2023-02-17 19:59:57
Φωτογραφία για Σάββας Μαυρομάτης: Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να εργαστώ στον σιδηρόδρομο.
«Με συγκίνηση θυμάμαι και λέω πάντα, παρόλο που είχαμε δυσκολίες, αντιξοότητες . καθυστερήσεις, αμηχανίες, δυσκολίες στην μεταφορά και καιρικές συνθήκες άσχημες , τώρα τις θυμάμαι και λέω και όμως ήταν ωραία η εποχή μας στον σιδηρόδρομο»

Τι να μας αφηγηθεί και τι να μας περιγράψει από τον εργασιακό του βίο ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός κ. Σάββας Μαυρομάτης. Είναι τόσα πολλά αυτά που πέρασε και βίωσε, θα χρειάζονταν ώρες εξιστόρησης.

Προσλήφθηκε ως έκτακτος στο εργοστάσιο οχημάτων Θεσσαλονίκης στο τεχνικό κλάδο με σύμβαση, στην συνεχεία εντάχτηκε στο κλάδο ελιγμών και όταν ο σιδηρόδρομος χρειάστηκε προσωπικό στα τρένα με αίτηση του μετατάχτηκε στον κλάδο προσωπικού κίνησης έχοντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

«Από την σιδηροδρομική ζωή μου είμαι ευχαριστημένος. Αγάπησα τον σιδηρόδρομο και με το ανταπέδωσε. Με βάση την απόδοση μου έπαιρνα και ικανοποιητικό μισθό, έκανα οικογένεια σπούδασα τα παιδιά μου
. Τίμησα το ψωμί που έφαγα και το τιμώ ακόμα. Ευχαριστώ τον θεό που εργάστηκα στον σιδηρόδρομο. Δεν έχω κανένα παράπονο. Με τους συναδέλφους μου δεν είχα ποτέ διαφορές . Νομίζω ήμουν αγαπητός γιατί τους σεβόμουν και με σεβότανε. Με τα την εργασία μας κάναμε παρέα. Όταν κάναμε δρομολόγιο από Θεσσαλονίκης -Αλεξανδρούπολη μετά μέναμε εκεί στο ξενοδοχείο δυο μέρες και περνούσαμε όμορφα.»

Όμως για την κυκλοφορία μιας αμαξοστοιχίας είτε επιβατικής είτε εμπορικής απαιτούνταν καλή γνώση των κανόνων κυκλοφορίας ,κάτι που ο κ. Μαυρομάτης, όπως και εμείς θυμόμαστε και συνάδελφοι του διέθετε.

«Είχα καλή γνώση, γιατί διάβαζα με προσοχή όλες τις εγκυκλίους . Από αυτό προκύπτει ότι αγαπούσα την δουλειά μου και όταν αγαπάς την δουλειά σου ενδιαφέρεσαι για το καλύτερο σε σχέση με την δουλειά σου. Προσπαθούσα να είμαι καλά ενημερωμένος.»

Με τους συναδέλφους του η συνεργασία του ήταν πολύ καλή

«Ήμουν αυστηρός αλλά δίκαιος. Όταν ήμουν προϊστάμενος πάντα σεβόμουν τους υφισταμένους μου. Καμία φορά λόγω της δουλειάς μας ήμουν αυστηρός με τους συναδέλφους μου στους σταθμούς όταν προέκυπταν σημαντικές καθυστερήσεις . Όμως μπορεί να ήμουν αυστηρός αλλά ήμουν σεβαστός από τους συναδέλφους μου και αυτό ήταν μια ικανοποίηση για έμενα. Αγάπησα την δουλειά και με ανταπέδωσε και την ευχαριστώ.

Στον σιδηρόδρομο δεν ήταν μόνο οι καλές στιγμές με τα όποια προβλήματα, υπήρχαν και δυσάρεστα γεγονότα όπως αυτό με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Λιβερά στο Νέστο. Ένα γεγονός που σεβόμενη την φόρτιση που δημιουργούσε στον συνομιλητή μας δεν επεκταθήκαμε. Πως άλλωστε να μιλήσεις για ένα γεγονός ζωής και θανάτου που έχεις βίωση;

Προχωρώντας στην συνομιλία μας με τον κ. Σάββα Μαυρομάτη σταθήκαμε για λίγο στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν σε ένα τους ταξίδι.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω ταξίδια μέσα στα χιόνια, με αμηχανίες και πορεία μέχρι να φτάσω στον μηχανοδηγό για να συνεννοηθώ. Μέσα  στα χιόνια, να πιάνω βαγόνι –βαγόνι , μέσα στην ερημιά για να φτάσω στο μηχανοδηγό. Να βρεις σημείο που να κρεμάσεις το πτυσσόμενο καλώδιο για να φτάσεις την τηλεφωνική γραμμή και να έρθεις σε επικοινωνία με τον σταθμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επικοινωνία ήταν δύσκολη και δεν μπορούσαν να σε ακούσουν. Δίπλα από τις σιδηροδρομικές γραμμές περνούσε το δίκτυο τηλεφωνίας σαν του ΟΤΕ. Ανοίγαμε το πτυσσόμενο «καλάμι» με το γάντζο που είχε επάνω, έπιανε στο δίκτυο επικοινωνίας και με την μανιβέλα του τηλέφωνου προσπαθούσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία. Αυτά τα χειρίζονταν ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας όταν εγώ ήμουν τροχοπεδήτης. Μετά ήρθαν τα ραδιοτηλέφωνα τα οποία μας εξυπηρετούσαν. Αυτά δεν σβήνουν από την μνήμη μου. Γνώρισα πολλούς και καλούς προϊσταμένους. Ήμουν ως προϊστάμενος αυστηρός αλλά δίκαιος δεν είχα εμπάθειες»

Οι προσλήψεις γυναικών στο σιδηρόδρομο

"Όταν ήρθαν οι γυναίκες στον σιδηρόδρομο είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Εγώ είχα πάντα σεβασμό προς την γυναίκα. Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε σεβασμό προς την γυναίκα. Βοήθησα όσο μπορούσα και όπου μπορούσα τις νέες γυναίκες που ήρθαν στο σιδηρόδρομο και αυτές ανταποκρίνονταν στο έργο τους. Όταν είχαμε ταξίδια με επιβατικά τρένα και είχα βοηθώ γυναίκα και κατεβάζαμε σε κάθε σταθμό εμπορεύματα και αν αυτά ήταν ογκώδη βοηθούσα στο κατέβασμα. Πάντα βοηθούσα γιατί ένα κορίτσι δεν μπορεί να κατάβαση ένα ψυγείο παραδείγματος χάρη η να δέσει ένα βαγόνι σηκώνοντας το κούπλο. Σε όσες δεν μπορούσαν ήμουν δίπλα και αναλάμβανα εγώ. Μια κοπέλα πήγε να δέσει το βαγόνι και όπως ήρθε δεν πρόλαβε να σηκώσει το κούπλο και το βαγόνι έφυγε. Μπήκα και το έδεσα εγώ. Τις σεβόμουν αλλά ήξερα και τις αδυναμίες των κοριτσιών. Εγώ ήμουν γυμνασμένος ( είχα τρίαθλο, Ποδοσφαιριστής, πυγμάχος, και τρέξιμο), είχα μυϊκή δύναμη μεγάλη και αυτό με βοήθησε στη δουλειά μου. Οι κοπέλες ήθελαν να εργάζονται μαζί μου. Εγώ ήμουν ικανοποιημένος από την δουλειά μου με τις γυναίκες γιατί ανταποκρίνονταν στο έργο τους και αυτές ένοιωθαν σιγουριά όταν εργάζονταν μαζί μου. Με συγκίνηση θυμάμαι και λέω πάντα, παρόλο που είχαμε δυσκολίες, αντιξοότητες . καθυστερήσεις, αμηχανίες, δυσκολίες στην μεταφορά και καιρικές συνθήκες άσχημες , τώρα τις θυμάμαι και λέω και όμως ήταν ωραία η εποχή μας στον σιδηρόδρομο.»

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σάββα Μαυρομάτη για αυτήν την όμορφη συνομιλία που είχαμε μαζί του

Του ευχόμαστε κάθε καλό στην ζωή του.

Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΝΕ:  Κοπή πίτας στο Αγρίνιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΝΕ: Κοπή πίτας στο Αγρίνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ