2023-02-10 13:27:34
Φωτογραφία για Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους συγκεκριμένους χρηματοδοτικούς πόρους (ΟΧΕ/ΒΑΑ)? Όλγα Δασκαλή Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών
Παρακολουθήσαμε μέσω διαδικτύου την εκδήλωση για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που πραγματοποιήθηκε από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας https://bit.ly/3JZdbPy.. Σημειώσαμε τα εξής:

1. Από τις 9 χωρικές ενότητες ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου εμφανίζεται σε δύο. Στην χωρική ενότητα “Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου - Ξηρομέρου” και στην θεματική ενότητα “Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού” μεταξύ των Δήμων Αγρινίου, Ι.Π. Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Θέρμου.

2. Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις ώστε να κατατεθούν οι στρατηγικές. Αρμοδιότητα του κάθε Δήμου είναι να συγκροτήσει τοπική ομάδα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της στρατηγικής καθώς και να διενεργήσει διαβούλευση, να συντάξει και να υποβάλει την στρατηγική.

3. Ειπώθηκε, τόσο από την περιφερειακή αρχή όσο και από την διαχειριστική αρχή, ότι στόχος είναι η συστηματική και πολυεπίπεδη συνεργασία όλων των τοπικών συντελεστών στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο των τοποκεντρικών πολιτικών ακόμα και σε ενδοδημοτικό επίπεδο.


4. Κάποιοι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση των υπηρεσιών τους και στα προβλήματα υλοποίησης της προηγούμενης περιόδου.

5. Ο κ. Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για διάθεση πόρων για τεχνικούς συμβούλους.

Όπως φαίνεται από τις προγραμματικές κατανομές για την ΟΧΕ για ΒΑΑ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση) για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Δήμων Ι.Π Μεσολογγίου και Ξηρομέρου εντοπίζεται δέσμευση €15.450.000 από τα οποία τα €9 εκ. είναι για οδική αρτηρία. Ποσά τα οποία ενδέχεται να ενισχυθούν στο μέλλον. Η τεκμηρίωση για αυτή την ενότητα αναφέρει ότι πρόκειται για περιοχή με ομοιογενή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, με ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα την ιχθυοκαλλιέργεια, την αλιεία στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τη βιοκαλλιέργεια και βιολογική κτηνοτροφία, καθώς και περαιτέρω δυνατότητες για θαλάσσιο τουρισμό.

Για την ΟΧΕ για άλλες χωρικές στρατηγικές «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» για τους Δήμους: Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου, δεν εντοπίσαμε συγκεκριμένη χρηματική δέσμευση. Στόχος της συγκεκριμένης ενότητας είναι η διαμόρφωση μιας Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής, που θα συνδέει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αιτωλοακαρνανίας, με βασικούς πυλώνες τα πέντε αρχαία της θέατρα και τους υδάτινους πόρους της, με το πολυποίκιλο φυσικό της περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και την πρωτογενή παραγωγή.

Με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάσουμε αυτές τις παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη και φυσικά να διεκδικήσουμε την μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση με συγκεκριμένο όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό για τον Δήμο μας.

Οι επόμενοι μήνες, αν και προεκλογικοί, είναι κομβικοί για την διαβούλευση και τον σχεδιασμό των στρατηγικών ώστε τα χρήματα να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Η ιεράρχηση αναγκών και η προτεραιοποίηση παρεμβάσεων είναι σημαντική ώστε να αποφευχθούν τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Ως συνδυασμός βρισκόμαστε σε διεργασίες για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες θα παρουσιάσουμε στο δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα. Όποιος/α επιθυμεί, μπορεί να αποστείλει σκέψεις, προτάσεις, ερωτήσεις για τα παραπάνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]

Επίσης καλώντας στους τηλεφωνικούς αριθμούς, 697 853 93 02 - 697 220 44 94, υπάρχει η δυνατότητα για δια ζώσης επικοινωνία και συνεννόηση.

Εκ μέρους του συνδυασμού

"Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών"

επικεφαλής συνδυασμού Όλγα Δασκαλή
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ