2022-11-23 09:02:12
Φωτογραφία για Δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έρχονται τα sms



Ξεκινά το πρόγραμμα προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά περίπου 2,5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

Άμεσα αναμένεται η αποστολή sms στις ωφελούμενες. Σκοποί της δράσης είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η βελτίωση των δεικτών της θεραπεύσιμης θνησιμότητας, καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των γυναικών. Το πρόγραμμα είναι μέρος του σχεδίου δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά στις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου.

Τα πακέτα των διαγνωστικών εξετάσεων

Ωφελούμενες της δράσης είναι οι γυναίκες 21-65 ετών που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου

δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9,



δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,

δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της δράσης,

εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα 21-29 ετών,δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση,

εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η δράση.

Για τις ωφελούμενες που ανήκουν στην ηλιακή ομάδα 21 και 29 ετών, η Δράση περιλαμβάνει:

Προληπτική εξέτασης PAPTEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, εξέταση κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας.



Για τις ωφελούμενες 30-65 ετών, η δάση περιλαμβάνει:

Προληπτική εξέταση HPVDNA TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας. Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικού ευρήματος: i) για εύρημα θετικό στους τύπους 16 και 18, εξέταση κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας ή ii) για εύρημα θετικό στους λοιπούς τύπους, πλην των τύπων 16 και 18, εξέταση PAP-TEST επί του υπολοίπου δείγματος. Αν κατά την εξέταση PAP-TEST διαπιστωθεί μη φυσιολογικό εύρημα, ακολουθούνται περαιτέρω ιατρικές πράξεις.

Ακολουθούν ακόμη δύο προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου

Αναμένεται το επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες 50-70 ετών και γυναίκες 40-70 ετών και αφορά τη διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.

Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου που αφορά 3.840.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης.

Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”



 

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά». Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα μια νόσο που μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες, δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ημερολογιακών ετών. Ενσωματώνει την ψηφιακή τεχνολογία, προκειμένου να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του προγράμματος στους τρεις περίπου μήνες λειτουργίας του είναι αποκαλυπτικά για την σημασία της πρόληψης. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 40.000 μαστογραφίες, ενώ έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.500 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια μέσω αυτών των προγραμμάτων θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τα χρόνια νοσήματα στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Tελικά, άλλο είναι το ασθενές φύλο: Αρρωσταίνουν πιο πολύ και φοβούνται το γιατρόΗ κρυφή πανδημία που σαρώνει τα νοσοκομεία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα υπερβακτήριαΤο λαχανικό που βοηθά στην υγεία του εγκεφάλουΤα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ίδιο εθιστικά με το τσιγάρο και προκαλούν έντονες ορμές. Νέα μελέτη themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ