2022-11-15 12:23:03
Φωτογραφία για Άρθρο γνώμης - Χωροταξία: Επιστήμη ή κλωτσοσκούφι; Η περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.



 * Του Βασίλειου Σούλα.



Χωροταξία: Επιστήμη ή κλωτσοσκούφι; Ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, δεν είναι δικός μας, αλλά τον δανειστήκαμε και προέρχεται από παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ΘΕΩΡΗΜΑ ΑΕ και χωροτάκτη κ. Νικηφόρου Μπαλατσινού.

Με αυτό το τίτλο, σε μία μεστή παρουσίαση στην ημερίδα στο Caravel για την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, που έγινε Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, παρουσίασε τις αποκλίσεις από τον ορθό χωροταξικό σχεδιασμό της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας και την χρήση της χωροταξίας κατά το δοκούν, με την συνεργασία της δικής μας συμπατριώτισσας από το Καραϊσκάκη Ξηρομέρου, χωροτάκτριας κας Γεωργίας Λιγνού.

Σας προτρέπουμε να παρακολουθείσετε εδώ με προσοχή την παρουσίαση του κ. Μπαλατσινού και πως γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, η χωροταξία από επιστήμη, να την καταντήσουν κάποιοι κλωτσοσκούφι.


Για την λαθεμένη χωροθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στις ακτές, μιλά ήδη από το 1995 το πόρισμα των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου αναφέρεται ότι στην παραλιακή διαδρομή Αστακού – Μύτικα, δεν πρέπει να χωροθετηθούν νέες μονάδες και προτείνει μετεγκατάσταση (δείτε εδώ).

Για τις χωροταξικές παραλείψεις και λάθη στις Δυτικές Ακτές της Αιτ/νίας, μιλά με επίσημο έγγραφο ήδη από το 2016, αλλά και το 2020 και ο κατεξοχής αρμόδιος και ειδικός για το θέμα, το ΤΕΕ Αιτ/νίας, ο επιστημονικός φορέας των μηχανικών της χώρας (δείτε εδώ).

Για τις ίδιες ακριβώς χωροταξικές παραλείψεις και λάθη μιλά και ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, με επίσημο έγγραφο του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2020 (δείτε εδώ) και με σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2021 (δείτε εδώ), που ζητά την διακοπή θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ.

Η Ελληνική Πολιτεία, που σήμερα εκπροσωπείται από την παρούσα Κυβέρνηση, κωφεύει και προχωρά ακάθεκτη σε ένα λαθεμένο και καταστροφικό σχεδιασμό στις ακτές του Νομού Αιτ/νίας.

Μείζονα και ελλάσονα αντιπολίτευση, δια της σιωπής, συναινούν. Αξιοσημείωτο, ότι είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα που δίνουν συναίνεση.

Παράλληλα μία σιωπή που τρομάζει κυριαρχεί στην Αιτ/νία γι αυτό το θέμα, με τα τοπικά ΜΜΕ, φανερά και με επιλογή να το θάβουν συντονισμένα, μη αναδεικνύοντας ένα τόσο σοβαρό θέμα, με τόσα πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν τι έγκλημα θα συμβεί για τις επόμενες γενιές στις Ακτές της Αιτ/νίας. Η τέταρτη εξουσία εν υπνώση, στο από το σύνταγμα καθήκον ελέγχου της εξουσίας.

Μόνο καταφύγιο των κατοίκων για να εισακουστεί η λογική και το δίκιο, η καταγγελία στην Ε.Ε. που ήδη έχει γίνει και η προσφυγή στο ΣτΕ, αμέσως μόλις λάβει Προεδρικό Διάταγμα η Π.Ο.Α.Υ., η οποία με τα στοιχεία που υπάρχουν, θα καταπέσει σαν χάρτινος πύργος.

* Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. Msc στην Διαχείριση Τεχνικών Έργων Ε.Α.Π.

Κάτοικος Μύτικα και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου - Καλάμου και Καστού.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ