2023-02-02 23:07:35
Φωτογραφία για Κάρεξ. Το ανθεκτικό διακοσμητικό χορτάρι για όλες τις εποχές του χρόνου
Το εντυπωσιακό και ανθεκτικό Κάρεξ, ένα από τα πιο βιώσιμα εναλλακτικά είδη γρασιδιού, που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για διαφορετικές χρήσεις σε παρτέρια ή δοχεία φύτευσης.  

Γενικά χαρακτηριστικά



Στο γένος Carex το περιλαμβάνονται περισσότερα από 2.000 είδη με πιο κοινή καλλιεργήσιμη ποικιλίες την Carex coomans "Bronze" 

Είδος με καταγωγή από την Νέα Ζηλανδία όπου συναντάται ως αυτοφυές σε μεγάλες παράκτιες περιοχές. 

Από τα πιο εντυπωσιακά είδη σε διακοσμητικό γρασίδι που οφείλει την καλλωπιστική αξία του στην ιδιαίτερη μορφολογία και τις πράσινες, κοκκινωπές και καφέ-μπρονζέ αποχρώσεις του πυκνού φυλλώματος που προσθέτουν πολύ ξεχωριστό χρώμα στους κήπους που τοποθετείται, όλες τις εποχές του χρόνου. 

Το ύψος του κυμαίνεται στα 30-50cm με λίγο μεγαλύτερη παράπλευρη ανάπτυξη.

Τα νηματοειδή και μακριά φύλλα του εκτείνονται από το έδαφος σε σχηματισμό "τούφας" και αναπτυσσόμενα γίνονται ελαφρώς κυρτά δίνοντας στο φυτό μορφή "συντριβανιού". 


Τα τελευταία χρόνια το Κάρεξ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην κηποτεχνία για φυσικό και βιώσιμο εξωραϊσμό μικρών ή μεγαλύτερων κήπων, σαν εναλλακτικό είδος εδαφοκάλυψης αντί για το συμβατικό γρασίδι, καθώς είναι πολύ πιο ανθεκτικό στην ξηρασία και αφού εγκατασταθεί δεν έχει ανάγκη από κανενός είδους φροντίδα.   

Εκτός από είδος εδαφοκάλυψης είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε καλλωπιστικά παρτέρια, για χρήση σε βραχόκηπους, σαν φυτό πρώτης σειράς σε μπορντούρες κήπου, φύτευση κατά μήκος διαδρόμων - μονοπατιών ενώ ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης, μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα είδη.  

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα ή ελαφρώς ημισκιερά σημεία. 

Ιδανικές θέσεις αυτές όπου θα δέχεται αρκετές ώρες πρωινό ή απογευματινό ήλιο ενώ θα παραμένει προστατευμένο από την άμεση ακτινοβολία τις ώρες του μεσημεριού, ιδιαίτερα στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Είναι κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες αφού η ανάπτυξή του δεν επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και κυρίως στα αρχικά στάδια ανάπτυξής του.

Όταν εγκατασταθεί οι ανάγκες του σε νερό μειώνονται ενώ δεν το ευνοούν γενικά οι συνθήκες υγρασίας και το χώμα του θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Είναι είδος αργής σχετικά ανάπτυξης και δεν επιδέχεται κλάδεμα, εκτός της αφαίρεσης ξερών βλαστών. 

 

Λίπανση: Ανήκει στα είδη που δεν του είναι απαραίτητη η λίπανση, αντίθετα σε σχετικά "φτωχά" εδάφη αναπτύσσεται πιο ικανοποιητικά. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Στην διάρκεια του καλοκαιριού το Κάρεξ εμφανίζει μικρά κίτρινα-καφέ άνθη, που κάνουν την όψη του ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους ή διαίρεση των ριζών, στην διάρκεια της άνοιξης. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε φυτά Κάρεξ διαφόρων ποικιλιών για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ ιδιαίτερο και ανθεκτικό αυτό φυτό. 

Τα είδη και οι ποικιλίες Carex είναι δημοφιλή στην κηπουρική , ιδιαίτερα σε σκιερές θέσεις. [13] [14] Τα ιθαγενή είδη χρησιμοποιούνται σε έργα αποκατάστασης οικοτόπων άγριων περιοχών , φυσικού εξωραϊσμού και σε βιώσιμο εξωραϊσμό ως υποκατάστατα χλοοτάπητα ανθεκτικό στην ξηρασία για γρασίδι και λιβάδια κήπων . [15] Ορισμένα απαιτούν υγρασία ή υγρές συνθήκες, άλλα είναι σχετικά ανθεκτικά στην ξηρασία. 

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο ή διαίρεση την άνοιξη. [16]
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ