2023-12-14 08:18:31
Φωτογραφία για Επενδυτικές ευκαιρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη



 H ανακοίνωση για τη δημιουργία του Gemini AI, αποτελεί την απάντηση της Google σε όσους εκτιμούσαν ότι ο ψηφιακός κολοσσός παρέμενε ουραγός στον τεχνολογικό αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης.



Το Gemini αποτελεί σύμφωνα με την Google το πιο ικανό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης που θα προσφέρεται στους επαγγελματίες και ιδιώτες χρήστες μέσω των εκδόσεων Gemini Ultra, Gemini Pro και Gemini Nano.

Το Gemini αποτελεί την απάντηση της Google στο GPT-4 Turbo του OpenAI, και στο chatbot Claude 2.1 της Anthropic. Tην ίδια στιγμή, ο Ίλον Μασκ δημιουργεί το δικό του Grok AI bot, μέσω της νεοφυούς επιχείρησης Τεχνητής Νοημοσύνης Χ.ΑΙ. H X.AI. ετοιμάζεται να περάσει τις πύλες της Wall Street αντλώντας $1 δισ. μετά από την αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους $135 εκατ. στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. 

Ο κλάδος των εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης συγκέντρωσε μέσα στο 2023 το ενδιαφέρον των σημαντικότερων επενδυτικών οίκων, απορροφώντας περισσότερο από το 20% των συνολικών επενδύσεων που προσανατολίστηκαν στις εταιρείες υψηλής και ψηφιακής τεχνολογίας. Με τα μεγαλύτερα ποσά να είναι τα $10 δισ. που κατευθύνθηκαν στo ChatGPT και τα $4 δισ. που επενδύει η Amazon στην Anthropic. Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, οι επενδύσεις σε εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης θα αγγίξουν τα $200 δισ. παγκοσμίως έως το 2025.



Η επανάσταση του ΑΙ του 2023, θυμίζει την επανάσταση του διαδικτύου το 1995. Αρκετοί εκτιμούσαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί μια παροδική τεχνολογική μόδα και τη συγκρίνουν με την εικονική πραγματικότητα, για την οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκλιμακώθηκε γρήγορα. Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει αλλαγές στην τεχνολογία που θα μεταβάλει με καταλυτικό τρόπο τον τεχνολογικό χώρο, τον βιομηχανικό παραγωγικό κλάδο, την παιδεία, την υγεία, την εργασία, την ασφάλεια και άλλους τομείς με καταλυτικό τρόπο, τα επόμενα 20-30 χρόνια. 

Σύμφωνα με την Bloomberg Intelligence, η αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης από $40 δισ. που ήταν το 2022 θα προσεγγίσει το $1,3 τρισ. το 2032. Το οικοσύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι σήμερα ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος επενδυτικός προορισμός μέσω ETF. Είναι ενδεικτικό ότι για το Q1 και Q2 του 2023, ο δείκτης SPDR S&P500 Trust σημείωσε άνοδο της τάξης του 18%, τη στιγμή που ο δείκτης εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης και ρομποτικής, ο First Trust Nasdaq ETF (RBOT), σημείωσε άνοδο της τάξης του 24%. 

Αλλά και με όρους πραγματικής οικονομίας η Τεχνητή Νοημοσύνη κατακτά σημαντικό μερίδιο. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οικοσύστημα των επιχειρήσεων του ΑΙ συνεισφέρει το 5,6% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατ. εργαζόμενους. Αλλά και στις ΗΠΑ η Goldman Sachs εκτιμά ότι μεταξύ 2025 και 2030 η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη βιομηχανική παραγωγή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.



Η International Data Corporation (IDC) προβλέπει ότι μέχρι το 2027, οι δαπάνες για παραγωγικές λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες περιλαμβάνουν λογισμικό, hardware και υπηρεσίες πληροφορικής / επιχειρήσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης, θα φτάσουν τα 143 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν προσεγγίζουμε με επενδυτικά κριτήρια την ΑΙ, δεν στεκόμαστε μόνο στη στενή έννοια της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά σε ολόκληρο το σύμπλεγμα εταιρειών που είτε την υποστηρίζουν, είτε θα ευεργετηθούν από αυτήν. Είναι οι εταιρείες ημιαγωγών, hardware, chips όπως είναι η Nvidia, η Advantest, η AIChip, η Appier Group, η Hoya, η NICE, η Qi An Xin, η Taiwan Semiconductor, ο ολλανδικός κατασκευαστής τσιπ ASML και ο βρετανικός RELX, αλλά και εταιρείες όπως η Tesla, η Μeta (Facebook), η Baidu, η Adobe, η Arista Networks, η Palantir και η Shutterstock που είναι χρήστες τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αν επιθυμούμε να επενδύσουμε κι εμείς στον πολλά υποσχόμενο και συναρπαστικό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης υπάρχουν δυο τρόποι. Ο πρώτος είναι μέσω εξειδικευμένων θεσμικών επενδυτών και ο δεύτερος επενδύοντας απ’ ευθείας σε μετοχές.



Τα τέσσερα πιο ενδιαφέροντα ETFs είναι το Global X Robotics & Artificial Intelligence (BOTZ), το ROBO Global Robotics & Automation (ROBO), το iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector (IRBO) και το ARK Autonomous Tech & Robotics (ARKQ). 

Η ενδεκάδα που συγκροτείται από τις πιο ενδιαφέρουσες μετοχές που είναι ταυτόχρονα γνωστές και εύληπτες για τον κάθε επενδυτή, έχει την ακόλουθη σύνθεση: η Adobe (ADBE), η Alphabet (GOOGL), η Amazon (AMZN), η Baidu (BIDU), η C3 AI (AI), η IBM (IBM), η Micron Technology (MU), η Microsoft (MSFT), η Nvidia (NVDA), η Oracle (ORCL) και η Palantir (PLTR).



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ