2023-01-26 11:48:36
Φωτογραφία για Οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες από φάρμακα
Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of General Practice», αποκαλύπτει πως οι ηλικιωμένες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες να εμφανίσουν παρενέργειες σε φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι προσωπικοί τους γιατροί.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν πολλά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια σε σχέση με τους άντρες», δήλωσε η Έμα Γουάλας, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κορκ στην Ιρλανδία.

Η ίδια, απαντώντας στα πιθανά ερωτήματα που μπορεί να γεννηθούν ύστερα από αυτή τη διαπίστωση, ανέφερε πως «οι γυναίκες και οι άνδρες μπορούν να ανταποκριθούν διαφορετικά στις επιδράσεις των φαρμάκων, τόσο τις ευεργετικές όσο και τις επιβλαβείς, και επίσης ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται και διασπά τα φάρμακα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Ο τύπος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται μπορεί επίσης να διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών».


«Καθώς γερνάμε, είναι πιο πιθανό να ζούμε με διάφορες μακροχρόνιες παθήσεις που απαιτούν πολλαπλά φάρμακα. Είναι καλό οι ηλικιωμένοι που λαμβάνουν μακροχρόνια δέκα ή περισσότερα φάρμακα, να επανεξετάσουν την φαρμακευτική τους αγωγή μαζί με τον γιατρό τους» πρόσθεσε.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ποια φάρμακα εντοπίστηκαν

Τα φάρμακα που καταγράφηκαν, από τους ερευνητές, να φέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιακών παθήσεων, ισχυρά παυσίπονα όπως η τραμαδόλη και αντιβιοτικά όπως η αμοξικιλλίνη.

Παραδείγματα ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν η ξηροστομία, το πρήξιμο του αστραγάλου, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία.

Τι έδειξε η μελέτη

Στην μελέτη, η οποία διεξήχθη στην Ιρλανδία και διήρκεσε έξι χρόνια, ένας στους τέσσερις εμφάνισε τουλάχιστον μία παρενέργεια.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έπαιρναν δέκα ή περισσότερα φάρμακα είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια παρενέργεια, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ακόμη, οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παρενέργειες από τους άνδρες.

Ωστόσο, οι περισσότερες από τις παρενέργειες που εντοπίστηκαν ήταν ήπιες και εξαφανίστηκαν, μόνο το 11% ήταν μέτριας σοβαρότητας και οκτώ ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

«Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε ηλικιωμένους με πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, καθώς συχνά παρουσιάζονται ως μη ειδικά συμπτώματα», έγραψαν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους.

«Οι γενικοί γιατροί είναι σε θέση να εντοπίσουν την εμφάνιση παρενέργειων σε φάρμακα που συνταγογραφούνται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και σε άλλα περιβάλλοντα περίθαλψης. Η μείωση της συνταγογράφησης αναποτελεσματικών φαρμάκων, καθώς και εκείνων που δεν ενδείκνυνται πλέον κλινικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών», πρόσθεσαν.

Πηγή: The Guardian themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ