2022-12-06 12:15:54
Φωτογραφία για Πάνος Χολής : Είναι θέμα Πρωθυπουργού. Η γύμνια της Π.Ο.Α.Υ αποκαλύπτεται και στα Συμπόσια.
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η γύμνια της Π.Ο.Α.Υ αποκαλύπτεται και στα Συμπόσια.

- Ενδιαφέρον για άλλη μια χρονιά είχε το δεύτερο Συμπόσιο των Ιχθυοκαλλιεργητών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες... Σε σχέση με πέρυσι το σκηνικό το ίδιο. Παρέλασαν από τους καναπέδες στο πάνελ υπουργοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, Γ. Γραμματείς και λοιποί ενδιαφερόμενοι. Απορίας άξιον γιατί τόσος έρωτας της κυβέρνησης και των δύο κομμάτων εξουσίας με τον συγκεκριμένο κλάδο. Πραγματικά αυτός ο εναγκαλισμός με ιδιωτικά πολυεθνικά συμφέροντα φτάνει σε σημείο μέχρι παρεξήγησης.

Ακούγοντας τα βίντεο των ομιλιών αισθάνομαι υπερήφανος που συμμετέχω στη Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου ενάντια στην Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νιας.

Υπερήφανος για τις θέσεις μας, που κάποιες από αυτές ειπώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες.

1) Ειπώθηκε για άλλη μια φορά το ασύμβατο και η σύγκρουση χρήσεων Ιχθυοκαλλιεργειών και τουρισμού - παραθερισμού.

2) Ειπώθηκε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να τοποθετούνται σε ανοιχτές θάλασσες και ισχυρά ρεύματα, μακριά από παραλίες και ακτές και όχι εκεί που μονίμως επιλέγουν οι επενδυτές, σε κλειστούς κόλπους κοντά σε παραλίες και ακτές.

3) Ειπώθηκε ότι για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι μελέτες αναγνωρισμένων Ινστιτούτων και άλλων οργανώσεων και όχι μόνο του ΕΛΚΕΘΕ. Τέτοιες μελέτες δείχνουν περιβαλλοντική επιβάρυνση.

4) Ειπώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον φαίνονται και με επίσκεψη στις παραλίες, που έχουν Ιχθυοκαλλιέργειες, όπου ο πολίτης αναγνωρίζει αυτή την επιβάρυνση με τα μάτια του.

5) Ειπώθηκε ότι δεν έχουν απαντήσει με πειστικά επιχειρήματα στις αντιδράσεις των κοινωνιών.

6) Ειπώθηκε ότι πολλές αντιδράσεις των κοινωνιών καταλήγουν στα δικαστήρια και σέρνονται εκεί και υπάλληλοι για σχέδια που δεν γίνονται αποδεκτά από τις κοινωνίες.

7) Ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

 Ειπώθηκε ότι οι επενδύσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα.

9) Ειπώθηκε ότι το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών που έγινε το 2011, μετά από 12 χρόνια είναι παρωχημένο και παρά τις παρατάσεις για ίδρυση ΠΟΑΥ αυτό δεν κατέστη δυνατό.

10) Ειπώθηκε ότι τέλος Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες για την επόμενη δεκαετία γιατί από το 2011 και μετά έχουν αλλάξει πολλά στο κλάδο και πρέπει το νέο χωροταξικό να προσαρμοστεί υπολογίζοντας και τα άλλα χωροταξικά που βαίνουν προς υλοποίηση, όπως του τουρισμού και των θαλασσών.

11) Ειπώθηκε ότι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των μονάδων θα μπορούσε να συνδυαστεί η δημιουργία φωτοβολταϊκών για να παράγουν φθηνή ενέργεια. Σε αυτή την κατεύθυνση, είπαν, είναι συμβατά τα πλωτά φωτοβολταϊκά με τις ιχθυοκαλλιέργειες για αυτοπαραγωγή ενέργειας και κάλυψη του ενεργειακού κόστους. ( Να θυμίσω εδώ ότι στην περιοχή μας αυτό το πείραμα ξεκίνησε με το πλωτό στο Άγιο Νικόλαο Αστακού άρα το σχέδιο είναι μελετημένο και στα μέτρα τους και τίποτα δεν είναι τυχαίο.)

Αυτά τα "λίγα" ειπώθηκαν , σε γενικές γραμμές στο συμπόσιο, από υπηρεσιακούς παράγοντες που τιμούν τη θέση τους και την επιστημοσύνη τους και παρά του ότι δέχθηκαν ""επίθεση" και από υπηρεσιακό υπάλληλο και εκπρόσωπο των Ιχθυοκαλλιεργητών ,στάθηκαν στο ύψος τους, τουλάχιστον σε αυτό το πάνελ.

Όσο αφορά την τοποθέτηση εκπροσώπου των Ιχθυοκαλλιεργητών, για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και ότι αυτές δεν υπάρχουν παρά μόνο 10 άτομα που αυτά δεν εκπροσωπούν τις κοινωνίες ,δείχνει περίτρανα την έπαρση η οποία τους διακατέχει, την έλλειψη σεβασμού σε αυτές τις κοινωνίες, που ο ίδιοι θέλουν να επενδύουν και αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν επιθυμούν το διάλογο με τις κοινωνίες αλλά τις δυναμιτίζουν κιόλας προσπαθώντας να ενεργοποιήσουν κοινωνικό αυτοματισμό με επικίνδυνη στοχοποίηση συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής και εκβιάζοντας την πολιτεία για υλοποίηση των δικών τους σχεδιασμών.

Ευτυχώς στις δημοκρατίες υπάρχουν ακόμα τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών στον αντίλογο ,το δικαίωμα των επιλογών και το δικαίωμα να ακούγονται οι θέσεις αυτών.

Στις ελεύθερες δημοκρατίες υπάρχει και η αδέκαστη δικαιοσύνη.

Το κόλπο τώρα πια φαίνεται πόσο στημένο ήταν και η κοινωνία τους το χαλάει, γι'αυτό πρέπει κατά την άποψη τους να ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Λυπάμαι αλλά στις δημοκρατίες οι κοινωνίες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο γι'αυτό και θα αντιδράσουν δυναμικά όταν αυτές το αποφασίσουν και στις προσεχείς εκλογές θα προασπίσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα.

Αφαιρέστε από την Π.Ο.Α.Υ το παράκτιο τμήμα Αστακού- - Μύτικα και Νήσος Κάλαμος και σεβαστείτε με νέα μελέτη όλους τους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς νόμους.

Η συγκεκριμένη ΠΟΑΥ είναι γυμνή.

Είναι θέμα ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ να το δει.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ