2022-10-31 22:19:27
Φωτογραφία για ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: Νοέμβριος
Όσο ο καιρός κρυώνει όλο και μειώνονται οι  εξωτερικές εργασίες στον κήπο και  περιορίζονται στα φυτά με  ιδιαίτερες  απαιτήσεις, την προστασία των πιο ευαίσθητων ειδών από τις παγωνιές και φυσικά τις προετοιμασίες για όσα είναι απαραίτητα ώστε την επόμενη άνοιξη τα παρτέρια ή γλάστρες σας να είναι και πάλι ανθισμένα.   

Σε φυτώρια, πολυκαταστήματα με είδη κήπου αλλά ακόμα και μεγάλα super markets θα βρείτε αυτή την εποχή ανοιξιάτικους βολβούς. Τουλίπες, ίριδες, φρέζες, κρόκους, ζουμπούλια, νάρκισους κλπ. Φυτέψτε τους προς το τέλος του μηνός, όταν η θερμοκρασία θα έχει σταθεροποιηθεί γύρω στους 20 βαθμούς και μέχρι τα μέσα με αρχές του Δεκέμβρη,  για να ξεκινήσουν ήδη από τον Μάρτιο να ανθίζουν. Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για το πως θα φυτέψετε βολβούς. Οι περυσινές Ποϊνσέτιες (Αλεξανδρινά) έχουν ανάγκη από ...σκοτάδι. Φροντίστε να βρίσκονται σε περιβάλλον σχεδόν απόλυτης σκιάς για περίπου ακόμη έξι εβδομάδες ώστε κοντά στα χριστούγεννα να είναι γεμάτες λουλούδια. Φυτέψτε χειμωνιάτικα λαχανικά. Μαρούλια, λάχανα, κρεμμύδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ρόκα, καρότα κλπ.


Προς το τέλος του μήνα και αφού το χώμα έχει υγρανθεί αρκετά αλλά σε μέρες που δεν υπάρχει βροχή είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση πατάτας. 

Ένας μικρός χειμερινός λαχανόκηπος μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και σε περιορισμένο χώρο, ακόμη και μέσα σε δοχεία φύτευσης στο μπαλκόνι. Εδώ θα βρείτε όλες τις σχετικές συμβουλές. Μεταφέρετε τα ευαίσθητα φυτά σε κάποιο προστατευμένο σημείο ή και μέσα στο σπίτι αφού πριν καθαρίσετε τα φύλλα τους, προσθέσετε χώμα αν είναι απαραίτητο και ελέγξετε για τυχόν ασθένειες και ζιζάνια.  Μαζεύετε συχνά από τον κήπο πεσμένα φύλλα, ξερά λουλούδια και καρπούς. Η παραμονή τους στο έδαφος σε συνδυασμό με την υγρασία της εποχής  δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που θα προσβάλλουν λουλούδια και λαχανικά.

Τα Χρυσάνθεμα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία. Κόβετε συχνά τα ξερά λουλούδια τους για να τα βοηθήσετε να δημιουργήσουν νέα και αν οι βροχές δεν είναι αρκετές, ποτίζετε όταν το χώμα τους αρχίζει να ξεραίνεται. Σ΄ένα ειδικό σπιτάκι για πουλιά ή σ΄ένα οποιοδήποτε σημείο του κήπου, αφήνετε σπόρους,ψίχουλα ή ρύζι.  Τα μεταναστευτικά θα αρχίσουν σε λίγο τα ταξίδια τους και τίποτα δεν  χαρίζει περισσότερη "ζωή" σε οποιοδήποτε περιβάλλον  από την παρουσία τους. Αν σταματήσουν στα ...λημέρια σας  μια φορά και τα βρουν ...φιλόξενα θα το κάνουν κάθε χρόνο και πραγματικά είναι από τις πιο όμορφες εικόνες που μπορεί να σας χαρίσει ο κήπος σας.Τα Κυκλάμινα  είναι από τα πιο όμορφα φθινοπωρινά λουλούδια. Αγοράστε μικρά ή μεγαλύτερα γλαστράκια που θα βρείτε αυτήν την εποχή στα φυτώρια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Μεταφυτεύστε τα  σε γλάστρες και ζαρντινιέρες  ή "χαρείτε" τα όσο είναι ανθισμένα τοποθετώντας τα σε όμορφα κασπώ και σε φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι  φροντίζοντας το χώμα τους να είναι πάντα ελαφρά νωπό. Το τέλος του φθινοπώρου είναι η καταλληλότερη εποχή για να ενισχύσετε τόσο το χώμα στον κήπο, με κομπόστ, κοπριά κλπ όσο και για να πραγματοποιήσετε τις τελευταίες λιπάνσεις σε όλα τα φυτά σας πριν τον χειμώνα, οπότε και λόγω του κρύου το χώμα απορροφά πολύ δύσκολα τα συστατικά των ενισχυτικών σκευασμάτων. Κυρίως μην ανησυχείτε και μην αγχώνεστε γι΄αυτή την ίσως ελαφρά "μουντή" εικόνα που ίσως παρουσιάζει ο κήπος ή το μπαλκόνι σας αυτή την εποχή, μετά τις "πολύχρωμες" γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια με τα καλοκαιρινά εποχιακά. Εκτός από τα χρυσάνθεμα, τους πανσέσες, τα κυκλάμινα και ελάχιστα ακόμη ανθοφόρα, το φθινόπωρο είναι η εποχή του ...πράσινου και του ...καφέ, απόλυτα φυσιολογικό σημάδι ότι ο κήπος σας ακολουθεί σωστά και πιστά τους κύκλους των εποχών :)
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ