2023-06-18 19:08:47
Φωτογραφία για Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας  στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας
Το Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός..... Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, με συλλειτουργούς του, τον πρωτοπρ. Γεώργιο Μπίμπο, Προϊστάμενο του Ναού, τον αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ και τον διάκονο Δημήτριο Λαγούδη.

Κατά το κήρυγμά του ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και συγκεκριμένα τον στίχο: «δεῦτε ὀπίσω μου καὶ ποιήσω ὑμᾶς ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Τόνισε ότι ο Χριστός σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και δεν παραβιάζει το αυτεξούσιο. Μας συναντά και ελεύθερα, αβίαστα μας προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε. Απομένει στον κάθε άνθρωπο να δώσει την δική του απάντηση σε αυτή την πρόσκληση. Το να συνάψεις ζωντανή σχέση με τον Χριστό δεν είναι κάτι που μπορεί να τοποθετηθεί στο επίπεδο του βίαιου εξαναγκασμού, αλλά μόνο της ελεύθερης και αβίαστης ανταπόκρισης.


Ανέφερε, επίσης, ότι ο Χριστός προσκαλεί τους μαθητές να Τον ακολουθήσουν και να γίνουν εκείνοι, στους οποίους θα αποκαλυφθεί η διδασκαλία του ουρανού. Ο Χριστός ζητάει από τους τέσσερις πρώτους μαθητές, αλλά και από εμάς, να αποδείξουμε ότι τον αγαπούμε και τον εμπιστευόμαστε. Αν δεν αγαπήσουμε τον Χριστό δεν μπορούμε ούτε το «δεῦτε» να κατανοήσουμε, ούτε στο «ὀπίσω» να ανταποκριθούμε. Δεν αρκεί μόνο να απαντήσουμε θετικά στην πρόσκληση του Χριστού. Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να τον υπακούσουμε, δηλαδή Εκείνος να προπορεύεται και εμείς να Τον ακολουθούμε.

Αναλύοντας το ρήμα «ποιήσω», ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε, ότι με αυτό ο Χριστός δηλώνει το γεγονός της αναδημιουργίας του ανθρώπου. Μας λέγει, ότι θα αναδημιουργήσω την ύπαρξή σας, θα σας προσφέρω αυτό που δεν μπορείτε μόνοι σας να καταφέρετε. Οφείλουμε να παρακαλούμε τον Χριστό να μας κάνει ανθρώπους που θα αναγνωρίζουμε και θα ακολουθούμε το θέλημα Του, να μας κάνει ανθρώπους προσευχής, ανθρώπους που θα έχουμε την δύναμη να αγαπούμε και να συγχωρούμε.

Η φράση ολοκληρώνεται με την υπόσχεση του Χριστού στους μαθητές Του, ότι θα συνεχίσουν το έργο Του. Θα γίνουν «ἁλιεῖς ἀνθρώπων». Από τον βυθό της αμαρτίας και της απώλειας, με τα δίχτυα της πίστης, θα ανασύρουν τους ανθρώπους στην επιφάνεια της ζωής, του φωτός, της αγάπης και της ειρήνης.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι κάθε λέξη αυτού του ευαγγελικού στίχου κρύβει θησαυρούς και διδάγματα και σε αυτή τη φράση καθρεφτιζόμαστε όλοι μας, σήμερα, και αναλογιζόμαστε την ευθύνη που έχουμε. Απομένει στον κάθε ένα από εμάς να δώσει, με ειλικρίνεια και με συναίσθηση της ευθύνης που του αναλογεί την δική του απάντηση στον Χριστό.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο πρωτοπρ. Γεώργιος Μπίμπος, προσφωνώντας τον Μητροπολίτη, τον καλωσόρισε με θερμούς υιικούς λόγους στην Ενορία και τον ευχαρίστησε για την πρώτη αυτή επίσκεψη και την Θεία Λειτουργία. Επίσης τον Σεβασμιώτατο προσφώνησαν θερμά ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά κ. Ελευθέριος Μπαλωμένος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Κακολύρης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Θεοδώρα Ζαλόζνια - Σταμπουλοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους ανωτέρω, μαζί με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα, καθώς και όλους τους κατοίκους του Γαλατά που προσήλθαν και συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία και εξέφρασε την χαρά του, γιατί διαπίστωσε ότι η Ενορία του Γαλατά αποτελεί μια ζωντανή Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως και μια νησίδα ζωής για τον τόπο.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/5y2r4XjQL2vy9EYH8

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ