2012-07-01 21:48:05
Φωτογραφία για Πρώτα οι ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω ESM, μετά το Μνημόνιο
Μείζον θέμα για την Ελλάδα - μεγαλύτερο και αμεσότερο ίσως από την αναθεώρηση του Μνημονίου - καθίσταται η ένταξη της στη νέα συμφωνία ηγετών της ΕΕ, που προβλέπει την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών... απευθείας μέσω ESM/EFSF, χωρίς μεσολάβηση της χώρας-μέλους και χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος της. Με τον τρόπο αυτό 'ο,τι δίνεται στις τράπεζες ως κεφαλαιακή ενίσχυση το οφείλουν οι ίδιες στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και όχι το κράτος. Η Ελλάδα εν προκειμένω μπορεί να απαλλαγεί από χρέος 48,8 δισ. (όσα πρόκειται να δοθούν στις ελληνικές τράπεζες), με αποτέλεσμα το συνολικό της χρέος να μειωθεί άμεσα κατά 24%(!) και να γίνει διαχειρίσιμο. Ετσι η ελληνική οικονομία και οι πολίτες θα μπορέσουν να "ανασάνουν", καθώς δεν θα είναι απολύτως αναγακαία πολλά μέτρα και περικοπές που προβλέπονται στο Μηνμόνιο.

Η υπαγωγή της Ελλάδας στη ρύθμιση αυτή τελεί υπό αίρεση, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες φρόντισαν να θέσουν ως προϋπόθεση ότι μπορούν να ενταχθούν χώρες οι οποίες "ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους".


Ο όρος αυτός φαίνεται ότι είναι "φωτογραφικός" - ότι μπήκε δηλαδή ειδικά για την Ελλάδα. Αυτό ισχύει εν μέρει. Αποτελεί όμως και ένα μέσο πίεσης προς άλλες χώρες της ΕΕ, που θα ζητούν βοήθεια για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αλλα είναι έτοιμες να παρασπονδήσουν.

Για τη χώρα μας υπάρχει υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα, που δίνει περιθώρια στους Ευρωπαίους να "παζαρέψουν" την υπαγωγή της ή μη στη νέα συμφωνία για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης: Το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη εν εξελίξει μια άλλη διαδικασία και έχουν γίνει εκταμιεύσεις κεφαλαίων για ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με διαφορετικούς όρους.

Γιαυτό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κινήθηκε άμεσα και ζήτησε να ισχύσει η συμφωνία και για την Ελλάδα, επικαλούμενος την αρχή της ίσης μεταχείρισης Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφή έδωσε συνέχεια στο θέμα, τονίζοντας ότι πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα από το ελληνικό χρέος τα 48,8 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες.

Φρόντισε πάντως να στείλει κι ένα έμμεσο καθγησυχαστικό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους, ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί μόνον, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάταξη.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tην... δάγκωσε η Τζούλια!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tην... δάγκωσε η Τζούλια!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ