2022-12-04 19:09:07
Φωτογραφία για Στη Ραΐνα Αγρινίου Φαρμάκης-Δημητρογιάννης: Η Περιφέρεια επέβαλε βαρύ πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕΣτον οικισμό όπως είναι γνωστό υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τη λειτουργία εκεί μεγάλου σταθμού του ΑΔΜΗΕ, που μάλιστα πρόκειται να ενισχυθεί. Κάτοικοι καταγγέλλουν πως υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, εκπρόσωπος των κατοίκων μιλώντας σχετικά πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου είχε κάνει αναφορές σε θανάτους κατοίκων από ασθένειες και κυρίως καρκίνο, συνδέοντας τους με τη λειτουργία του σταθμού.

Οι κάτοικοι έχουν ζητήσει είτε την απομάκρυνση του σταθμού, είτε την αποζημίωση των οικογενειών και τη μεταφορά των οικιών τους που γειτνιάζουν με τον σταθμό σε ασφαλή περιοχή.

Χθες Σάββατο, οι κ. Φαρμάκης και Δημητρογιάννης, επιβεβαίωσαν πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας που έκαναν ελέγχους, διαπίστωσαν σοβαρές παραβάσεις και επέβαλαν βαρύ πρόστιμο στον ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόστιμο αυτό υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Όπως ενημερώνει σχετικά με ανάρτηση του ο κ. Δημητρογιάννης:

«Από τη σημερινή μας επίσκεψη με τον Περιφερειάρχη στον οικισμό Ραϊνα, και τη συνάντησή μας με τους κατοίκους της περιοχής, για τις επιπτώσεις από τη δυσλειτουργία του Κέντρου Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ που λειτουργεί εκεί.

Με γνώμονα πάντοτε την προστασία της δημόσιας υγείας των συμπολιτών μας, διενεργήσαμε το προηγούμενο διάστημα αυστηρούς περιβαλλοντικούς ελέγχους, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις στην λειτουργία του σταθμού, και επιβλήθηκαν μεγάλες κυρώσεις!

Παρότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, για πρώτη φορά θεσμική αρχή λαμβάνει δραστικές πρωτοβουλίες για την επίλυσή του!

Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε όπως είναι εφικτό την προσπάθεια συμπολιτών μας για προάσπιση της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής».

Πληροφορίες του agriniopress αναφέρουν πως οι κάτοικοι είναι προβληματισμένοι και με μια ακόμη εξέλιξη που σχετίζεται με την πρόθεση μεγάλου ενεργειακού ομίλου να κατασκευάσει στην περιοχή μεγάλη μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2022 ο υφυπ. Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Παπαναστάση, ειχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Αχελώου, όπως και όλοι οι υποσταθµοί του συστήµατος  µεταφοράς, είναι απαραίτητοι για την τροφοδότηση κάθε γωνιάς της Ελλάδας µε ηλεκτρική ενέργεια.

Εννοείται πως κατανοώ και συµµερίζοµαι την ανησυχία, τη δική σας όπως και πολλών άλλων ανθρώπων, για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων του οικισµού της Ραΐνας.

Είναι σωστή η επισήµανσή σας ότι το ΚΥΤ βρίσκεται πολύ κοντά στα σπίτια. Θέλω όµως να σας διαβεβαιώσω -και θα σας αναφέρω την τεκµηρίωση- πως τηρούνται όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να µην υπάρχουν επιπτώσεις τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας µεριµνά για την τήρηση της ισχύουσας νοµοθεσίας και τη λειτουργία των ΚΥΤ σε ολόκληρη τη χώρα».

agriniopress.

 

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ