2023-09-13 23:27:28
Φωτογραφία για Λουσίντουμ. Ο πασπαρτού ανθεκτικός θάμνος για κήπος και μπαλκόνια
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος που χρησιμοποιείται ευρέως στην διαμόρφωση κήπων λόγω όχι μόνο της όμορφης όψης του αλλά και των μειωμένων απαιτήσεών του σε φροντίδα.   

Γενικά χαρακτηριστικά

Viburnum Lucidum η βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για την πιο δημοφιλή ποικιλία Βιβούρνου με ευρεία χρήση στην κηποτεχνία και αρχιτεκτονική τοπίου.  

Πολυετής και αειθαλής θάμνος που οφείλει την καλλωπιστική αξία του στο ιδιαίτερα στιλπνό και πυκνό του φύλωμμα που, εκτός των άλλων, τον κάνει από τα πιο κατάλληλα φυτά δημιουργία συμπαγούς φράχτη.

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος του φτάνει τα 4-5 μέτρα ενώ η παράπλευρη ανάπτυξή του μπορεί και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα. Γι αυτό και σε μαζικές φυτεύσεις τα φυτά θα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους. 

Εκτός της ανθεκτικότητας και εύκολης καλλιέργειάς του το Λουσίντουμ ανήκει στους ιδιαίτερα δημοφιλείς θάμνους κηποτεχνίας επειδή μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να αναπτυχθεί σε μορφή χαμηλού ή ψηλού φράχτη, θάμνου ή μικρού δέντρου. 


Επιδέχεται και διαμόρφωση σε επιθυμητό σχήμα πχ μπάλας με το κατάλληλο κλάδεμα. 

Το Λουσίντουμ μπορεί να καλλιεργηθεί και σε δοχεία φύτευσης τόσο σε μεμονωμένες αλλά και μαζικές φυτεύσεις πχ για την δημιουργία φράχτη ιδιωτικότητας σε μπαλκόνια. 

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες  απαιτήσεις και αναπτύσσεται ακόμη και μη εύφορα εδάφη, αρκεί το χώμα του να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Χρησιμοποιείστε για την φύτευσή του ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου.

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία. 

Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες και κατάλληλο για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους.  

Πότισμα: Έχει σχετικά αυξημένες ανάγκες σε νερό.

Άνοιξη και φθινόπωρο θα πρέπει να ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Στην διάρκεια των κανονικά ζεστών περιόδων του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον τρεις φορές  την εβδομάδα, ενώ όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες το ευνοούν τα καθημερινά ποτίσματα με μικρές ποσότητες νερού.

Η κλίση του φυλώμματος προς τα κάτω είναι η κύρια ένδειξη ότι το φυτό έχει ανάγκη από περισσότερο νερό. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη ταχείας ανάπτυξης και είναι δεκτικό ακόμη και σε βαθιά κλαδέματα, που όμως δεν θα πρέπει να γίνονται μετά τον Οκτώβρη ώστε να μην αφαιρούνται οι βλαστοί που θα ανθοφορήσουν μέσα στον χειμώνα.

Ιδανική εποχή για το ετήσιο κλάδεμα του Λουσίντουμ είναι ο Απρίλιος, μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, ενώ και στο τέλος του καλοκαιριού μπορούν να αφαιρεθούν ξερά - ασθενικά κλαδιά και να πραγματοποιηθεί ελαφρύ κλάδεμα για την διατήρηση του σχήματος.  

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Λουσίντουμ ανθίζει από τις αρχές του χειμώνα έως τον Μάρτιο με μικρά λευκά και ελαφρά αρωματικά λουλούδια που σχηματίζουν ταξιανθίες στις άκρες των βλαστών. 

Ο πιο πρόσφορος τρόπος πολλαπλασιασμός του είναι με τρυφερά μοσχεύματα,  αρχές της άνοιξης όταν επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες. 

Σε φυτώρια θα Λουσίντουμ σε διάφορα μεγέθη για να προσθέσετε στον κήπο ή και στο  μπαλκόνι σας αυτόν τον ιδιαίτερα καλλωπιστικό και ανθεκτικό θάμνο που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ