2023-07-19 08:25:21
Φωτογραφία για «Καλπάζει» η επισκεψιμότητα στη λίμνη Κρεμαστών
«Αντίστροφη μέτρηση» για τις δωρεάν περιηγήσεις στη λίμνη των Κρεμαστών

Πάνω από 10.000 άτομα επισκέφτηκαν πέρυσι τη λίμνη Κρεμαστών και περιηγήθηκαν δωρεάν ή από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.. Κάθε χρόνο η διοργάνωση των περιηγήσεων στη λίμνη Κρεμαστών αποδίδει περισσότερο, καθώς όλοι και περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονται στη λίμνη για να συμμετάσχουν σε μια περιήγηση – βαρκάδα!

Παρά την κακή κατάσταση του δρόμου στην Αιτωλοακαρνανία προς τη λίμνη των Κρεμαστών και παρά την έλλειψη τουριστικών υποδομών στην περιοχή τα συντριπτικά πλεονεκτήματα της περιοχής έχουν «ενώσει» τους δύο νομούς και τους κατοίκους τους, ώστε ο εναλλακτικός τουρισμός να «ανθίσει» και να προσελκύσει επισκέπτες, που κάθε χρόνο φαίνεται πως αυξάνονται!

Πρόπερσι συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα στις δωρεάν περιηγήσεις και σκοπός ήταν και παραμένει κάθε χρόνο να αυξάνονται οι επισκέψεις, ώστε να αναδειχθεί το «θαμμένο» αυτό «διαμάντι», η λίμνη των Κρεμαστών.


Από πέρυσι οι περιηγήσεις οργανώθηκαν περισσότερο και συμμετέχουν στην διοργάνωσή τους οι δύο Περιφέρειες, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας, όπως επίσης και οι Δήμοι Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Αγράφων και Καρπενησίου. Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είναι ο συντονιστής.

Για την «επισφράγιση» της συνέχισης των δωρεάν για το κοινό περιηγήσεων στη λίμνη των Κρεμαστών είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση τον Μάρτιο μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Λάμπρου Δημητρογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Άρη Τασιού, στην οποία συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Δασικής πολιτικής Στερεά Ελλάδας Κατερίνα Καλαντζή.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής έγινε αποτίμηση των κοινών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2022 όπου κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο το αποτέλεσμά τους, καθώς για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο πραγματοποιήθηκαν δράσεις που ανέδειξαν τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λίμνης Κρεμαστών, ενώ δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση και στο σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης και μέσω των περιηγήσεων με τα ναυλωμένα σκάφη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας στη «Σ» ανέφερε:

«Φέτος όπως και πέρυσι θα πραγματοποιήσουμε τις δωρεάν περιηγήσεις. Συντονιστικός φορέας είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Δυτική Ελλάδα συνδράμει στο μέγιστο βαθμό. Η δράση αυτή φέτος εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήσαμε φέτος για το περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους, με εστίαση στα νερά μας που το θεωρούμε το μεγάλο κοινωνικό και αναπτυξιακό «οπλοστάσιο» μας. Φέτος οι περιηγήσεις θα είναι για ένα μήνα. Αποφασίσαμε να τις περιορίσουμε χρονικά και να αυξήσουμε τη συχνότητα των δρομολογίων, διότι διαπιστώσαμε πως πέρυσι τον Αύγουστο οι συνθήκες ήταν καλύτερες και φυσικά το ενδιαφέρον του κόσμου πολύ μεγαλύτερο κατά τον συγκεκριμένο μήνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Λάμπρος Δημητρογιάννης

Πέρυσι πραγματοποίησαν δωρεάν περιηγήσεις στη λίμνη των Κρεμαστών περισσότερα από 4.000 άτομα, ενώ μαζί με αυτούς που επέλεξαν να περιηγηθούν με σκάφη ιδιωτών που υπάρχουν στη λίμνη και δραστηριοποιούνται στον τομέα των περιηγήσεων η επισκεψιμότητα στην περιοχή ξεπέρασε τα 10.000 άτομα. Φέτος εκτιμούμε πως με το κίνητρο που δίνουμε, για περισσότερες δωρεάν περιηγήσεις, ο κόσμος που θα επισκεφτεί την λίμνη Κρεμαστών για να περιηγηθεί δωρεάν με τα σκάφη που ναυλώνουμε μπορεί να είναι και περισσότερος απ’ ό,τι πέρυσι. Στόχος είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση των μνημείων της φύσης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού που διαθέτει η περιοχή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός των αναδόχων και πιθανότατα την 1 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι περιηγήσεις στη λίμνη των Κρεμαστών θα γίνουν όμως οι απαραίτητες ανακοινώσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, Άρης Τασιός

Υπάρχουν διαδρομές από όλες τις προβλήτες με περιηγήσεις σε όλα τα μνημεία της φύσης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού που διαθέτει η λίμνη των Κρεμαστών. Οι περιηγήσεις θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Θα ξεκινούν από το πρωί και το πρόγραμμα των περιηγήσεων θα ολοκληρώνεται το απόγευμα. Θα συμμετέχουν στις περιηγήσεις τρία σκάφη, πολλαπλών δυνατοτήτων ως προς την χωρητικότητά τους.

Οι περιηγήσεις φέτος θα διαρκέσουν ένα μήνα. Δηλαδή, όπως προαναφέραμε από την 1η Αυγούστου μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Πέρυσι η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Συμμετείχαν τουλάχιστον 4.000 άτομα.

Με επιμονή και υπομονή ακολουθούμε το στρατηγικό μας στόχο για την αξιοποίηση της λίμνης. «Συνοδοιπόροι» στην δράση μας και φέτος θα είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμοι Καρπενησίου, Αγράφων, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, κάνοντας έτσι το πρόγραμμα της δράσης μας, εκτενέστερο και εμπλουτισμένο και με εκδηλώσεις».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας και αρμόδιος για τις περιηγήσεις Χριστόφορος Κουσιορής επεσήμανε: «Με τις δωρεάν περιηγήσεις με σκάφη επιχειρούμε να αναδείξουμε την περιοχή μας και τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας. Ουσιαστικά είναι βόλτα με σκάφη μέσα στη λίμνη σε σημεία που δεν μπορείς να δεις παρά μόνο μέσα από τη λίμνη. Ο όγκος πλέον του κόσμου είναι πολύ μεγάλος που έρχεται στην περιοχή μας και φέτος πιστεύω πως θα πάμε πολύ καλύτερα, καθώς είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να προσεγγίσουμε κόσμο και αυτός με την σειρά του έχει ανταποκριθεί πάρα πολύ σ’ αυτό. Θέλουμε να συνεχίσουμε την δράση αυτή, διότι μπορούμε να συνδυάσουμε τον θρησκευτικό τουρισμό μέσα από τις δράσεις αυτές, διότι η περιοχή διαθέτει πολλά μοναστήρια. Επίσης, συγκεντρωτικά προσπαθούμε όλοι μαζί να τα αναδείξουμε, γιατί μόνος του ένας Δήμος δεν μπορεί να αναδείξει τον «κοιμώμενο γίγαντα», που είναι η λίμνη Κρεμαστών.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφιλοχίας και αρμόδιος για τις περιηγήσεις, Χριστόφορος Κουσιορής

Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν εξέλιξη και υποστηρίζουν ένθερμα την προσπάθεια αυτή και ιδιώτες προσπαθούν να αναπτύξουν τα χωριά τους με τη δημιουργία καταστημάτων ή καταλυμάτων που σκέφτονται να δημιουργήσουν ή έχουν ξεκινήσει να δημιουργούν. Η διάδοση της δράσης ήταν ραγδαία και πλέον έχουμε φτάσει να προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να δυσκολευόμαστε και ειδικά τον Αύγουστο που η επισκεψιμότητα φτάνει στο πικ. Προσπαθούμε να βελτιωθούμε και φέτος πιστεύω θα είναι πολύ καλύτερα και η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος σημείωσε: «Ξεκινούν τον Αύγουστο οι περιηγήσεις στη λίμνη Κρεμαστών. Σύντομα θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα. Παράλληλα με τις πλεύσεις θα διοργανωθούν διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και πολιτιστικής ανάδειξης των περιοχών.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Μίμης Σκορδόπουλος

Είναι κοινή δράση των δύο Περιφερειών (Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας) και των τεσσάρων Δήμων (Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Καρπενησίου και Αγράφων) και το σημαντικό είναι πως το ενδιαφέρoν των τοπικών κοινωνιών είναι μεγάλο. Το πρόγραμμα των δωρεάν περιηγήσεων είναι για 35 ημέρες συγκεκριμένα. Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής και του φυσικού κάλλους της λίμνης ώστε να γίνει πόλος έλξης, συνεπώς απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους να επισκεφτούν την περιοχή και να απολαύσουν την περιήγησή τους μέσα στη λίμνη».

Οι διαδρομές μέσα στη λίμνη Κρεμαστών

Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία σκάφη, 7, 10 και 19 ατόμων αντίστοιχα, για ένα μήνα και να καλύπτει τις κάτωθι διαδρομές:

Αγ. Γεώργιος – Πεστρ/κος- Γέφυρα Μανώλη – Αγ. Γεώργιος

Αγ. Γεώργιος – Γέφυρα Επισκοπής – Παρκιο – Αγαλιανός – Αγ. Γεώργιος

Τατάρνα – Πεστροφ/τικος – Γέφυρα Μανώλη – Τατάρνα

Τατάρνα – Καρόλου Τόκκου – Τέμπλα – Τατάρνα

Σιβίστα – Καρόλου Τόκκου – Γέφυρα Τέμπλας – Σιβίστα

Σιβίστα – Καρόλου Τόκκου – Σιβίστα

Αγ. Γεώργιος – Γέφυρα Επισκοπής – Πάρκιο – Αγαλιανός

Αγ. Γεώργιος – Πεστροφ/τικος – Γέφυρα Μανώλη – Αγ. Γεώργιος.

Τατάρνα – Σιβίστα – Τέμπλα – Σιβίστα

Τατάρνα – Γέφυρα Μανώλη – Τατάρνα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ