2023-09-08 19:25:09
Φωτογραφία για Στην τελική φάση υλοποίησης η «Αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων στην Ι.Π Μεσολογγίου»

 Σημαντικό έργο μεγάλης ιστορικής και συναισθηματικής αξίας!



Την προστασία και ανάδειξη του τείχους που περιβάλλει τον Κήπο των Ηρώων περιλαμβάνει το σημαντικό έργο «Αποκατάσταση του Κήπου των Ηρώων στην Ι.Π Μεσολογγίου»  που μπαίνει πλέον στην τελική φάση υλοποίησης.

Επισημαίνεται ότι οι  φθορές στο τείχος αποτέλεσαν αιτία προβληματισμού και προτεραιότητας της Δημοτικής Αρχής  για τη διασφάλιση της ευστάθειας του  και για την ανάδειξη της ιστορικής του αξίας.

Το έργο, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, περιλαμβάνει  εργασίες για την άρση των βλαβών της περίφραξης, με λιθοβολή, μεταλλικά κιγκλιδώματα και σπονδυλωτές λίθινες κολώνες στη νότια και δυτική πλευρά ενώ θα αποκατασταθεί το τείχος που είναι κτισμένο από ξηρολιθοδομή με ακανόνιστους λίθους στην βόρεια και ανατολική πλευρά και θα συντηρηθούν τα γλυπτά μνημεία που βρίσκονται μέσα στον Κήπο των Ηρώων.


Στον Κήπο  που αποτελεί μοναδικό μνημείο και σύμβολο εθνικής αναφοράς με μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία.

Εκτός από το θέμα της αποκατάστασης, σημαντικός σκοπός είναι επίσης, η αισθητική αναβάθμιση του Κήπου, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των εργασιών αποκατάστασης, αλλά και με την απομάκρυνση όλης της αυτόφυτης βλάστησης.

Επιπλέον, θα εμπλουτιστεί η πληροφόρηση των επισκεπτών του Κήπου, συμπεριλαμβανομένων και των ΑμεΑ, με την τοποθέτηση δίγλωσσης ενημερωτικής πινακίδας και την παροχή πληροφοριακού υλικού (δίγλωσσου και σε γραφή Braille) που θα διατίθεται στους ήδη διαμορφωμένους σταθμούς πληροφόρησης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» τη μελέτη συνέταξε η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων  και με την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας και του Δήμου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού, την  κα. Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη καθώς επίσης και τον Προϊστάμενο Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων κ. Παπανδρέου για την συνεργασία και με αφορμή τη δημοπράτηση του έργου ανέφερε:

 «Για την δημοτική μας αρχή, η ιστορία και το απόθεμα του πολιτισμού μας υπήρξε άμεση προτεραιότητα μας και αυτό γίνεται αντιληπτό  απ’ όλους.  Για όλους τους Μεσολογγίτες και τους Έλληνες ο χώρος του Ταφείου των Ηρώων είναι ιερός και οι αναγκαίες παρεμβάσεις  που θα γίνουν αντιμετωπίζονται με σεβασμό γιατί έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τον ιστορικό μας πλούτο και για τις επόμενες γενιές»

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ