2023-02-15 21:47:33
Φωτογραφία για Σημερινή προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Δεν έχετε προχωρήσει στον θαλάσσιο χωραταξικό σχεδιασμό. Το επίσημο έγγραφο.
Η υψηλή και ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για θαλάσσιο χώρο για διάφορους σκοπούς, απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση προγραμματισμού και διαχείρισης....... Μια τέτοια προσέγγιση της διαχείρισης του ωκεανού και της θαλάσσιας διακυβέρνησης έχει αναπτυχθεί στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση («ΟΘΠ»), περιβαλλοντικό πυλώνα της οποίας αποτελεί η οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την οδηγία 2014/89 ΕΕ, η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη έως τις 31 Μαρτίου 2021, να έχει ολοκληρώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της (δείτε εδώ την οδηγία). Δυστυχώς αυτή η υποχρέωση της χώρας μας δεν εκπληρώθηκε.

Σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2023, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται μέσω προειδοποιητικής επιστολής και στην Ελλάδα, ότι δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (οδηγία 2008/56/ΕΚ), που αφορά τη προστασία των θαλασσών και των ωκεανών της ΕΕ, καθώς και τη διασφάλιση της βιώσιμης διαχείρισης των πόρων τους.


Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την θέσπιση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά εφαρμόζει άρον - άρον, το ήδη ληγμένο Ειδικό Χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών (συμπλήρωσε 10ετία), που θεσπίστηκε το 2011, με την ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) ανά την Ελλάδα, με μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη την Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Έχουμε λοιπόν μία καταφανέσταση παραβίαση των Κοινοτικών Κανόνων, προς χάρη του λόμπι των ιχθυοκαλλιεργειών και την δημιουργία ισχυρών τετελεσμένων στις Ελληνικές Θάλασσες, προ της θέσπισης και εφαρμογής του γενικότερου και σε υψηλότερο επίπεδο Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που έχει υχηλότερη προτεραιότητα από τα εθνικά ειδικά χωροταξικά.

Η σημερινή 15 Φεβ 2023 προειδοποιητική επιστολή, προς και την Ελλάδα της Κομισιόν, για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

mytikaspress.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ