2022-11-27 08:48:01
Φωτογραφία για Η ΕΕ εγκρίνει τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - στο νέο πακέτο και οι σιδηροδρομικές υποδομές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προκαταρκτικά το αίτημα της Ελλάδας για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας την Παρασκευή.

Από τα 3,6 δισ. ευρώ, οι επιχορηγήσεις αποτελούν το 1,7 δισ. ευρώ και τα δάνεια είναι 1,9 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα υποστηριχθεί συνολικά με 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ εκταμιεύτηκαν στην Ελλάδα ως προχρηματοδότηση στις 9 Αυγούστου 2021.

Ένα πρώτο αίτημα πληρωμής από την Ελλάδα αξιολογήθηκε θετικά από την Επιτροπή στις 28 Φεβρουαρίου 2022, το οποίο οδήγησε στην εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ στις 8 Απριλίου.

Η δεύτερη δόση που εγκρίθηκε θα αντιπροσωπεύει 11,1 δισ. ευρώ του συνόλου που θα εκταμιευθεί, ή το 37% της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen συνεχάρη την Ελλάδα και είπε: «Η χώρα έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης για να λάβει μια δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο της NextGenerationEU. Μόλις τα κράτη μέλη δώσουν το πράσινο φως, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ».


Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες συγκοινωνίες και η ψηφιοποίηση των ΜΜΕ», ενθαρρύνοντας νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία και «υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της για έλεγχο και έλεγχο για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων».

Η Ελλάδα υπέβαλε το αίτημά της στις 30 Σεπτεμβρίου, με βάση την επίτευξη των 28 ορόσημων που θέτει η απόφαση για τη δεύτερη δόση.

ekathimerini.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ