2023-02-08 09:48:47
Φωτογραφία για Γιάννης Τριανταφυλλάκης : Πρόταση μείωσης των αντικειμενικών αξιών από τον Δήμο Ξηρομέρου.
Πηγή:  Facebook Giannis Triantafillakis

Μετά από εισήγηση των Δημοτικών Συμβούλων Μπαμπούρη Κωνσταντίνου και Κατσαούνη Ελευθέριου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή πρότασης προς τον Υπουργό Οικονομικών για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.. Ο Δήμος Ξηρομέρου απέστειλε την απόφαση του στο Υπουργείο Οικονομικών για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων, σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν από την 1η-1-2022.

Οι Δήμοι ακολουθούν την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του Ν. 5000/2022 και σκοπεύουν να πείσουν το Υπουργείο Οικονομικών να ανακαλέσει τις υπέρμετρα μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών που αποφάσισε, ώστε οι δημότες τους:

να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν την χρήση ή την απόκτηση ακινήτων.


Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Κι αυτό διότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών είχε ως συνέπεια οι αξίες των ακινήτων περιουσιών των συγκεκριμένων δημοτών να υπερβούν τα όρια αξίας ακίνητης περιουσίας που ορίζουν οι νόμοι χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων και παροχών και εν τέλει οι εν λόγω δημότες να πάψουν να θεωρούνται δικαιούχοι.

Η προθεσμία υποβολής γνωμοδοτήσεων από τους Δήμους, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του άρθρου 51 του Ν. 5000/2022 έληγε κανονικά Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Όμως λόγω του πλήθους των γνωμοδοτήσεων που ζητούν να καταθέσουν κι άλλοι Δήμοι το Υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει παράταση στη συγκεκριμένη προθεσμία.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ