2022-10-28 00:26:02
Φωτογραφία για Γιατί οι Big Tech έχασαν μισό τρισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες
Περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την χρηματιστηριακή αξία των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, με φόντο το κλίμα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και τις πιέσεις που αυξάνονται στο μέτωπο των εξόδων, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η μητρική εταιρεία του Facebook, η Meta έδωσε στη δημοσιότητα, αργά την Τετάρτη, στοιχεία που δείχνουν ότι τα περιθώρια κέρδους της έχουν μειωθεί λόγω της διολίσθησης των διαφημιστικών εσόδων και της αύξησης στα έξοδα/κόστη.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ των Facebook και Meta βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μπαράζ ερωτήσεων από αναλυτές της Wall Street που διερωτώνται γιατί η εταιρεία του επιμένει στα μεγαλεπήβολα στοιχήματα της τεχνητής νοημοσύνης και του metaverse ενόψει του 2023, παρά τα κενά στα διαφημιστικά έσοδα και παρά την αβεβαιότητα αναφορικά με το εάν και κατά πόσο όλες αυτές οι μεγάλες επενδύσεις θα «βγάλουν» κάποια στιγμή «τα λεφτά τους».


Η Wall Street δεν πιστεύει πια στις προοπτικές προόδου του metaverse οράματος του Ζούκερμπεργκ και, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως σημειώνουν οι FT, το 22% των μετοχών της Meta εξανεμίστηκε το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας. Νωρίτερα ωστόσο, ήδη από την περασμένη Τρίτη, και οι μετοχές της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ (Big Tech) δεν ενδιαφέρονται, στον βαθμό που θα έπρεπε, να περιορίσουν τα κόστη τους που αυξάνονται. Οι εν λόγω φόβοι εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, όπως αναφέρουν οι FT, έπειτα από τις τελευταίες κινήσεις της Alphabet που έχει προχωρήσει στην πρόσληψη σχεδόν 13.000 νέων υπαλλήλων μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, κι αυτό παρά την πρόσφατη εσωτερική οδηγία του CEO της εταιρείας, Sundar Pichai, που ζήτησε η εταιρεία να «εστιάσει» περισσότερο στις δαπάνες της.

Η Google έχει, όπως και η Meta, δείξει ότι οι δικές της τεράστιες δαπάνες κεφαλαίου (capital spending) θα συνεχιστούν, εντείνοντας έτσι την κούρσα μεταξύ των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών που τρέχουν για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο «μεγαλύτερος χαμένος» ωστόσο ήταν η Microsoft που είδε 174 δισεκατομμύρια δολάρια να χάνονται από την χρηματιστηριακή της αξία ως το πρωί της Πέμπτης, ενώ είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στο μέτωπο του cloud computing επιβραδύνθηκε ταχύτερα από όσο αναμένετο.

Στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων, ενισχύονται οι φόβοι που θέλουν τομείς που θεωρούνταν ανθεκτικοί, όπως είναι εκείνοι του cloud computing και του search advertising της Google, να αρχίζουν και εκείνοι να «υποφέρουν».

Η Alphabet, η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft είχαν όλες μαζί χάσει 566 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας μέχρι το πρωί της Πέμπτης, με αποτέλεσμα η συνολική τους αξία να ανέρχεται στα 6,64 τρισεκατομμύρια δολάρια.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ