2023-03-28 20:06:29
Φωτογραφία για Χαρακόπουλος: Να επεκταθούν σε βάθος 20ετίας τα μέτρα στήριξης σιδηροδρομικών δυστυχημάτων
Να επεκταθούν σε βάθος 20ετίας τα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα και να συμπεριληφθεί η περίπτωση ξεκληρίσματος σχεδόν μιας οικογένειας σε αφύλακτη διάβαση στη Λάρισα από την 01/02/2004, ζήτησε στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής επί του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, κάλεσε ακόμη την κυβέρνηση να προχωρήσει σε υπογειοποίηση σιδηροδρομικών γραμμών ή παράκαμψη αστικού ιστού.

«Ασφαλώς, η συζήτηση του νομοσχεδίου δεν έρχεται να αντικαταστήσει ούτε τις αρχές της δικαιοσύνης, ούτε τις αρμόδιες επιτροπές που ερευνούν τα αίτια και τις ευθύνες του δυστυχήματος. Αυτό, όμως, που μπορεί να κάνει είναι να συμβάλει με θετικό λόγο και προτάσεις στην υπέρβαση αυτών των παθογενειών


Και γι’ αυτό πρέπει όλοι μας, με ψυχραιμία και αίσθημα ευθύνης να τοποθετούμαστε επί συγκεκριμένων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Ώστε να μην γίνει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά θύματα από ανθρώπινα λάθη ή ολιγωρίες της διοίκησης, γιατί δεν υφίστανται οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας», είπε και ζήτησε επέκταση σε βάθος 20ετίας των μέτρων στήριξης.

«Οι διατάξεις που προβλέπονται για τη στήριξη των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023 να επεκταθούν από τα 15 στα 20 έτη. Και αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, και μάλιστα ιδιαίτερα τραγικές, που συνέβησαν πριν από το διάστημα της 15ετίας.

Αναφέρομαι την περίπτωση του φοβερού δυστυχήματος που συνέβη την 1η Φεβρουαρίου 2004, πάλι στη Λάρισα, στην αφύλακτη διάβαση της οδού Κάρλας, στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας- Βόλου, όπου αυτοκίνητο συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια μητέρα με τις δύο από τις τρεις κόρες της που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, ηλικίας 15 και 8 ετών.

Διεσώθη μόνον η τρίτη κόρη 14 ετών, η οποία νοσηλεύθηκε στην εντατική για μήνες, ενώ η αποκατάσταση για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις κράτησε πολλά χρόνια. Δυστυχώς, μετά από δικαστική προσφυγή δόθηκε από τον ΟΣΕ μόνον μια πενιχρή οικονομική ενίσχυση. Είναι νομίζω εύλογο, η περίπτωση της συγκεκριμένης κοπέλας να συμπεριληφθεί στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου», ανέφερε.

Αυστηροποίηση ποινών για κλοπές χαλκού

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε, επίσης, «την αυστηροποίηση των ποινών για κλοπή σιδηροδρομικού υλικού από λαθρέμπορους χαλκού. Η μετατροπή σε κακούργημα αυτής της εγκληματικής πρακτικής είναι απόλυτα ενδεδειγμένη. Δυστυχώς, το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο, που κατ’ επανάληψιν έχουμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, το παρατηρούμε και με την κλοπή σε μαζική κλίμακα αγροτικού εξοπλισμού κυρίως με κλοπές αντλιών νερού και συστημάτων άρδευσης».

Υπογειοποίηση σιδηροδρομικών γραμμών ή παράκαμψη αστικού ιστού

Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής, ολοκληρώνοντας την ομιλία του επανέλαβε «το πάγιο αίτημά μας για την επίλυση του προβλήματος της διέλευσης των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλεως της Λάρισας, είτε με την υπογειοποίησή τους είτε με την παράκαμψη του αστικού ιστού. Πρέπει επιτέλους αυτό το ζήτημα να επιλυθεί για να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα αθώα θύματα».

cnn.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ