2023-02-14 12:53:47
Φωτογραφία για Βασίλης  Μπρούμας  Είμαστε όλοι εδώ για το Νοσοκομείο. Και ως εδώ κύριε Πρωθυπουργέ
Του Βασίλη Μπρούμα

Προέδρου Επιστημονικού Συμβουλίου

Αν. Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας

Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου

«ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

«Και τώρα τι πρέπει να γίνει/ σ’ αυτό το νεκροταφείο των ονομάτων,/ σ’ αυτό το νεκροταφείο των λέξεων;» (Μιχάλης Κατσαρός). Πρώτα από όλα και πάνω από όλα είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι από το Μεσολόγγι, το Ξηρόμερο, τη Ναυπακτία και τη Φωκίδα που προστρέχουν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» για μια μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάγκη της υγείας τους, επείγουσα ή χρόνια, όλες τις ημέρες του χρόνου. Μετά είναι οι αριθμοί, οι δείκτες, τα ποσοστά, οι πληρότητες, και όλα αυτά που είναι γνωστά σε όλους, απαντημένα με τον πιο ξεκάθαρο, κατηγορηματικό κι αδιάψευστο τρόπο από τα πραγματικά δεδομένα του Νοσοκομείου διαχρονικά. Μετά είναι η επιστήμη, που μέσα από σχετικές έρευνες μάς αποκαλύπτει πως μειώνεται αργά αλλά σταθερά η κρατική χρηματοδότηση για την υγεία
. Ότι διογκώνεται ανησυχητικά η ιδιωτική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Πως δεν διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού, κάτι που πρέπει να είναι αρμοδιότητα του κράτους και όχι της αγοράς. Εντούτοις, και παρά ακόμη την εμπειρία της πανδημίας, την ακρίβεια και τη γενικευμένη φτώχεια, υποβαθμίζουν συνεχώς τα δημόσια νοσοκομεία και στερούν τη δυνατότητα πρόσβασης σ’ αυτά κυρίως των ανθρώπων από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Δηλώνουν κυνικά και ξεδιάντροπα πως «θα φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός από τα νοσοκομεία»! Παραλογισμός.

Μέσα σε όλα υποβαθμίζουν δραματικά και το ιστορικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», της Ιερής Πόλης και πρωτεύουσας του μεγαλύτερου νομού της χώρας, με την καλή φήμη, την καθολική αποδοχή και αναγνώριση από την ευρύτερη κοινωνία για τις ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχει διαχρονικά. Εδώ τερματίζεται η λογική. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Αλλά όλοι εμείς δεν καθόμαστε, δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Μετά είναι η ιστορία και η ηθική. Η έξοδος του Μεσολογγίου είναι σε μεγάλο βαθμό που μας επιτρέπει σήμερα να είμαστε ελεύθεροι. Λίγος σεβασμός στην ιστορία αυτού του τόπου και της Ελλάδας. Δεν χωρά εδώ το ανιστόρητο, η έλλειψη μόρφωσης και παιδείας, η θλιβερή ημιμάθεια. Ούτε η ανηθικότητα. Για να μην ακούγονται τριξίματα από τα μνήματα των τότε αγωνιστών και υπερασπιστών. Εκείνοι το χρέος τους το έκαναν. Εμείς να δούμε τώρα τι θα κάνουμε. Θα συνιστούσε πάντως βαρβαρότητα, ιεροσυλία, ανηθικότητα η περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, μια προδοσία των τωρινών και μελλοντικών γενεών και οι βουλευτές και η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσουν. Να μην επιτελεσθεί ένα τέτοιο μεγάλο έγκλημα.

Την ευθύνη και το βάρος να υπερασπιστούν το Νοσοκομείο σηκώνουν τώρα στις πλάτες τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μαζί με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου. Αυτή η υπόθεση είναι πολύ μεγάλη, πολύ ουσιαστική, πολύ απειλητική για το μέλλον και τις ζωές μας. Και ήρθε η ώρα πολύ αποφασιστικά, πολύ συντεταγμένα, πολύ ηχηρά να ενωθεί και η δική σου φωνή σε όποια πόλη, σε όποιο χωριό, σε όποιο χώρο δουλειάς της ευρύτερης περιοχής μας κι αν βρίσκεσαι. Αγωνιζόμαστε για έναν στόχο που είναι όλο και πιο άμεσα ζήτημα ζωής και θανάτου για τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, απέναντι στον κυνισμό και την αδιαφορία των υπευθύνων για το ζήτημα. Άμεση στελέχωση με γιατρούς και διοικητική αυτονόμηση-αποσύνδεση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου από αυτό του Αγρινίου.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, παραμένουμε παραζαλισμένοι, ενώ δεχόμαστε νέα απανωτά χτυπήματα. Ζητάμε να αποκατασταθεί η αδικία που έχει υποστεί το Μεσολόγγι και η ευρύτερη περιοχή, διευκρινίζοντας ότι δεν ζητάμε ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά ισότιμη και δίκαια αντιμετώπιση, ακριβώς και επειδή πρόκειται για την πρωτεύουσα και Ιερή Πόλη.

Υπενθυμίζουμε πως λόγω των σοβαρών ελλείψεων και των βαρύτατων συνθηκών εργασίας παραιτούνται συνεχώς γιατροί. Η κυβέρνηση ίσως έχει σκοπό να παραιτηθούμε κι όλοι εμείς ως πολίτες-δυνάμει ασθενείς από το να διεκδικούμε αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά μας στη δημόσια υγεία. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνουμε πίσω από τον στόχο μας που είναι να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου, την ισοπέδωση του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής. Να μην επιτρέψουμε τη διάλυσή του, να βγούμε οι εργαζόμενοι και ο κόσμος στους δρόμους και την κεντρική πλατεία. Με οργή και αποφασιστικότητα σε έναν αγώνα δίκαιο. Απευθύνουμε βροντερές εκκλήσεις για το Νοσοκομείο και τη ζωή μας. Το «ελευθερία ή θάνατος» σήμερα έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε «Νοσοκομείο ή θάνατος».

Μας λένε πως για λόγους ιδεολογίας προτιμούν τους εργολάβους στα νοσοκομεία. Λόγω ιδεολογίας ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, καταστρέφουν κάθε παραγωγικό ιστό της χώρας. Λόγω ιδεολογίας αρπάζουν τα σπίτια του κόσμου, δέρνουν εργάτες, αγρότες, φοιτητές, αγκαλιάζονται με την Ακροδεξιά, εγκαθιστούν το παρακράτος, παρακολουθούν φίλους και αντιπάλους. Λόγω ιδεολογίας διαλύστε τα όλα λοιπόν, μην αφήνετε τίποτα όρθιο, «ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε» (Ζοζέ Σαραμάγκου).

Όλα αυτά που ζούμε στραγγαλίζουν ακόμη και την κοινή λογική. Το κοινό αίσθημα βρίσκεται σε αναβρασμό. Η υποβάθμιση, η διάλυση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» ιδιαίτερα, με τους φτωχούς στον Καιάδα, συνιστά πέρα από μεγάλη ανοησία και αβάσταχτη ελαφρότητα, προκλητική ασέβεια, απίστευτη ανηθικότητα, σοκαριστική ατιμία, τρομακτικό κοινωνικό κανιβαλισμό. Γι’ αυτό είμαστε όλοι εδώ. Να βροντοφωνάξουμε, ως εδώ κύριε πρωθυπουργέ.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ