2023-01-14 17:51:42
Φωτογραφία για ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826-2026 - ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 1826-2026

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, 10 Ιανουαρίου 2023

20 ΜΑΊΟΥ 1821-20 ΜΑΊΟΥ 1823

ΔΎΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Το συνέδριο θα γίνει στην Ιερά Πόλη του Μεσολογίου το τριήμερο από 19 έως 21 Μαίου 2023 και θα είναι το πρώτο στην σειρά συνεδριακών και άλλων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνονται κάθε χρόνο έως το 1826 για τα 200 χρόνια από την ΕΞΟΔΟ.

Κατά το 2023 θα γίνουν δύο ακόμη εκδηλώσεις, μία το τέλος Αυγούστου για τις μάχες στο Κεφαλόβρυσο και την Καλιακούδα ( στην οποία θα συμμετάσχουμε ) και μία στο τέλος Νοεμβρίου για την νικηφόρα αλλά λησμονημένη Β’ Πολιορκία του Μεσολογγίου (και Αιτωλικού).

Η γενική λογική των Εορταστικών εκδηλώσεων είναι , ότι η Έξοδος δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά συνδέεται με τα όσα προηγήθηκαν και πριν από το 1821 και μεταξύ 1821 και 1826 στο Μεσολόγγι και την Δυτική Στερεά.Προφανώς θα παρουσιάσουμε και τα αποτελέσματα της Εξόδου και τα όσα έγιναν μέχρι την Απελευθέρωση.


Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου θα είναι :

Α. Το Μεσολόγγι κατά τους αιώνες πριν από την Επανάσταση- Πληθυσμός, Οικονομία, Παιδεία,η Βενετοκρατία, τα Ορλωφικά, ο Αλή Πασάς

Β. Η ξεχασμένη Συνάντηση της Λευκάδας την 30η Ιανουαρίου 1821 , η κήρυξη της Επανάστασης την 20η Μαίου 1821 στο Μεσολόγγι και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Αιτωλο- Ακαρνανία, η πρώτη οχύρωση του Μεσολογγίου,τα γεγονότα μέχρι και την μάχη του Πέτα- Διοίκηση, Στρατιωτικές επιχειρήσεις, Πολιτικές Εξελίξεις, Οικονομία, Κοινωνία

Γ. Η περίοδος από την μάχη του Πέτα μέχρι την Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου και τα μετέπειτα μέχρι τον Μάϊο του 1823- Η προετοιμασία για την άμυνα, η εκπληκτική νίκη εναντίον των πολιορκητών του Μεσολογγίου, η κατάσταση στην υπόλοιπη Δυτική Στερεά,οι επιπτώσεις της νίκης.

Η αρχική Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους Προέδρους των τριών Συλλόγων, που υπογράφουν την ανακοίνωση.

Η αρχική οργανωτική Γραμματεία απαρτίζεται από τις κκ Ελένη Χολέβα ([email protected]) , Ελένη Σπίνουλα ([email protected]) , Σταυρούλα Πολονύφη ([email protected]) .

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι και πολίτες να δηλώσουν την διάθεση συμμετοχής και υποστήριξης στην οργανωτική προσπάθεια.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής και η συμπλήρωση της Οργανωτικής Επιτροπής και Γραμματείας.

Προφανώς θα ζητηθεί η αιγίδα και υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Σύντομα θα δημοσιευτεί η οριστική ανακοίνωση και η επίσημη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για εισηγήσεις. Ενδιαμέσως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν προτάσεις τους στα τρία μέλη της Οργανωτικής Γραμματείας.

Για την Επιτροπή,

Κ.Καρκανιάς , [email protected]

Ιωαν. Μακρής , [email protected]

Αθαν. Σπυρόπουλος , [email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ