2023-01-15 20:58:36
Φωτογραφία για Θ. Παπαθανάσης: Δεν έχουν προχωρήσει πολλά φαρμακεία σε αύξηση της τιμής των self και rapid test
Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων, αλλά προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ακριβαίνουν τα self test και τα rapid test. Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ελλείψεις των φαρμάκων, αλλά προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι ακριβαίνουν τα self test και τα rapid test και πλέον θα υπάγονται σε ένα συντελεστή της τάξεως του 6%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μηδενικό.

“Μπήκε από την αρχή του έτους 6% ΦΠΑ και στη διενέργεια του τεστ και στην πώληση των τεστ. Άρα λοιπόν, αυτή η αύξηση του ΦΠΑ αυξάνει κατά 6% περίπου την υπηρεσία. Παρόλα αυτά όμως τις περισσότερες φορές θα ήθελα να σας πω ότι αυτό το συμπεριλαμβάνουμε στην τιμή και δεν έχουν προχωρήσει πολλά φαρμακεία σε αύξηση της τιμής με βάση τα προηγούμενα” τόνισε στην ΕΡΤ ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος των φαρμακοποιών στην Αιτωλοακαρνανία.

“Όσον αφορά στο θέμα των ελλείψεων, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες ελλείψεις που μας ταλαιπώρησαν τις ημέρες των γιορτών ήταν σε ό,τι αφορά στα παιδιά
. Δηλαδή όλες αυτές οι ιώσεις που έκαναν τα παιδιά να χρειάζονται αντιπυρετικό, αντιβιοτικό, αντισταμινικά, κορτιζόνη. Αυτό το πρόβλημα οφειλόταν σε δύο λόγους. Η μία ήταν αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως σε αυτά τα φάρμακα και ο δεύτερος λόγος ήταν ότι υπήρχε έλλειψη των πρώτων υλών για την παρασκευή αυτών των φαρμάκων και είχε μειωθεί η παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 50%, συμπεριλαμβανομένου ότι ήταν και κλειστές οι εταιρείες για 15 ημέρες. Από την Δευτέρα που οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι ανοικτές, έχει αρχίσει και σιγά σιγά δημιουργείται μια καλύτερη κατάσταση. Δηλαδή βρίσκουμε φάρμακα σε μικρές όμως ποσότητες, δηλαδή φαρμακαποθήκες που προσπαθούν να τροφοδοτούν όλα τα φαρμακεία της χώρας. Οι ποσότητες όμως ακόμη δεν είναι επαρκείς προκειμένου να καλύψουμε όλη τη ζήτηση, η οποία υπάρχει” τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

“Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα φάρμακα τα οποία αφορούν χρόνιες παθήσεις, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια πριν τις γιορτές με πλήρη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Να εξηγήσω ότι αυτά τα φάρμακα εξάγονται στο εξωτερικό, γιατί η τιμή τους στη χώρα είναι από τις πιο χαμηλές στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να χάνουν πάρα πολλά από αυτά οι φαρμακαποθήκες να στο πάρουν και να τα εξάγουν στο εξωτερικό” πρόσθεσε.

Παράλληλα, έστειλέ μήνυμα στους πολίτες ότι τα γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή φάρμακα. “Όλα τα φάρμακα τα οποία υπάρχουν στην ελληνική αγορά και περνάνε με την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είναι ασφαλή φάρμακα. Υπάρχουν πολύ σημαντικά, πολύ καλά φάρμακα ελληνικά που παράγονται από ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία είναι πολύ ισχυρή και ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας. Και πραγματικά θα ήθελα να πω από εδώ ότι τα γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να τα χρησιμοποιεί ο πολίτης. Τέλος, μια ακόμη κίνηση σημαντική είναι ότι δόθηκε εντολή στον κρατική φαρμακαποθήκη στον ΙΦΕΤ να κάνει προγραμματισμό εγκαίρως για φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες χάνονται στη χώρα μας. Να εισάγονται από το εξωτερικό προκειμένου να καλύπτεται η αγορά“.
ertnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ