2023-03-16 09:41:52
Φωτογραφία για H Λάρισα ζητά επιτακτικά λύση για τις σιδηροδρομικές γραμμές
Η ομόθυμη έκφραση του Δήμου Λαρισαίων και των φορέων της πόλης να τεθεί ως προτεραιότητα η διεκδίκηση ενεργειών που θα δρομολογούν λύσεις στα προβλήματα, κυρίως ασφάλειας άλλα όχι μόνο, που προκαλεί η διέλευση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, μέσα από τον αστικό ιστό της Λάρισας, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ανοικτής διαδικτυακής διαδικασίας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και σε συνέχεια της ανοικτής σχετικής επιστολής του δημάρχου, Απ. Καλογιάννη, στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύνταξη Ιωάννης Γιάτσιος

Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και της αυτονοήτως δεδομένης υποχρέωσης της Πολιτείας, της σημερινής και όποιας αυριανής κυβέρνησης, για ανάληψη δράσεων και υλοποίηση έργων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια του σιδηροδρόμου στη χώρα, διαφαίνεται παράλληλα, ότι είναι δεδομένη η βούληση της πόλης να φέρει εκ νέου στην επιφάνεια την αντίστοιχη συζήτηση και να διεκδικήσει λύσεις στα ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τη διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών.


Στην εισηγητική παρέμβαση του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, υπογράμμισε ότι όλες οι δημοτικές αρχές των τελευταίων πολλών ετών, επιχείρησαν να προσεγγίσουν και να συζητήσουν με τον ΟΣΕ και τις εταιρείες του, με στόχο να βρεθούν λύσεις σε διάφορα, μεγάλα και μικρότερα ζητήματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «δύσκαμπτο» οργανισμό.

Ο δήμαρχος απέφυγε να μιλήσει διεξοδικά για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τα διάφορα σενάρια για τις σιδηροδρομικές γραμμές (πχ υπογειοποίηση, ανοικτή τάφρος, παρακαμψη κλπ), σημειώνοντας πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξουν επιστημονικές προσεγγίσεις και τεκμηριώσεις, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτές οι προσεγγίσεις όταν γίνουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη της τη βούληση της πόλης να παραμείνει ο σιδηροδρομικός σταθμός στη σημερινή του θέση.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του επικεντρώθηκε σε επαφές, συζητήσεις και γεγονότα που σημειώθηκαν την περίοδο που ασκεί τη διοίκηση του Δήμου και τα οποία αναφέρει και στην επιστολή του στον πρωθυπουργό. Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι την άνοιξη του 2019 και αφού είχε προηγηθεί διετής περίοδος συζητήσεων, ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών ανακοίνωσε από τη Λάρισα συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την πόλη. Το πρώτο θέμα των συγκεκριμένων ανακοινώσεων αφορούσε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης σκοπιμότητας για τη διερεύνηση εναλλακτικών σεναρίων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της Λάρισας. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές για να ανοίξει από τη δημοτική αρχή μερικούς μήνες μετά, ένας νέος κύκλος συναντήσεων με στελέχη των νέων διοικήσεων των εταιρειών του ΟΣΕ. Ο νέος αυτός κύκλος κατέληξε, πριν ένα χρόνο, την άνοιξη του 2022, σε σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων εταιρειών του ΟΣΕ και του Δήμου παρουσία υψηλά ιστάμενου στελέχους της διοίκησης του ΟΣΕ και στελεχών της δημοτικής αρχής, στην οποία υπήρξε νέα συμφωνία για την εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης που είχε ανακοινωθεί πριν τις εκλογές του 2019. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει νέα εξέλιξη.

Συνεχίζοντας ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν κάτι πολύ ξεκάθαρο: ότι το διαρκές αίτημα της πόλης για επίλυση προβλημάτων για τις γραμμές και η αδυναμία αυτές να υπάρξουν έως σήμερα, οφείλεται στην Πολιτεία, δηλαδή στην εκάστοτε κυβέρνηση και στις διοικήσεις του ΟΣΕ και όχι το Δήμο Λαρισαίων και τις δημοτικές αρχές.

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος τόνισε ο Δήμος θα επιδιώξει λύσεις που θα είναι σε όφελος και των δυο πλευρών, εξέφρασε ως αυτονόητη την εκτίμηση ότι η πρώτη στόχευση της νέας αυτής προσπάθειας θα πρέπει να αφορά την εκπόνηση της ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης για την οποία έχουν συμφωνήσει στελέχη της διοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες των εταιρειών του ΟΣΕ και μάλιστα σε περιόδους δυο διαδοχικών και διαφορετικών κυβερνήσεων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις προέδρων και εκπροσώπων φορέων της πόλης και ειδικότερα του κ. Σωτ. Γιαννακόπουλου (Επιμελητήριο Λάρισας) , Νικ. Παπαγεωργίου (ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας), Ζωή Ακριβούλη (Οικονομικό Επιμελητήριο), Νεσ. Κανέλλος (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων) , Αννα Γιαννιού (Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών) καθώς και πολίτες, ενώ απαντήθηκαν και γραπτές ερωτήσεις.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων, παρά τις επιμέρους οπτικές, προσεγγίσεις και διαφοροποιήσεις αποτέλεσε η βούληση όλων να στηρίξουν την νέα αυτή προσπάθεια άσκησης πίεσης για δρομολόγηση λύσεων.

Μετά την σχετική επιστολή του δημάρχου Λαρισαίων στον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, και την ανοικτή διαβούλευση, το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη διαβούλευση την οποία συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων Δημ. Τάχος ακούστηκαν προτάσεις για συγκρότηση επιτροπής φορέων, για προσφυγή σε ένδικα μέσα κατά του ΟΣΕ κ.α.

Στην καταληκτική του παρέμβαση ο κ. Καλογιάννης υπογράμμισε ότι η Λάρισα με ενότητα μπορεί να διεκδικήσει τη προσοχή και το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων στη σχέση της πόλης με τον σιδηρόδρομο.

ertnews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ