2012-07-01 17:44:02
Φωτογραφία για Το 2016 θα βγάλουμε φυσικό αέριο.Θα ωφεληθούν και οι τουρκοκύπριοι, λέει η ΥΠΕΞ της Κύπρου
Tο 2016 θα αρχίσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή της στις τουρκικές εφημερίδες Today’s Zaman ( αγγλόγλωσση) και Zaman ( τουρκόγλωσση).

Η ΥΠΕΞ Κύπρου κ. Ερατώ - Κοζάκου – Μαρκουλλή. Ταυτόχρονα όσον αφορά το μοίρασμα του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκυπρίους λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια «ενδιαφέρουσα» προσέγγιση καΙ λέει « Όχι μοίρασμα, αλλά από κοινού ωφέλεια>>. Παράλληλα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ λέει ότι πάντα θα διατηρεί στις συναντήσεις στην ΕΕ , μια κενή καρέκλα για την Τουρκία , τονίζοντας ότι η Κύπρος επιθυμεί να συμμετέχει η Τουρκία στις συζητήσεις για τις πολιτικές της ΕΕ.

Ειδικότερα στην Today’s Zaman η συνέντευξη ( στον δημοσιογράφο Servet Yanatma)δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο “Greek Cyprus warns of snags in EU visa liberalization».(Η συνέντευξη είναι προσβάσιμη στον δικτυακό τόπο: http://www.todayszaman.com/news-285055-greek-cyprus-warns-of-snags-in-eu-visa-liberalization.html).


Στην συνέντευξή της η κ Μαρκουλλή υπογραμμίζει ότι οι προσδοκίες της Τουρκίας για άρση θεωρήσεων εισόδου και ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στης στις χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω της άρνησης της Αγκυρας να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο και ότι η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα στον εαυτόν της με το να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεχίζει τις αλαζονικές και προσβλητικές της πολιτικές. Πολλά πράγματα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο διότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η Συμφωνία Επανεισδοχής χωρίς την συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, τονίζει η κ Μαρκουλλή.

Επίσης η κ Mαρκουλλή χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό το μποϋκοτάζ της Τουρκίας στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν διένειμε εγκύκλιο με οδηγίες για την αποφυγή συνεργασίας των τουρκικών κρατικών Υπηρεσιών με την Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ότι αισθάνεται πως η Τουρκία δρά ενάντια στα δικά της συμφέροντα και υπογράμμισε ότι η θέση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει και να μποϋκοτάρει ένα μέλος ενός κλάμπ στο οποίο θέλει η ίδια να εισέλθει είναι μια θέση που σίγουρα δεν την βοηθά.

Η κ Μαρκουλλή είπε επίσης ότι η Κύπρος , αφήνοντας πάντα ανοικτή την πόρτα του διαλόγου , θα διατηρεί πάντα στις συναντήσεις στην ΕΕ , μια κενή καρέκλα για την Τουρκία , τονίζοντας ότι επιθυμούν να συμμετέχει η Τουρκία στις συζητήσεις για τις πολιτικές της ΕΕ , ενώ πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για το άνοιγμα των τριών Κεφαλαίων Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων , μόλις η Τουρκία το αποφασίσει.

Επίσης στην συνέντευξη της η κ Μαρκουλλή ανέφερε ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος συναρτάται με την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό σύστημα , τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για την Προεδρία της ΕΕ παρά την οικονομική της κρίση.

Ανέφερε επίσης ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου ήταν πολύ ενθαρρυντικά και ότι η βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ δεν έχει καμία επίπτωση στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως δημοσιογραφικές φαντασιώσεις τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αποστολή ισραηλινών στρατιωτών στο νησί.

Στην τουρκική έκδοση της Zaman , η συνέντευξη έχει τίτλο « Αν δεν υπάρξει συνεργασία Τουρκίας-Κύπρου , δεν μπορεί να ξεκινήσει η απαλλαγή θεώρησης» και υπότιτλο « Η ΥΠΕΞ του Ε/κ τομέα κ Μαρκουλλή είπε ότι η Τουρκία πρέπει να περάσει σε επικοινωνία μαζί τους έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η πρόοδος στις συνομιλίες για την απαλλαγή θεώρησης της Τουρκίας. Η Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: ¨ H Aγκυρα πως θα θέσει σε λειτουργία την συμφωνία επανεισδοχής χωρίς να προβεί σε συνεργασία μαζί μας».

Στο κείμενο της τουρκικής έκδοσης συμπληρωματικά αναφέρει ότι ο Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ