2022-12-16 22:29:01
Φωτογραφία για Πως να φροντίσετε ένα φυσικό έλατο σε γλάστρα
Το φυσικό έλατο σε  γλάστρα είναι η φυσική και οικολογική επιλογή χριστουγεννιάτικου δέντρου, αρκεί να του προσφερθεί η κατάλληλη φροντίδα ώστε να παραμείνει ζωντανό για πολλά πολλά χρόνια. 

Αν αναλογισθεί κανείς ότι πρόκειται για είδος αποκλειστικά εξωτερικού χώρου εύκολα αντιλαμβάνεται πως η παραμονή ενός έλατου σε εσωτερικό περιβάλλον, ακόμη και για λίγες μόνο εβδομάδες, αποτελεί για το φυτό μια έντονη καταπόνηση. 

Η θέση που θα τοποθετηθεί, το πότισμα και ο τρόπος στολισμού είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευρρωστία ενός στολισμένου έλατου σε γλάστρα, που ασφαλώς απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με τα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα ή τα κομμένα έλατα.  

Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε φωτεινό σημείο και ιδανικά κοντά σε παράθυρο - μπαλκονόπορτα ώστε συχνά να δέχεται και καθαρό αέρα. 

Ένα φυσικό έλατο σε  γλάστρα ασφαλώς και δεν είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν το στολισμένο δέντρο τους δίπλα στο τζάκι και γενικά θα πρέπει να είναι τοποθετημένο όσο πιο μακριά από κάθε είδους θερμαντικά σώματα. 


Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα θα πρέπει να ποτίζεται με μικρή ποσότητα νερού, γι΄αυτό και είναι πρακτική η τοποθέτηση πιάτου στην γλάστρα του, η οποία βεβαίως μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε καλάθι, κασπώ ή κάθε είδους δοχείο ώστε η όψη του να είναι πιο όμορφη και ...γιορτινή. 

Ένας πρακτικός τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα νερού που θα χρειαστεί το φυτό είναι ένα καλό πότισμα πριν την μεταφορά του στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα ελατο τόσο πιο δύσκολη η έστω και πρόσκαιρη προσαρμογή του σε εσωτερικό περιβάλλον.

Ιδανικά το φυτό θα πρέπει να μεταφερθεί αρχικά για μερικές μέρες σε ένα σχετικά προστατευμένο αλλά ανοιχτό σημείο πχ σκεπαστό μπαλκόνι και στην συνέχεια στο εσωτερικό του σπιτιού. 

Τα χάρτινα, υφασμάτινα και γενικά τα στολίδια μικρού βάρους είναι τα καταλληλότερα για ένα φυσικό έλατο σε γλάστρα, ενώ οι μπάλες θα πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο που να μην τραυματίζουν κυρίως τις άκρες κλαδιών.

Τα βαριά στολίδια που λυγίζουν τα κλαδιά όπως και τα πολύ έντονα φώτα (παλαιότερης τεχνολογίας και όχι led) δημιουργούν την μεγαλύτερη καταπόνηση στο φύλλωμα του δέντρου, γι΄αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται. 

Ένας επίσης καθοριστικός παράοντας για την αντοχή ενός έλατου σε εσωτερικό περιβάλλον είναι το είδος/ποικιλία του. Το έλατο Abies normandiana είναι το καταλληλότερο, γενικά, για τις κλιματολογικές συνθήκες της Μεσογείου και παρουσιάζει σημαντική αντοχή και στις θερμοκρασίες εσωτερικού περιβάλλοντος, για μικρό βεβαίως διάστημα.

Διαθέτει σκουροπράσινο και πυκνό φύλλωμα, πρόκειται για ποικιλία που διατίθεται σχεδόν από όλα τα φυτώρια και υπαίθριες αγορές με χριστουγεννιάτικα έλατα και ο πιο απλός τρόπος για να το διακρίνετε είναι πως είναι το ...ακριβότερο :)

Ασφαλώς και το ιδανικό για φυσικά έλατα σε γλάστρα είναι αυτά να στολίζονται στον κήπο ή στο μπαλκόνι, όπου δημιουργούν μια ιδιαίτερα όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα χωρίς ταυτόχρονα το ίδιο το φυτό να στερείται τις φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσής του. 

Μεταφυτεύοντάς το σε μεγαλύτερο δοχείο φύτευσης ένα φυσικό έλατο μπορεί να επιβιώσει για αρκετά χρόνια πριν χρειαστεί να μεταφυτευθεί απευθείας στο έδαφος. 

Ιδανική εποχή μεταφύτευσης είναι η περίοδος από Ιανουάριο έως Μάρτιο. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ