2023-03-08 23:39:25
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων: Κανένα αίτημα για βοήθεια στην έρευνα για τα Τέμπη
Υπήρξε αίτημα ΡΑΣ σε ΕRA για συνδρομή στις δραστηριότητες εποπτείας της.

Φωτ: Reuters

Σε εξέλιξη είναι οι συνομιλίες που έχουν εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα, προκειμένου να «οριοθετήσουν» τη συνεργασία που θα έχουν με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και κυρίως την ασφάλειά του.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Όπως είχε αναφέρει χθες η «Καθημερινή», στην Αθήνα βρίσκονται οι Κρίστιαν Σμιτ, από τη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (MOVE) της Κομισιόν και Τζόζεφ Ντοπελμπάουερ, εκτελεστικός διευθυντής του ERA.

Στην παρουσία των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν αναφέρθηκε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των Ευρωπαίων ανταποκριτών ο Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κατά την έναρξη της εισαγωγικής του τοποθέτησης για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή της προσωρινής οδηγίας περί προσωρινής προστασίας των Ουκρανών προσφύγων, ο κ Σχοινάς εξέφρασε την οδύνη εκ μέρους όλου του Κολλεγίου των Επιτρόπων για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.


«Σήμερα που είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στην αίθουσα Τύπου της Επιτροπής θέλω να εκφράσω την οδύνη όλων μας για την ανείπωτη καταστροφή, δεν υπάρχουν λόγια, ούτε λέξεις για να εκφράσουν αυτά που αισθάνομαι αυτή την ώρα» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευση της Προέδρου όπως έγινε σαφής στην επικοινωνία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνδράμουμε οπουδήποτε χρειαστεί και τη στιγμή που μιλάμε οι ειδικοί της Κομισιόν βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να οριοθετήσουν αυτή τη συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά.

Αίτημα από την ΡΑΣ προς τον ERA

Σε σχετική επικοινωνία της «K» με τον ΕRA, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων διευκρινίζει ότι δεν έχει λάβει κανένα αίτημα για βοήθεια ως προς την έρευνα σχετικά με το δυστύχημα. Επιβεβαιώνει ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές και ο ERA είναι σε επαφή προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος και ως προς αυτό το ζήτημα.

Ο ΕRA επιβεβαιώνει επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στις 6 Μαρτίου να τη συνδράμει σχετικά με δραστηριότητες εποπτείας τους, όχι όμως για την έρευνα του δυστυχήματος.

Ο οργανισμός δεν έχει άλλωστε αρμοδιότητα για την άμεση εποπτεία / έλεγχο του διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ), διευκρινίζει ο ΕRA . Τόσο η έγκριση όσο και η συνεχής εποπτεία του συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας εμπίπτουν στην αρμοδιότητα εθνικής ρυθμιστικής αρχής, αναφέρει.

.kathimerini.gr

sidirodromikanea.blogspot.com


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ