2024-02-19 18:16:07
Φωτογραφία για Η διδακτορική διατριβή του Albert Einstein ήταν 24 σελίδες!Ο Αϊνστάιν ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Ένας νέος προσδιορισμός των μοριακών διαστάσεων» το 1905, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Alfred Kleiner, ο οποίος ήταν πειραματικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Το ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με τη διατριβή του είναι ότι αποτελούσε έναν έργο μόλις 24 σελίδων, το οποίο είναι πολύ μικρής έκτασης για τα σημερινά πρότυπα διατριβής.

Σε μια από τις βιογραφίες του, από τον Carl Seelig, αναφέρεται: "Ο Αϊνστάιν αργότερα ανέφερε γελώντας ότι η διατριβή του επεστράφη αρχικά από τον Κλάινερ με το σχόλιο ότι ήταν πολύ μικρή. Αφού πρόσθεσε μια μόνο πρόταση, γίνεται δεκτή χωρίς άλλα σχόλια."

Από ορισμένες επιστολές προς την σύζυγό του Μίλεβα Μαρίτς, προκύπτει ότι ο Αϊνστάιν προσπάθησε να υποβάλει ένα αντίγραφο της διατριβής του το 1901, αλλά αυτό δεν εγινε δεκτή.Έγραψε δε στον καλύτερό του φίλο Μπέσο: "Όλη αυτή η κωμωδία έχει γίνει κουραστική για μένα."


Η διδακτορική διατριβή του Αϊνστάιν  ήταν η δεύτερη κατά σειρά από τις πέντε δημοσιεύσεις που έκανε το 1905 στο περιοδικό Annalen der Physik.Η πρώτη δημοσίευση αφορούσε την ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου θεωρώντας ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνίσταται από κβάντα ενέργειας (τα φωτόνια) για την οποία βραβεύθηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1921. Η τρίτη δημοσίευση ανέλυε την κίνηση Brown, ενώ οι δυο τελευταίες διατύπωναν την ειδική θεωρία της σχετικότητας και ανέτρεπαν στην κυριολεξία τα θεμέλια της φυσικής.

Η δεύτερη δημοσίευση που αντιστοιχεί και στην σύντομη διδακτορική διατριβή του Αϊνστάιν δεν είναι και τόσο γνωστή. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι αφιερωμένο στην μελέτη του ιξώδους ενός υγρού με και χωρίς διαλυμένη ουσία και τον θεωρητικό προσδιορισμό της σταθεράς διάχυσης μικροσκοπικών σωματιδίων σε διάλυμα. Στο τέλος των θεωρητικών υπολογισμών, χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα για την εποχή πειραματικά δεδομένα, βρίσκει για την σταθερά Avogadro την τιμή NA≈6,56·1023 (μια πολύ καλή εκτίμηση), αλλά και το μέγεθος των μορίων της ζάχαρης R≈0,49·10-6 mm.

Διαβάστε την διδακτορική διατριβή του Αϊνστάιν στα αγγλικά ΕΔΩ

και η πρωτότυπη

https://www.research-collection.ethz.ch/bitstream/handle/20.500.11850/139872/eth-30378-01.pdf

https://www.uzh.ch/en/researchinnovation/excellence/nobelprize/einstein/doctorate.html
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ