2023-04-12 11:03:46
Φωτογραφία για Τα 10 συστήματα μετρό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστηκά στον κόσμο
Ποιο είναι το πιο πολυσύχναστο σύστημα μετρό στον κόσμο; Πού βρίσκεται το παλαιότερο υπόγειο σύστημα; Τι είναι το τρένο μουσείων; Ποιο είναι το μόνο μετρό που μπήκε στη λίστα κληρονομιάς της Unesco; Μάθετε εδώ!

Υπάρχουν περίπου 180 συστήματα μετρό σε 178 πόλεις και 56 χώρες στον κόσμο, με περισσότερα να σχεδιάζονται κάθε χρόνο. Από τα μεγάλα παλιά δίκτυα του Λονδίνου και του Παρισιού μέχρι τα κομψά, λαμπερά μετρό της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας , είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους μαζικής αστικής μεταφοράς. Εδώ είναι ένα σωρό γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζετε.

1: Το μετρό της Νέας Υόρκης έχει τους περισσότερους σταθμούς

Συνολικά 424 σταθμοί αποτελούν το μετρό της Νέας Υόρκης — Shutterstock

Ίσως όχι με το να είναι το παλαιότερο ή το πιο πολυσύχναστο, αλλά το μετρό της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να φτάνει στο διάσημο του μετρό — αν υπήρχε ποτέ κάτι τέτοιο. Αυτό το τοπικό σύστημα έχει 424 σταθμούς και συγκροτήματα σταθμών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των σταθμών αλλού.


2: Πού βρίσκονται τα βορειότερα και τα νοτιότερα συστήματα μετρό του κόσμου;

Το μετρό του Ελσίνκι είναι το βορειότερο σύστημα υπόγειων συγκοινωνιών στον κόσμο — Getty Images

Μπορείτε να βρείτε το πιο βόρειο μετρό στον κόσμο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας . Ο σταθμός του μετρό Mellunmäki είναι ο βορειότερος σταθμός και τερματικός σταθμός και άνοιξε το 1989.

Από την άλλη πλευρά, το Μπουένος Άιρες, η πρωτεύουσα της Αργεντινής , φιλοξενεί τον νοτιότερο σταθμό του μετρό, την Plaza de los Virreyes — Eva Perón, που άνοιξε το 1986.

3: Το μετρό της Μόσχας εκτελεί τρένο μουσείου

Το μετρό της Μόσχας έχει τη φήμη ότι είναι ένα από τα ομορφότερα στον κόσμο και ίσως να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι λειτουργεί ένα ειδικό τρένο μουσείων.

Το τρένο Aquarelle εκτελεί μια τακτική διαδρομή χρησιμοποιώντας τη γραμμή Arbatsko-Pokrovskaya, αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα άλλα τρένα του υπόγειου σιδηρόδρομου. Το εξωτερικό του έχει ζωγραφιστεί με μοτίβα λουλουδιών και το εσωτερικό του έχει μετατραπεί σε μουσείο ersatz, μεταφέροντας όλη την εμπειρία της μετακίνησης σε άλλο επίπεδο.

4: Το Λονδίνο έχει την παλαιότερη γραμμή του μετρό στον κόσμο

Το πρώτο μετρό στον κόσμο άνοιξε το 1863 στο Λονδίνο . Αρχικά, περιλάμβανε μόνο επτά σταθμούς, που ένωναν το Paddington και την Farringdon Street στο κεντρικό Λονδίνο. Τώρα, σε περισσότερα από 150 χρόνια ύπαρξης, έχει εξελιχθεί σε ένα δίκτυο 11 γραμμών, 272 σταθμών και 253 μιλίων (407 χιλιόμετρα) τροχιάς.

Οι πρώτες διαδρομές κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας μια μέθοδο cut-and-cover, σκάβοντας μια τάφρο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια και καλύπτοντάς την με μια στέγη αρκετά δυνατή ώστε να κρατά την πόλη πάνω της. Το ευρέως διαδεδομένο όνομα "the Tube" προέρχεται από μια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την κατασκευή, δημιουργώντας κυκλικές σήραγγες βαθύτερα στο έδαφος.

5: Ο βαθύτερος σταθμός του μετρό στον κόσμο βρίσκεται στο Κίεβο

Εάν ταξιδεύετε ποτέ από ή προς τον σταθμό Arsenalna, φροντίστε να λάβετε υπόψη τον χρόνο της κυλιόμενης σκάλας (!) — Shutterstock

Στα 105,5 μέτρα κάτω από την πόλη του Κιέβου βρίσκεται ο βαθύτερος σταθμός στον κόσμο - η Άρσεναλνα. Μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε λεπτά για να κατεβείτε πολλές κυλιόμενες σκάλες για να φτάσετε στην πλατφόρμα του σταθμού.

6: Στην Πράγα τα χρώματα είναι σημαντικά

Τα χρώματα στους τοίχους της γραμμής Α της Πράγας δηλώνουν κάτι διαφορετικό σε κάθε σταθμό — Getty Images

Τα εντυπωσιακά σχέδια σταθμών στη γραμμή Α του μετρό της Πράγας υπάρχουν για κάποιο λόγο. Οι τοίχοι ανεστραμμένου Dalek είναι χρωματικά κωδικοποιημένοι για να αντιπροσωπεύουν το περιβάλλον τους.

Για παράδειγμα, στο Hradčanská, πιο κοντά στο Κάστρο της Πράγας, το χρυσό χρώμα συμβολίζει την ιστορία και τη δόξα. Το πράσινο του Malostranská είναι για τους βασιλικούς κήπους που το περιβάλλουν και το καφέ του Muzeum είναι για τις οχυρώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν.

Το Staroměstská και ο κόκκινος απηχούν τις εκτελέσεις που έγιναν στην πλατεία της Παλιάς Πόλης κατά την εξέγερση των Bohemian Estates, το μωβ της Flora συμβολίζει τα σταφύλια των ιστορικών αμπελώνων και στο Náměstí Míru (Πλατεία Ειρήνης), θα δείτε το μπλε, το χρώμα της ειρήνης.

7: Η Σαγκάη έχει το πιο πολυσύχναστο σύστημα μετρό



Με σχεδόν 2,8 δισεκατομμύρια διαδρομές που πραγματοποιούνται σε αυτό ετησίως, το Μετρό της Σαγκάης βρίσκεται στην κορυφή των στατιστικών του κόσμου για τα πιο πολυσύχναστα μετρό. Στην πραγματικότητα, και οι πέντε πρώτες βρίσκονται στην Ασία: τρεις στην Κίνα, καθώς και στο Τόκιο και τη Σεούλ.

8: Μπορείτε να νικήσετε τον ταχύτερο χρόνο που χρειάζεται για να ταξιδέψετε σε όλους τους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου;





Το 2015, ο Άντι Τζέιμς και ο Στιβ Γουίλσον σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ για τον ταχύτερο χρόνο ταξιδιού σε όλους τους σταθμούς του μετρό του Λονδίνου. Τους πήρε ακριβώς 15 ώρες, 45 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα για να τους ξεπεράσουν όλους. Καλή τύχη…!

9: Το μετρό της Βουδαπέστης είναι το μοναδικό στην Unesco

Το μετρό της Βουδαπέστης είναι το δεύτερο παλαιότερο σύστημα μετρό στον κόσμο — Getty Images

Το μετρό της Βουδαπέστης είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και πιο αξιοσέβαστα — η Γραμμή 1 του είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Χτίστηκε το 1896 ως μέρος της χιλιετίας της πόλης, καθιστώντας το το αρχαιότερο στην ηπειρωτική Ευρώπη και το δεύτερο παλαιότερο στον κόσμο, που προηγήθηκε μόνο από το μετρό του Λονδίνου.

10: Το Châtelet-Les Halles του Παρισιού είναι ο πιο περίπλοκος σταθμός





Το Châtelet-Les Halles στο Παρίσι είναι από τους μεγαλύτερους και πιο περίπλοκους σταθμούς του υπόγειου σιδηρόδρομου στον κόσμο. Συνδέει τρεις γραμμές τρένου και πέντε γραμμές μετρό και πλατφόρμες που χωρίζονται μεταξύ τους έως και 800 μέτρα. Για να μειώσει την πολυπλοκότητά του (ή μήπως να την αυξήσει;), χωρίζεται σε τρεις τομείς — Forum, Rivoli και Seine — μεταφέροντας πάνω από 750.000 άτομα κάθε μέρα.

kiwi.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ