλικρινά, δύσκολα αμφιλεγόμενοι στα χαρτιά. Αριθμοί που λοιπόν παίρνω το θάρρος να παραλείψω, αν και φαίνονται προσβάσιμοι και χάρη στην τροφοδοσία που παρέχεται από ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ. Η μεταφορική ικανότητα του FluxJet υπολογίζεται επί του παρόντος σε 54 επιβάτες και 10 τόνους φορτίου. Έχει ειπωθεί για τους χρόνους ταξιδιού, και βασικά για οποιαδήποτε πρόβλεψη αρκεί να ληφθεί υπόψη μια ταχύτητα όχι μικρότερη από 600 km/h, ενώ,

2. Σχέδιο TransPod

Το έργο FluxJet απέχει προφανώς ακόμη πολύ από το να γίνει λειτουργική πραγματικότητα, αν και σύντομα θα εισέλθει σε μια λιγότερο θεωρητική και πιο πρακτική φάση, με την κατασκευή ενός πρώτου σύντομου τμήματος που προετοιμάζεται για δοκιμές ταχύτητας. Αυτά, εάν επιτύχουν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν, ξεκινώντας από το 2025, στην έναρξη του εργοταξίου χρήσιμου για τη σύνδεση μεταξύ των πόλεων του Έντμοντον και του Κάλγκαρι.

Στο μεταξύ, ωστόσο, μερικές ερωτήσεις σχετικά με την πραγματική σκοπιμότητα του έργου είναι απαραίτητες. Όχι τόσο γιατί δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η απόκτηση της χρήσιμης γης για τις υποδομές της ευθείας Έντμοντον - Κάλγκαρι, κάτι που τουλάχιστον δεν συνδυάζεται με τη νέα και ρεαλιστική διακυβέρνηση της Αλμπέρτα. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα μπορούσαν πραγματικά να εγγυηθούν την αυτονομία σε μια γεωγραφική περιοχή που δεν είναι ιδιαίτερα ηλιόλουστη, όπου η μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι 23 βαθμοί Κελσίου. Θα μπορούσε ο μικρός αριθμός επιβατών και εμπορευμάτων που μεταφέρονται (ίσο με ένα αστικό λεωφορείο και μια-δυο παλέτες αντίστοιχα) να ανταγωνιστεί πραγματικά τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέψουν τα μεγάλα συμφέροντα;

ferrovie.it

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ