2023-05-08 00:53:30
Φωτογραφία για Ο «ασταμάτητος» ρωσικός πύραυλος που σταμάτησαν οι Ουκρανοί
Ο ισχυρισμός της Ουκρανίας ότι τα αμερικανικά Patriot αναχαίτισαν έναν από τους πιο σύγχρονους βαλλιστικούς πυραύλους της Ρωσίας είναι μια αξιοσημείωτη στιγμή στον πόλεμο, που διανύει τον 15ο μήνα του.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ρωσικός στρατός έχουν διαφημίσει το Kinzhal, ή Kh-47, ως παράδειγμα του εκσυγχρονισμένου πυραυλικού οπλοστασίου της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η υπερηχητική του ταχύτητα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση.

Ο βαλλιστικός Kh-47 έχει βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων (1.250 μίλια), επομένως μπορεί να εκτοξευτεί μακριά από το πεδίο της μάχης. Ταξιδεύει με περίπου 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και προέρχεται από τον μικρότερου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο Iskander, ο οποίος εκτοξεύεται από το έδαφος. Μεταφέρει μια κεφαλή σχεδόν 500 κιλών.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει μόνο μερικές δεκάδες πυραύλους Kinzhal στο οπλοστάσιό της – ένας ισχυρισμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα.


Αρκετοί πύραυλοι Kinzhal εκτοξεύτηκαν σε ουκρανικούς στόχους τον Μάρτιο, αλλά δεν είναι σαφές τι ζημιά προκάλεσαν ή αν έφτασαν όλοι στους στόχους τους. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα συστήματα Patriot έφτασαν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Εάν ένα από αυτά τα συστήματα έχει καταστρέψει τώρα έναν Kh-47, όπως λένε οι Ουκρανοί, θέτει υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες ενός από τα όπλα της νέας γενιάς της Ρωσίας.

Μετά την πρώτη δοκιμή του Kinzhal, ο Πούτιν είπε στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας το 2018 πως χάρη στην υπερηχητική του ταχύητα θα «ξεπεράσει όλα τα υπάρχοντα και, νομίζω, τα πιθανά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, παρέχοντας πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές σε εμβέλεια άνω των 2.000 χιλιομέτρων».

Η Ρωσία έχει κάνει φιλόδοξους ισχυρισμούς για αρκετά από τα νεότερα στρατιωτικά της συστήματα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί.

Αν και αναπτύχθηκε σε μικρό αριθμό, το νεότερο κύριο άρμα μάχης των Ρώσων, το T-90M, έχει εμφανιστεί ευάλωτο σε μη εξελιγμένα πυρομαχικά και η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η Moskva, βυθίστηκε νωρίς στη σύγκρουση.

Οι αναλυτές αμφισβήτησαν τις δυνατότητες του Kinzhal κατά την τελική φάση της πτήσης του, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην είναι τόσο ευέλικτο ή τόσο γρήγορο όσο πλησιάζει έναν στόχο.

Η ανάπτυξη του Patriot αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή στις δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιαεροπορικές άμυνες S-300 της Σοβιετικής εποχής – για τις οποίες τα πυρομαχικά εμφανίζονται τώρα σε έλλειψη.

Τα Patriot παρέχουν μια σύγχρονη διάσταση στα στρώματα αεράμυνας της Ουκρανίας, όπως και το γερμανικό σύστημα IRIS-T. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ινχάτ δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι «έλεγαν ότι το Patriot είναι ένα ξεπερασμένο αμερικανικό όπλο και τα ρωσικά όπλα είναι τα καλύτερα στον κόσμο».

«Λοιπόν, υπάρχει επιβεβαίωση ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ακόμη και ενάντια σε έναν υπερηχητικό πύραυλο». Χαρακτηρίσε δε «χαστούκι» για τη Ρωσία την αναχαίτιση του Kinzhal...
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
INSTAGRAM HOMES: Mika Lavien
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
INSTAGRAM HOMES: Mika Lavien
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ