2022-10-31 23:09:24
Φωτογραφία για 25 Διαφορετικής αισθητικής πέτρινα τζάκια
Οι κάθε τύπου πέτρες μαζί με τα πυρότουβλα είναι τα πιο  συνήθη υλικά για επενδύσεις τζακιού. Όμως το μέγεθος, η απόχρωση και κυρίως ο τρόπος τοποθέτησής τους διαφοροποιούν αισθητά το αποτέλεσμα,  που με το ίδιο είδος πέτρας μπορεί να προκύψει από εντελώς κλασικό και ρουστίκ έως απόλυτα ταιριαστό ακόμη και σε χώρους διαμορφωμένους σε μοντέρνο ύφος. 

Πέτρα - πυρότουβλο και ξύλινο ράφι

Η πιο συνηθισμένη επιλογή, ειδικά για τζάκια σε εξοχικά και ρουστίκ - παραδοσιακά - κλασικής διαμόρφωσης σπίτια, με πέτρες συνήθως διαφορετικών αποχρώσεων. 

Ένας τρόπος επένδυσης ταιριαστός σε κάθε τζάκι ανεξάρτητα από το σχήμα και μέγεθος της εστίας και της καμινάδας και που βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε συμβατικά όσο και σε ενεργειακά τζάκια. 

Πέτρινη επένδυση σε ολόκληρο τον τοίχο

Μια επιλογή με ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ειδικά για τζάκια που καταλαμβάνουν μεγάλο τμήμα του τοίχου που εφάπτονται και γενικά για άνετους και ευρύχωρους χώρους. 


Μια τέτοιας μορφής επένδυση προϋποθέτει η καμινάδα του τζακιού να είναι χτισμένη εξωτερικά και όχι εμφανής στην εσωτερική πλευρά του τοίχου.  

Στην ίδια ή σε διαφορετική διάταξη, με ή χωρίς αρμό κλπ οι πέτρες εκτός των σημείων περιμετρικά του τζακιού τοποθετούνται σε ολόκληρο το ύψος του τοίχου, προσθέτοντας στον χώρο ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο.  

Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος η συγκεκριμένη επιλογή μονώνει τον τοίχο επιλύοντας τυχόν προβλήματα υγρασίας ενώ στα μειονεκτήματά της ότι δύσκολα, τις εποχές που το τζάκι δεν χρησιμοποιείται, μπορεί κανείς να το "απομονώσει" οπτικά. 

Κολλητή πέτρα χωρίς αρμό 

Μια επιλογή επένδυσης του τζακιού ή και ολόκληρου του τοίχου που αυτό εφάπτεται κατάλληλη και για χώρους πιο μοντέρνας διαμόρφωσης, ειδικά αν χρησιμοποιηθούν μικρού μεγέθους και πάχους πέτρες. 

Μπορεί να δημιουργηθεί τόσο με ασύμμετρες όσο και με συμμετρικές πέτρες, ίδιας ή διαφορετικής απόχρωσεις και σε πολλούς  διαφορετικούς σχηματισμούς. 

 

Μόνο λευκό   

Πολύ ιδιαίτερος και καλαίσθητος τρόπος επένδυσης του τζακιού ή και ολόκληρου του τοίχου που αυτό εφάπτεται και μπορεί να δημιουργηθεί με διαφορετικούς τρόπους. 

Με κάθε είδους λευκές πέτρες, τοποθετημένες κολλητά ή με λευκό αρμό ή με το βάψιμο ή  και μη επιμελημένο σοβάτισμα παλιών πυρότουβλων. 

Το βάψιμο - σοβάτισμα των πυρότουβλων είναι ο τρόπος για να αλλάξει εντελώς όψη ένα παραδοσιακό απλό τζάκι και να ενσωματωθεί εύκολα στον χώρο, ανεξάρτητα από το στυλ διακόσμησής τους. 

Οι πέτρες θα πρέπει βεβαίως να περαστούν απαραίτητα με ένα προστατευτικό βερνίκι που βοηθά σημαντικά στον μετέπειτα εύκολο καθαρισμό τους, διαφορετικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθαριστικά σπρέϊ ειδικά για τζάκια, μπάρμπεκιου κλπ που ομολογουμένως με ένα πέρασμα πολύ εύκολα απομακρύνουν λεκέδες και μουτζούρες τόσο από την επένδυση του τζακιού όσο και από τα τζάμια που διαθέτουν τα κλειστά ενεργειακά τζάκια. 

Μεγάλες ασύμμετρες πέτρες με μορφή "βοτσαλωτού"

Δημιουργία μιας πολύ ιδιαίτερης "τρισδιάστατης" επένδυσης, αφού οι πέτρες εξέχουν της τοιχοποίας, και μπορούν να τοποθετηθούν με ή χωρίς αρμό και σε όποιο σχηματισμό. 

Επενδύσεις αυτής της μορφής χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε νεόδμητα σπίτια, όταν δεν υιοθετούνται minimal επιλογές, και κυρίως σε περιοχές που διαθέτουν τέτοιου είδους πέτρες ώστε στην κατασκευή ενός κτίσματος να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα ντόπια υλικά. 

Συχνά επίσης σε ανακαινίσεις υπαίθριων κατοικιών πέτρες κατάλληλες για την συγκεκριμένη χρήση προκύπτουν από γκρεμίσματα τοιχοποιίας και αυτός είναι ένας τρόπος αξιοποίησής τους.

Πέτρα - πυρότουβλο με φαρδύ και έντονα εμφανή αρμό

Μια μορφή επένδυσης για το τζάκι που μπορεί να δημιουργηθεί με κάθε τύπο και μεγέθους συμμετρικές ή ασύμμετρες πέτρες ή και πυρότουβλα. 

Ο αρμός ανάμεσα στις πέτρες είναι μεγαλύτερος απ΄όσο γενικά συνηθίζεται, επιτρέποντας να διακρίνεται το λευκό σε αρκετό μέρος της επιφάνειας.  

Επενδύσεις τζακιού αυτής της μορφής μπορούν να αποκτήσουν και τεχνητά παλαιωμένη όψη, αν κατά το σκούπισμα του αρμού αυτός δεν αφαιρεθεί πλήρως από τις πέτρες ή τα πυρότουβλα. 

Ανάλογα κυρίως με τις αποχρώσεις της πέτρας τζάκια αυτής της μορφής είναι ταιριαστά τόσο σε Ρουστίκ και Κλασικούς όσο και χώρους διαμορφωμένους σε Boho, Ethnic ή Σκανδιναβικό στυλ. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: Νοέμβριος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: Νοέμβριος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ