2023-07-10 20:16:57
Φωτογραφία για Μνημόνιο συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου



Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη Δημόσια Υγεία, προχώρησαν την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου.....

Παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρου Δημητρογιάννη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Γεώργιου Αγραφιώτη και του γενικού γραμματέα, Χαράλαμπου Ρώσσα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, ύστερα και από την ομόφωνη έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στην Ελλάδα, ένας αυτοδιοικητικός και ένας επιστημονικός φορέας συμπράττουν, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τη καθιέρωση κοινών δράσεων, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, και με τη συνδρομή επιστημονικών φορέων και συλλόγων ασθενών, αποσκοπεί μεθοδικά σε  δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης για τον τοπικό πληθυσμό, και με μέριμνα να θωρακιστούν η ποιότητα ζωής με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, να καταγραφούν δεδομένα και συνθήκες, αλλά και να χαραχθούν κοινωνικές και υγειονομικές πολιτικές στο άμεσο μέλλον.

Η παραπάνω συνεργασία αναμένεται να έχει δύο σκέλη: πρώτον, την συνδιοργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής σε ζητήματα υγείας με έμφαση στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, και δεύτερον, η Περιφέρεια θα δημιουργήσει προσθήκη στην επίσημη ιστοσελίδα της, πληροφοριακού υλικού σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, τους τρόπους αντιμετώπισης και προστασίας. Το πληροφοριακό υλικό θα ενημερώνεται τακτικά, με την παροχή στοιχείων από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου.

Ο κ. Φαρμάκης δήλωσε: «Το περιβάλλον και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν σημαντικές συνιστώσες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Η κλιματική αλλαγή που παρατηρείται παγκοσμίως μεταβάλλει με τη σειρά της τα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Η κλιματική αλλαγή που βιώνεται σε παγκόσμια κλίμακα ήδη επιφέρει νέα επιδημιολογικά δεδομένα, και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη υγεία έχουν ανακύψει ως μείζον ζήτημα, αναδεικνύοντας την ανάγκη για χάραξη και υλοποίηση σχετικών δράσεων».

«Ο τομέας της υγείας ιεραρχείται ως προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως προς τη θωράκιση απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που αποτυπώνεται και στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠΕΣΠΚΑ). Καθιερώνουμε  με μια θεσμική συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στην καθημερινότητά μας», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Δημητρογιάννης.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, υπογράμμισε ότι  οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία, προκαλούν αυξημένη θνησιμότητα, μεγαλύτερη συχνότητα επιδημιών και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.  Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία κινδύνων για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, με τις πλέον ευάλωτες τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τους χρόνιους ασθενείς, τους κατοίκους απομονωμένων περιοχών κ.ά. Τέλος, ο κ. Ρώσσας τόνισε ότι ο  Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, από τους παλαιότερους στη χώρα, έχει υπό την εποπτεία του μια μεγάλη ανθρωπογεωγραφική εμβέλεια, με ιδιαίτερα και πολύπλευρα υγειονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα έχει διακριθεί για τη διαρκή του προσπάθεια σε δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης της δημόσιας υγείας.

Η έναρξη των πρώτων δράσεων όπως δήλωσε ο. Δημητρογιάννης προγραμματίζεται για τα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.




ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ