2023-02-27 13:18:02
Φωτογραφία για Τσελιγκαδες Πολιτιστικός Λαογραφικός σύλλογος Αστακου.    (Γράφει η Δέσποινά  Καντζου )



Τσελιγκαδες Πολιτιστικος λαογραφικος σύλλογος Αστακου.

Οι τσελιγκαδες είναι ένα παραδοσιακό γκρουπ, που κατεβαίνει κάθε χρόνο τις απόκριες. Ανάγεται στην εποχή με τις Διονυσιακες λατρειες.... Ο ερχομός της άνοιξης φέρνει και την αναγέννηση της φύσης.

Η στολή τους είναι μια κάπα που παλιά ήταν φτιαγμένη από μαλλί από τις αιγες (κατσικες), για να μην τις διαπερνά η βροχή και το κρύο. Είναι ζωσμενοι με μεγάλα κυπρια και κουδούνια. Οι τσελικαδες καθώς προχωρούν τα χτυπούν δυνατά για να ξορκισουν το κακό, ούτως ώστε η νέα καλλιεργητικη περίοδος να είναι με την μέγιστη παραγωγή, καθώς και ο πολλαπλασιασμος του ζωικού πληθυσμού να είναι ικανοποιητικος.

Οι τσελιγκαδες, είναι ο πρόδρομος του Αστικιωτικου καρναβαλιού. Το 1998 το γκρουπ πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μεσολογγίου, και πήρε και το β' βραβείο. Το 1999 δημιουργήθηκε ο πολιτιστικός λαογραφικος σύλλογος και πήρε μέρος στο καρναβάλι της Ναυπάκτου, παίρνοντας και εκεί το β βραβείο. Το 2000 σαν πολιτιστικός λαογραφικος σύλλογος πλέον, πήρε μέρος στο καρναβάλι του Μοσχάτου. Εκεί πήρε το βραβείο του πιο παραδοσιακού γκρουπ. Από εκεί και μετά στον Αστακο δημιουργησαν μαζί με τις γυναίκες του τόπου μας, και αργότερα με την συμμετοχή του Δήμου, το Αστακιωτικο Καρναβάλι!!!

 


 

ximeronews
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ