2022-11-05 10:26:57
Φωτογραφία για Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται οι άνω των 50 για να παραμείνουν υγιείς
Τουλάχιστον πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για πολλαπλά προβλήματα υγείας των άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η κακή υγεία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αλλά ο κακός ύπνος μπορεί επίσης να είναι προειδοποίηση ή κίνδυνος από μόνος του, λένε.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ύπνος βοηθά στην αποκατάσταση, την ξεκούραση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου, αλλά παραμένει ασαφές γιατί ο «χρυσός αριθμός ωρών ύπνου» μπορεί να έχει σημασία παραμένει ασαφές.

Σύμφωνα με το BBC, η μελέτη PLoS Medicine παρακολούθησε την υγεία και τον ύπνο των δημοσίων υπαλλήλων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι περίπου 8.000 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: Πόσες ώρες κοιμάστε κατά μέσο όρο τη νύχτα;»

Μερικοί φορούσαν επίσης ρολόι ύπνου.

Ελέγχθηκαν για χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, για δύο δεκαετίες παρακολούθησης.


Όσοι κοιμόντουσαν πέντε ώρες ή λιγότερο στην ηλικία των 50 ετών είχαν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πολλαπλών παθήσεων από εκείνους που κοιμόντουσαν επτά ώρες.

Ο λιγότερος ύπνος στην ηλικία των 50 ετών συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, κυρίως συνδεδεμένο με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Οι ειδικοί συνιστούν γενικά περίπου επτά ή οκτώ ώρες, λένε οι ερευνητές από το University College London και το Paris Cité University.

Γιατί κοιμόμαστε;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά είναι σαφές ότι ο ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τις αναμνήσεις και είναι καλός για τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Ο ύπνος είναι επίσης μια ευκαιρία για τον εγκέφαλο να καθαριστεί από τα απόβλητα.

Συμβουλές καλού ύπνου:

Ας κουραστούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι αλλά να επιβραδύνουμε την ώρα του ύπνουΑς αποφύγουμε τις σιέστες κατά την διάρκεια της ημέραςΑς καθιερώσουμε μια καλή νυχτερινή ρουτίνα κι ας βεβαιωθούμε ότι η κρεβατοκάμαρά μας μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε και επιτρέπει τον ύπνο διαθέτοντας χοντρές κουρτίνες ή περσίδες συσκότισης, άνετη θερμοκρασία δωματίου και κλινοσκεπάσματα και δεν διαθέτει μεγάλους περισπασμούς, όπως τα smartphones στο κρεβάτιΑς μειώσουμε ή ας εξαφανίσουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνουΑν δεν μας παίρνει ο ύπνος, ας μην το πιέζουμε ή ας μην απογοητευόμαστε – ας σηκωθούμε κι ας κάνουμε κάτι χαλαρωτικό για λίγο, όπως να διαβάσουμε ένα βιβλίο και μετά να επιστρέψουμε όταν νιώθουμε ότι νυστάζουμεΕάν εργαζόμαστε σε βάρδιες με δύσκολες ώρες, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε έναν σύντομο υπνάκο πριν από την πρώτη μας βάρδια. Εάν δουλεύουμε τα βράδια, ας δοκιμάσουμε να πάρουμε έναν υπνάκο για να τα βγάλουμε πέρα μετά ας πάμε για ύπνο νωρίςΟ διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Surrey, καθηγητής Derk-Jan Dijk, δήλωσε στο BBC News: «Αυτή η μελέτη ενισχύει το ότι ο σύντομος ύπνος δεν είναι καλό για εμάς. Γενικά, δεν είναι υγιεινό – αν και για κάποιους, μπορεί να είναι εντάξει. Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο. Τι το προκαλεί και μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Ο ύπνος είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας του τρόπου ζωής σε κάποιο βαθμό». themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ