2024-04-12 17:59:54
Φωτογραφία για Πώς να κάνετε τα τρένα να κινούνται στην ώρα τους
 Ένα αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο βασίζεται στον συντονισμό, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την καινοτομία 

Οι επιβάτες επιβιβάζονται στο Shinkansen της Ιαπωνίας, ή «τρένο με σφαίρες», στην Οσάκα. Η μέση καθυστέρηση στο Tokaido Shinkansen είναι λιγότερο από ένα λεπτό 

ft.com

Ένα σύστημα τρένων που λειτουργεί σωστά είναι αρετή. Οι πολίτες δεν παίρνουν ελαφρά τις καθυστερήσεις, τις απεργίες ή τις αυξήσεις των ναύλων. Οι οικονομίες χρειάζονται επίσης ισχυρή συνδεσιμότητα για να ευδοκιμήσουν. Οι σιδηροδρομικές γραμμές ενώνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και συνδέουν τους εργαζόμενους με τους εργοδότες.

 Ως ένας από τους πιο καθαρούς τρόπους μεταφοράς, ένα καλό σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ένα όφελος και για την πράσινη μετάβαση. Ωστόσο, λίγα μέρη έχουν κατακτήσει την τέχνη της διαχείρισης και του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων τους. Τα πρότυπα των σιδηροδρόμων ποικίλλουν μεταξύ των χωρών και εντός αυτών. Τα ελβετικά και ιαπωνικά τρένα - ιδιαίτερα το Shinkansen, ή «τρένο με σφαίρες» - θεωρούνται ευρέως τα πιο ακριβή. 


Η μέση καθυστέρηση του Tokaido Shinkansen είναι λίγο λιγότερο από ένα λεπτό, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Το 2016, ήταν 24 δευτερόλεπτα. Τα πρότυπα πρέπει να ολισθαίνουν. Όσον αφορά την ταχύτητα, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία προηγούνται. Το ταξίδι Κολωνίας-Φρανκφούρτης μήκους 180 χιλιομέτρων διαρκεί περίπου μία ώρα μέσω του Intercity Express 3. Κάποτε κατανάλωνε δυόμισι ώρες. Για τη συνολική ποιότητα της σιδηροδρομικής υποδομής, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Ελβετία συχνά κατατάσσονται στην κορυφή. 

Η γεωγραφία είναι ένας βασικός παράγοντας: η διατήρηση των ιχνών σε μια εκτεταμένη χερσαία μάζα είναι δύσκολη. Οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο δίκτυο, αλλά τα πρότυπά τους είναι ποικίλα. Οι υποδομές παλαιού τύπου έχουν επίσης σημασία. Η αναβάθμιση των διαδρομών της εποχής της Βικτώριας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι εύκολη. Και μετά υπάρχει κανονισμός. Η Κίνα κατασκεύασε ένα υψηλής τεχνολογίας σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, με υψηλή ταχύτητα, με τη βοήθεια της τεχνικής ικανότητας αλλά και των αδιαφανών διαδικασιών σχεδιασμού. Η κομψή MTR του Χονγκ Κονγκ μπορεί να αγοράσει δικαιώματα ανάπτυξης γης κατά μήκος των διαδρομών και να αποκτήσει έσοδα από ακίνητα, τα οποία υποστηρίζουν τις σιδηροδρομικές λειτουργίες της. 

Η αναπαραγωγή διαφορετικών μοντέλων είναι δύσκολη. Λοιπόν, πώς μπορείτε να το κάνετε σωστά; Πρώτον, η συζήτηση μεταξύ εθνικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας αποσπά την προσοχή. Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία σε οποιοδήποτε δίκτυο: η γραμμή και το τρένο. Οι Ελβετοί το ενσωματώνουν σε μεγάλο βαθμό υπό κρατική ιδιοκτησία, ενώ στην Ιαπωνία, ο ιδιωτικός τομέας πρωτοστατεί σε όλες σχεδόν τις διαδρομές. Και τα δύο είναι σχετικά επιτυχημένα μοντέλα , το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 Αλλού στην Ευρώπη, το κράτος διαχειρίζεται ουσιαστικά την υποδομή και ένας συνδυασμός δημόσιων και ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης τρένων εκτελεί την υπηρεσία. Όποια και αν είναι η δομή, οι γραμμές χρειάζονται επένδυση και τα τρένα πρέπει να προσφέρουν στους ταξιδιώτες. Αυτό σημαίνει ισχυρό συντονισμό και κίνητρα για τη βελτίωση τόσο του ενεργητικού όσο και της υπηρεσίας. Όπου η ιδιοκτησία είναι λιγότερο ενσωματωμένη, ένα κεντρικό μυαλό καθοδήγησης που διαχειρίζεται την υποδομή, τον προγραμματισμό και τη γενική δομή ναύλων — σκεφτείτε το «Fat Controller» από δημοφιλείς παιδικές ιστορίες — μπορεί να αποφύγει τον κατακερματισμό.

 Ανάλογα με τη διαδρομή, οι ιδιωτικοί φορείς εκμετάλλευσης τρένων μπορούν στη συνέχεια να ανταγωνίζονται σε τρένα, τιμές και υπηρεσίες επί του πλοίου, σύμφωνα με στόχους και πρότυπα — για ένα κίνητρο. Αυτό έχει προτείνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου , αλλά δεν έχει ακόμη λάβει μέτρα. Δεύτερον, χρειάζεστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη συντήρηση και τις αναβαθμίσεις. Τον τελευταίο μισό αιώνα, το κυλιόμενο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης της Γερμανίας απέδωσε με ρυθμό περίπου 200 km ετησίως. Αν και έχει τα δικά του προβλήματα, περισσότερο από το 60 τοις εκατό του γερμανικού σιδηροδρομικού δικτύου είναι πλέον ηλεκτροκίνητο, σε σύγκριση με το 38 τοις εκατό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει μια στρατηγική στάσης-εκκίνησης. 

Για υποδομές τόσο δυσκίνητες και εξαιρετικά αξιοποιημένες ως γραμμές τρένων, ο στρατηγικός συντονισμός σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να δημιουργήσει τα πράγματα έγκαιρα και οικονομικά. Η πολιτική ανάμειξη είναι πάντα άχρηστη. Τρίτον, η τεχνολογική καινοτομία μπορεί να υποστηρίξει την απόδοση. Αυτό δεν σημαίνει πάντα υιοθέτηση μοντέλων τρένων υψηλής τεχνολογίας και συστημάτων παρακολούθησης. 

Ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου μπορεί να αξιοποιήσει τα δεδομένα των επιβατών από τη χρήση WiFi και τα δεδομένα της κάρτας για να μειώσει τον συνωστισμό, να παρέχει εξατομικευμένες ενημερώσεις υπηρεσιών και να υποστηρίξει τα διαφημιστικά έσοδα. Έρευνα της McKinsey υπογραμμίζει επίσης τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης από τους σιδηροδρόμους, συμπεριλαμβανομένης της προγνωστικής συντήρησης. 

Πολλά χρειάζονται για να κάνουν τα τρένα να κινούνται στην ώρα τους. Καθώς ο αριθμός των επιβατών αυξάνεται, η ζήτηση για πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς αυξάνεται και η τεχνολογία προχωρά, η διαχείριση των σιδηροδρόμων θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως, ενώ η ακριβής συνταγή για ένα αποτελεσματικό δίκτυο τρένων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, τα βασικά συστατικά είναι τα ίδια.

sidirodromikanea.blogspot.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ