2022-12-04 19:09:25
Φωτογραφία για Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Μητσοτάκη για τον έλεγχο και τελικά την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης!
Το ΣτΕ ξηλώνει τις σκοτεινές και αντισυνταγματικές μεθόδους της αλαζονικής διακυβέρνησής του, που προώθησε ο κομματικός γυρολόγος, πρώην υπουργός εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος.. Κόλαφος για την παραπαίουσα διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και των απίθανων τύπων-συνεργατών του η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Έκρινε ως αντισυνταγματικούς τους νόμους Θεοδωρικάκου για την εκπροσώπηση στους ΟΤΑ και τους ξηλώνει διάταξη-διάταξη.

Με την απόφαση 2377/2022 οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 για τις αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ήταν αλλαγές που ελαχιστοποίησαν τις αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων, διαστρέβλωσαν τον δημοκρατικό διάλογο στα όργανα και νόθευσαν την λαϊκή βούληση αφού δεν επέτρεψαν τη συγκρότηση των οργάνων στη βάση του αποτελέσματος των εκλογών του 2019.

Με την αποκαθήλωση των νόμων 4623/2019 & 4625/2019 καταρρίπτονται και οι πολλάκις επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί περί "κυβερνησιμότητας” λόγω απλής αναλογικής, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους συνοδοιπόρους τους ή τους αυτοβούλως συρόμενους αυτοδιοικητικούς
. Ήταν κάτι που ζήσαμε τοπικά και μάλιστα έντονα στους δήμους Λευκάδας και Μεγανησίου. Έτσι το ΣτΕ έκρινε ότι: «δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος που να δικαιολογούν τις νομοθετικές αλλαγές που προωθήθηκαν»!

Επίσης στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει: «Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον Ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων...».

Τότε που ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του «νομοθετούσαν» -νομίζοντας ελέω θεού- αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Προχώρησαν σε αυθαιρεσίες και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις γιατί βασική τους προτεραιότητα ήταν η απαξίωση και η κατάργηση στην πράξη των κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση των πάντων. Γι΄ αυτό, δεν δίστασαν καθόλου να παραβιάσουν το Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία.

Βέβαια εξίσου συνυπεύθυνοι με τους κυβερνώντες είναι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, οι «γαλάζιοι» δήμαρχοι που στήριζαν και στηρίζουν άκριτα αυτή την αντι-αυτοδιοικητική πολιτική αλλά και όσοι άλλοι δήμαρχοι συναίνεσαν ή σιώπησαν αναμένοντας ιδιαίτερη αντιμετώπιση σε επίπεδο χρηματοδο-τήσεων ή χρισμάτων. Όλοι αυτοί θα κριθούν!

Σήμερα οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού εξαρχής είχε καταγγείλει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε σκοπό να ανατρέψει τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι». Ένα νόμο που θέσπισε την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, όπως και σειρά διατάξεων για την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων και με απόλυτο σεβασμό στις επιλογές των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται ότι η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει, θα καταργήσει -την επόμενη κιόλας ημέρα- το σύνολο των αντισυνταγματικών νόμων της ΝΔ, θα αποκαταστήσει τα δημοκρατικά θεσμικά κεκτημένα και θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.

Η μαύρη σελίδα στη θεσμική ιστορία της Αυτοδιοίκησης θα διαγραφεί!

Λευκάδα, 4/12/2022

Τμήμα Αυτοδιοίκησης Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ