2023-07-02 00:25:06
Φωτογραφία για Γαλλία: Χωρίς τέλος η βία - Δραματικός ο απολογισμός των ζημιών
Ταραχές και λεηλασίες μαίνονταν σε πόλεις της Γαλλίας για τέταρτη νύχτα, παρά την τεράστια αστυνομική ανάπτυξη και τις 1.311 συλλήψεις (917 την προηγούμενη νύχτα), καθώς η οικογένεια και οι φίλοι ετοιμάζονταν να συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία τον 17χρονοτου οποίου η δολοφονία από την αστυνομία εξαπέλυσε τις ταραχές και ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο να ακυρώσει ένα σημαντικό ταξίδι στο εξωτερικό.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίαςανακοίνωσε νέο αριθμό συλλήψεων σε όλη τη χώρα, όπου 45.000 αστυνομικοί εξαπλώθηκαν σε μια μέχρι στιγμής ανεπιτυχή προσπάθεια να καταστείλουν τις πολυήμερες βιαιότητες που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του εφήβου την Τρίτη. Παρά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι,οι συγκρούσεις στους δρόμους μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και της αστυνομίας συνεχίστηκαν.

Υπήρξαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε266 κτίρια, καθώς και σε δεκάδες αστυνομικά τμήματα, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.Το υπουργείο σημείωσε ότι έγιναν 31 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, 16 επιθέσεις σε δημοτικά αστυνομικά τμήματα και 11 σε στρατώνες χωροφυλακής.Κάηκαν περίπου1.350 οχήματα, ενώ περισσότερες από2.500 πυρκαγιέςεκδηλώθηκαν.


Ο Υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών.Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.

Η βία στη Γαλλία επιβάρυνε τις διεθνείς δεσμεύσεις του Μακρόν.Το γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε ότι ο Μακρόν τηλεφώνησε το Σάββατο για να ζητήσει αναβολή της επίσκεψης που θα ήταν η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 23 χρόνια. Το γραφείο του Μακρόν δήλωσε ότι μίλησε με τον Σταϊνμάγερ και, "δεδομένης της κατάστασης εσωτερικής ασφάλειας, ο πρόεδρος (Μακρόν) δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στη Γαλλία τις επόμενες ημέρες”.

Δεδομένης της σημασίας της γαλλογερμανικής σχέσης στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή,η ματαίωση του επίσημου ταξιδιού ήταν μια σαφής ένδειξη της σοβαρότητας της αναταραχής στη Γαλλία. Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που η γαλλική αναταραχή πλήττει διπλωματικά τον Μακρόν. Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ακύρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί στη Γαλλία, λόγω των διαμαρτυριών για τα σχέδια του Μακρόν για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Θρήνος στην κηδεία του 17χρονου

Οι τελετουργίες για τον αποχαιρετισμό του εφήβου, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Ναχέλ, ο οποίος σκοτώθηκε στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, άρχισαν το Σάββατο με την προβολή του ανοιχτού φέρετρου από συγγενείς και φίλους.

Αργότερα, στην είσοδο ενός νεκροταφείου σε έναν ήσυχο λόφο της Ναντέρ με το κεντρικό Παρίσι στο βάθος,δεκάδες άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα στέκονταν κατά μήκος του δρόμου, περιμένοντας να φτάσει η σορόςτου εφήβου. Πολλοί από τους πενθούντες προέρχονταν από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο νεαρός ετάφη στο νεκροταφείο Mont Valerien μετά την προσευχή στο τέμενος Ibn Badis. Η τελετή ήταν ιδιωτική καιοι δικηγόροι της μητέρας του Ναχέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά.

Καθώς ο αριθμός των συλλήψεων συνέχιζε να αυξάνεται, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η βία είχε αρχίσει να μειώνεται χάρη στα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας. Από την έναρξη των ταραχών το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία έχει προβεί συνολικά σε 2.400 συλλήψεις – περισσότερες από τις μισές κατά την τέταρτη νύχτα βίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, από το Παρίσι μέχρι τη Μασσαλία και τη Λυών και ακόμη και μακριά, στα γαλλικά εδάφη στο εξωτερικό, όπου ένας 54χρονος έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο δήμαρχος της Λυών ζήτησε επιπλέον αστυνομικές ενισχύσειςγια απόψε και οι αρχές στη Μασσαλία ακύρωσαν το φεστιβάλ Pride της πόλης

Ο δήμαρχος της Νανσύ ζητά την ακύρωση της συναυλίαςτου ράπερ Soprano, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ στο Zénith du Grand Nancy.15.000 άνθρωποι αναμένονται σήμερα το βράδυ στην αίθουσα συναυλιών.Η ακύρωση, την προηγούμενη μέρα, της συναυλίας στο Stade de France από τη Mylène Farmer, είχε απογοητεύσει τους 80.000 θαυμαστές που ήρθαν να παρευρεθούν από όλη τη Γαλλία.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί(τουλάχιστον 522), εκ των οποίων79 κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τους τραυματίες διαδηλωτές.

Τρεις αξιωματικοί στην περιοχή Rhone πυροβολήθηκαν από έναν άνδρα που κρατούσε τουφέκι χθες το βράδυ, μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι αστυνομικοί έπεσαν σε "ενέδρα" από κάποιον που κρυβόταν πίσω από έναν τοίχο όταν πυροβολήθηκαν στα πόδια και στη βουβωνική χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι τοπικές αρχές κάλεσαν το Σάββατο τους εμπόρους του Στρασβούργου να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους μετά τη λεηλασία που σημειώθηκε την προηγούμενη μέρασε πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης.

Η αντίδραση στη δολοφονία ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση της επίμονης φτώχειας, των διακρίσεων, της ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριώνσε γειτονιές σε όλη τη Γαλλία, όπου πολλοί κάτοικοι έλκουν τις ρίζες τους από πρώην γαλλικές αποικίες – όπως εκεί όπου μεγάλωσε ο Ναχέλ. "Η ιστορία του Ναχέλ είναι ο αναπτήρας που άναψε το σπίρτο. Απελπισμένοι νέοι άνθρωποι την περίμεναν. Μας λείπει η στέγαση και οι θέσεις εργασίας, και όταν έχουμε (θέσεις εργασίας), οι μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί", δήλωσε ο Samba Seck, 39χρονος εργαζόμενος στις μεταφορές στο προάστιο Clichy-sous-Bois του Παρισιού.

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλλίας– συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αστέρα Kylian Mbappe, είδωλο για πολλούς νέους στις μειονεκτικές γειτονιές όπου εδράζεται η οργή – παρακάλεσε για τον τερματισμό της βίας. "Πολλοί από εμάς προέρχονται από εργατικές γειτονιές, μοιραζόμαστε κι εμείς αυτό το συναίσθημα πόνου και θλίψης” για τη δολοφονία του Ναχέλ, ανέφεραν οι παίκτες σε ανακοίνωσή τους.

Η μητέρα του Ναχέλ δήλωσε στο France 5 ότι ήταν θυμωμένη με τον αστυνομικό, αλλά όχι με την αστυνομία γενικά. "Είδε ένα μικρό παιδί με αραβική εμφάνιση και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή. Ένας αστυνομικός δεν μπορεί να παίρνει το όπλο του και να πυροβολεί τα παιδιά μας, να αφαιρεί τις ζωές των παιδιών μας", είπε. Η οικογένεια έχει ρίζες στην Αλγερία.

Νωρίς το Σάββατο, οι πυροσβέστες στη Ναντέρ έσβησαν τις φωτιές που έβαλαν οι διαδηλωτέςκαι άφησαν καμένα υπολείμματα αυτοκινήτων διασκορπισμένα στους δρόμους. Στο γειτονικό προάστιο Κολόμπ, οι διαδηλωτές ανέτρεψαν κάδους απορριμμάτων και τους χρησιμοποίησαν για αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Νεαροί κατά τη διάρκεια του απογεύματοςδιέρρηξαν ένα οπλοπωλείο και έφυγαν με όπλα στη μεσογειακή πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Κτίρια και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν επίσης στην ανατολική πόλη Λυών, όπου το ένα τρίτο των περίπου 30 συλλήψεων που έγιναν ήταν για κλοπές, σύμφωνα με την αστυνομία.

Μπροστά στην κλιμακούμενη κρίση που εκατοντάδες συλλήψεις και μαζικές αστυνομικές αποστολές δεν κατάφεραν να καταπνίξουν, ο Μακρόν απέφυγε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια επιλογή που χρησιμοποιήθηκε σε παρόμοιες περιστάσεις το 2005.

Αντ’ αυτού,η κυβέρνησή του αύξησε τη δύναμη των αρχών επιβολής του νόμου με τη μαζική ανάπτυξη αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επέστρεψαν από τις διακοπές τους. Οι ταραχές ασκούν νέα πίεση στον Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποδαύλιση της βίας.

Το γραφείο του Steinmeier δήλωσε ότι ο Γερμανός πρόεδρος "έχει την πληρέστερη κατανόηση ενόψει της κατάστασης στη γειτονική μας χώρα". Ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε την Παρασκευή να κλείσουν σε εθνικό επίπεδο τη νύχτα όλα τα δημόσια λεωφορεία και τραμ, τα οποία ήταν μεταξύ των στόχων των ταραξιών. Είπε επίσης ότι προειδοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν ως δίαυλοι για εκκλήσεις σε βία.

Ο αστυνομικός που κατηγορείται για τη δολοφονία του Ναχέλ κατηγορήθηκε προκαταρκτικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Οι προκαταρκτικές κατηγορίες σημαίνουν ότι οι ανακριτές υποψιάζονται αδίκημα, αλλά πρέπει να ερευνήσουν περισσότερο πριν στείλουν την υπόθεση σε δίκη. Ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Pascal Prache, δήλωσε ότι η αρχική του έρευνα τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του όπλου από τον αστυνομικό δεν ήταν νομικά δικαιολογημένη.

Νέα μαρτυρία "καίει” τον αστυνομικό

Για τις μοιραίες στιγμές της δολοφονίας, ο τρίτος επιβάτης του ΙΧυποστηρίζει πως ο ένας αστυνομικός προέτρεψε τον άλλον να πυροβολήσει τον 17χρονο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

"Ο πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. Του είπε "σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω”. Και του έδωσε μία γροθιά. Και τότε έφτασε και ο δεύτερος αστυνομικός και στάθηκε μπροστά στο παρμπρίζ στο ύψος του Ναέλ. Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που βρίσκεται στο επίπεδο του παραθύρου το βάζει ένα όπλο στον κρόταφο και λέει "μην κουνηθείς αλλιώς θα σου ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι”.

Ο δεύτερος αστυνομικός λέει "πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός του ξαναέδωσε μία γροθιά. Τότε ο Ναέλ έβαλε μπρος την μηχανή και τότε ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν μπροστά στο όχημα πυροβόλησε. Ξαφνικά το πόδι πάτησε το γκάζι. Τον είδα να ψυχορραγεί και να τρέμει, πέσαμε πάνω σε μίαμπάρα".

Αναφορικά με τον συνοδηγό που και αυτός είναι 17 ετών,δεν εχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, κι ο ίδιος λέει ότι θα το πράξει απο Δευτέρα.Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά οχι στην αστυνομία. Ανέφερε ότι θα παραβρεθεί στην κηδεία του θύματος.

Το τετραήμερο της οργής στη Γαλλία – Πώς φθάσαμε ως εδώ;

Τέσσερις νύχτες ταραχών, 45.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν, κηρύχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις και έγιναν περισσότερες από 2.300 συλλήψεις.Ήταν μια μεγάλη εβδομάδα στη Γαλλία – αλλά πώς φτάσαμε εδώ;

Ο Ναχέλ M, ένας 17χρονος από τη Ναντέρ, ένα προάστιο του Παρισιού, πυροβολείται από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου.

Μόλις δημοσιεύτηκαν πλάνα από το περιστατικό στα social media, άρχισαν οι διαμαρτυρίες

Αναπτύχθηκαν 1.200 αστυνομικοί

Τετάρτη:

Οι διαδηλωτές στοχεύουν δημόσια κτίρια και πυρπολούν οχήματα

Οι αρχές ανακοινώνουν ότι θα αναπτύξουν περισσότερους από 9.000 αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη αναταραχή

Πέμπτη

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον Ναχέλ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκούσια

Η μητέρα του Ναχέλ, Μούνια, ηγείται μιας πορείας στη μνήμη του γιου της.Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν

Οι εντάσεις κορυφώνονται και ξεσπούν ταραχές σε όλη τη Γαλλία.Σε αρκετές πόλεις αναφέρονται λεηλασίες

Παρασκευή

Ο Πρόεδρος Μακρόν πραγματοποιεί συνεδρίαση της μονάδας κρίσης και υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της αναταραχής

Οι εκδηλώσεις ακυρώνονται στη Γαλλία, εφαρμόζονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλείνουν νωρίς

Οι αρχές αναπτύσσουν 45.000 αστυνομικούς

Σάββατο

Η Γαλλία ξυπνά με περισσότερες ζημιές και λεηλασίες

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν περισσότερες από 1.300 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο 17χρονος κηδεύεται σε κλειστό κύκλο, μακριά από τα ΜΜΕ..
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ