2022-10-27 21:34:22
Φωτογραφία για Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες  παρουσίασε του υπουργείου του  στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κώστα Καραμανλής
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, παρουσίασε νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, β) για την κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριάσιου Πεδίου» και γ) για το Ερανιστικό νομοσχέδιο.

α) Με το νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών προβλέπονται:

Ενοποίηση των 2 Επιτροπών σε έναν νέο Φορέα. Ενοποίηση των οργάνων διοίκησης.  Σύσταση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Αυτοτελούς Μονάδας Μελετών και Διερευνήσεων, η οποία θα αποτελείται από 3 Γραφεία (Αεροπορικών Ατυχημάτων, Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, και Πρόληψης, Ανάλυσης και Στατιστικής), τα οποία θα στελεχωθούν από τους υπάρχοντες Διερευνητές. Μετάταξη διοικητικών υπαλλήλων στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για διάθεσή τους στο νέο Φορέα. Παροχή δυνατότητας συνεργασίας με τρίτους διερευνητές και τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η απουσία διερευνητών σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

β) Το νομοσχέδιο για τη  κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου Θριασίου πεδίου» ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση ενός έργου, στο οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -έτσι όπως το δημοπράτησε και το συμβασιοποίησε- είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις. Μάλιστα υπήρχε ο κίνδυνος ακόμα και για ματαίωσή του, και την επιβολή  βαρύτατων προστίμων. 

Με την κύρωση γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics και το Θριάσιο ένας κόμβος υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Πρόκειται για ένα εμπορευματικό κέντρο 240.000 τ.μ., σε συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων, με αποθήκες ξηρού και ψυχόμενου φορτίου, χώρους γραφείων, χώρους τελωνείου και στάθμευσης αυτοκινήτων και φορτηγών και με σύγχρονες σιδηροδρομικές υποδομές, τις οποίες θα κατασκευάσει επίσης ο παραχωρησιούχος, ώστε να συνδεθεί το Κέντρο με την εθνική σιδηροδρομική υποδομή. Η σημαντικότερη καινοτομία του Εμπορευματικού Κέντρου του Θριασίου είναι η διασύνδεσή του με όλα τα δίκτυα μεταφοράς: Το λιμάνι του Πειραιά, το λιμάνι της Ελευσίνας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Το πιο σημαντικό επίτευγμα αποτελεί ο διπλασιασμός του αντιτίμου για το Ελληνικό Δημόσιο. Το εφάπαξ αντίτιμο αυξήθηκε από τα 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ. Η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5%, και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ. Παράλληλα, εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 με τον παραχωρησιούχο, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό, ενώ μειώνεται και ο χρόνος της Παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη. Κι όλα αυτά, με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

γ) Με το ερανιστικό νομοσχέδιο επιδιώκεται η ενιαία και ταχεία ρύθμιση διαφόρων οργανωτικών, λειτουργικών, εργασιακών και οικονομικών ζητημάτων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η αποσαφήνιση ζητημάτων σχετικών τόσο με τις υποδομές όσο και με τις μεταφορές. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για τις μεταφορές, τις αστικές συγκοινωνίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και τις υποδομές. 

Από την Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΝΔ.sidirodromikanea.blogspot.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ