2023-11-03 08:55:50
Φωτογραφία για Στη φυλακή το αφεντικό και 3 στελέχη ινδονησιακής φαρμακευτικής για το σιρόπι, που συνδέεται με τον θάνατο 200 παιδιών



 Το αφεντικό και ακόμη 3 υψηλόβαθμα στελέχη μιας ινδονησιακής εταιρείας, της οποίας το σιρόπι για τον βήχα συνδέθηκε με τον θάνατο περισσότερων από 200 παιδιών, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δύο ετών και πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου ρουπίων Ινδονησίας (63.029 δολαρίων).





Η εταιρεία Afi Farma κατηγορήθηκε ότι παρήγαγε σιρόπια για τον βήχα που περιείχαν υπερβολικές ποσότητες τοξικών ουσιών. Ο δικηγόρος της εταιρείας είπε ότι οι 4 καταδικασθέντες αρνούνται την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας και εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν ποινή φυλάκισης 7 έως 9 ετών για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Afi Farma, Πρασέτια Χαραχάπ  και 7 ετών για καθέναν από τους άλλους κατηγορούμενους.





Το κατηγορητήριο



Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 η εταιρεία έλαβε δύο παρτίδες

προπυλενογλυκόλης, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή σιροπιού για τον βήχα. Αυτές οι παρτίδες περιείχαν 96% έως 99% αιθυλενογλυκόλη/ Και οι δύο ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα σε διαλύτες. Ενώ, η προπυλενογλυκόλη είναι μη τοξική και χρησιμοποιείται ευρέως σε φάρμακα, καλλυντικά και τρόφιμα, η αιθυλενογλυκόλη είναι τοξική και χρησιμοποιείται σε χρώματα, στυλό και υγρά φρένων.

Η εταιρεία δεν δοκίμασε τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν στο σιρόπι για τον βήχα και αντ’ αυτού βασίστηκε σε πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας από τον προμηθευτή της, ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.

Ο δικηγόρος της Afi Farma, Samsul Hidayat, είπε στο BBC ότι η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ινδονησίας δεν απαιτεί από τις φαρμακευτικές να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους των συστατικών.

Ο δικαστής στο Περιφερειακό Δικαστήριο Kediri, Ανατολική Ιάβα, έκρινε τους τέσσερις κατηγορούμενους ένοχους για σκόπιμη παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που δεν πληρούσαν τα πρότυπα ασφαλείας.

Δηλητηριάσεις και θάνατοι και σε άλλες χώρες

Η υπόθεση έρχεται καθώς αυξάνονται οι προσπάθειες σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθεί η εποπτεία των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων μετά τις δηλητηριάσεις.

Από το 2022, περισσότερα από 200 παιδιά στην Ινδονησία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω των 5 ετών, έχουν πεθάνει από οξεία νεφρική βλάβη που συνδέεται με μολυσμένο σιρόπι για τον βήχα. Επιπλέον 100 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προειδοποιήσεις σχετικά με έξι σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάζονται στην Ινδία και την Ινδονησία.

www.naftemporiki.gr



farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ