2023-06-27 00:21:32
Φωτογραφία για Πούτιν: Στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι της ανταρσίας - Τα μέλη της Wagner μπορούν να περάσουν στη Λευκορωσία
Τα μέλη της ομάδας Wagner, η οποία υπό τις εντολές του επικεφαλής της Γεβγένι Πριγκόζιν κινήθηκε το Σάββατο προς την κατάληψη της Μόσχας, μπορούν να επιλέξουν είτε να ενταχθούν στον τακτικό στρατό του ρωσικού υπουργείο Άμυνας είτε να περάσουν με ασφάλεια στην Λευκορωσία.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα διάγγελμα που μάλλον δεν δικαίωσε την προαναγγελία του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ότι "θα καθόριζε την μοίρα τη Ρωσίας".

Ξεκινώντας το διάγγελμα, που τελικά είχε διάρκεια μόλις 5 λεπτών, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι η ανταρσία της Wagner ήταν "καταδικασμένη να αποτύχει" και ότι "οι οργανωτές της, παρόλο που έχασαν την αίσθηση του σωστού και του λάθους, δεν θα μπορούσαν παρά να το συνειδητοποιήσουν αυτό".

Υπονόησε επίσης ότι υπήρξε εμπλοκή της Ουκρανίας με κάποιον τρόπο, λέγοντας ότι η ανταρσία ήταν "εκδίκηση για την αποτυχημένη της αντεπίθεση".


Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε εκ νέου ότι οι οργανωτές της ανταρσίας πρόδωσαν τον λαό αλλά και "όσους παρέσυραν στην ανταρσία", ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος διέταξε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Όπως είπε, η πλειοψηφία των μαχητών της Wagner είναι "πατριώτες και αγαπούν τη χώρα τους", ενώ σύμφωνα με τον Πούτιν η απουσία αντίδρασης στην ανταρσία υπήρξε προσωπική επιλογή του προκειμένου "να τους δώσει χρόνο να το σκεφθούν".

Σε αυτό το πλαίσιο ευχαρίστησε τους μαχητές και τους ηγέτες της Wagner που πήραν τη σωστή απόφαση και αρνήθηκαν να εμπλακούν σε αδελφοκτονία και επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του, είτε να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό είτε να περάσουν με ασφάλεια στην Λευκορωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι επανέλαβε το χαρακτηρισμό "προδοσία", κάνοντας λόγο για "προδότες που ήθελαν να χυθεί ρωσικό αίμα σε μία εσωτερική αντιπαράθεση" και που θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανέφερε σε κανένα σημείο το όνομα του επικεφαλής της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Από την πλευρά του, νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, λέγοντας ότι σκοπός της πορείας προς τη Μόσχα δεν ήταν η ανατροπή της ηγεσίας της Ρωσίας αλλά να αποφευχθεί η καταστροφή της ομάδας Wagner.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ