2024-04-25 08:44:01
Φωτογραφία για Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager 1
Η επιστημονική ομάδα της NASA αποκαθιστά την επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες

Αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το Voyager 1 που απέχει 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη

Το περασμένο Σάββατο 20 Απριλίου, το Voyager 1 επιτέλους «τηλεφώνησε στο σπίτι», για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες και ενημέρωσε την επιστημονική ομάδα της NASA για την λεπτή του υγεία.

Το 2012, τριάντα πέντε χρόνια μετά την εκτόξευσή του στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 , το Voyager 1 έγινε το πρώτο ανθρωπογενές αντικείμενο που εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα και εισήλθε στον διαστρικό χώρο. Το δίδυμο διαστημικό σκάφος Voyager 2 που εκτοξεύθηκε 16 ημέρες νωρίτερα από το Voyager 1, μπήκε στον διαστρικό χώρο έξι χρόνια αργότερα, το 2018. Το Voyager 2 εξακολουθεί να λειτουργεί και να επικοινωνεί καλά με τη Γη. Τα δύο διαστημόπλοια παραμένουν τα μόνα ανθρωπογενή αντικείμενα που εξερευνούν το διάστημα έξω από το ηλιακό μας σύστημα.


Ωστόσο, στις 14 Νοεμβρίου 2023, μετά από 11 χρόνια εξερεύνησης του διαστρικού χώρου και ενώ το Voyager 1 βρισκόταν σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ο δυαδικός κώδικας που χρησιμοποιεί για να επικοινωνεί με τη Γη «τρελάθηκε». Το Voyager 1 άρχισε να μεταδίδει ένα συνεχές σήμα στη Γη, που δεν περιείχε χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα. Οι μηχανικοί της NASA επί μήνες εργάζονταν για να διορθώσουν το σφάλμα στο υπολογιστικό σύστημα του γηραιού διαστημοπλοίου που εμπόδιζε την ορθή μεταφορά δεδομένων στη Γη.

Tην 1η Μαρτίου έστειλαν μια εντολή, που ονομάζεται «poke», ώστε το υπολογιστικό σύστημα του διαστημικού σκάφους να εκτελέσει διαφορετικές ακολουθίες του λογισμικού του, για να αποκαλυφθεί το σφάλμα που προκαλούσε το πρόβλημα. Στις 3 Μαρτίου, οι μηχανικοί της NASA παρατήρησαν ότι η δραστηριότητα από ένα μέρος του συστήματος δεδομένων ξεχώριζε από τα υπόλοιπα αλλοιωμένα δεδομένα. Αν και το σήμα δεν ήταν στη μορφή που έχει συνηθίσει η ομάδα του Voyager όταν το σύστημα λειτουργούσε κανονικά, μετά από μερικές ημέρες ένας μηχανικός της NASA μπόρεσε να το αποκωδικοποιήσει και να δρομολογήσει την λύση του προβλήματος.

Στις 18 Απριλίου 2024, η NASA άρχισε να εγκαθιστά τον απαιτούμενο κώδικα που θα έλυνε το πρόβλημα σε μια νέα θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Αυτή ήταν μια επίπονη διαδικασία, καθώς ένα ραδιοφωνικό σήμα χρειάζεται 22,5 ώρες (!) για να διανύσει την απόσταση μεταξύ της Γης και του Voyager 1, και στη συνέχεια άλλες 22,5 ώρες για να φτάσει στη Γη η απάντηση από το σκάφος.

Τελικά, στις 20 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε ότι η τροποποίηση εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε. Έτσι για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, οι επιστήμονες μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το Voyager 1 και να ελέγξουν την «υγεία» του. Τις επόμενες εβδομάδες, η ομάδα θα εργαστεί για την προσαρμογή του υπόλοιπου λογισμικού και θα επιδιώξει να ανακτήσει τις περιοχές του συστήματος που είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση και αποστολή των επιστημονικών δεδομένων.

Πηγή : https://www.space.com/voyager-1-communications-update-april-2024 – https://www.jpl.nasa.gov/news/nasas-voyager-1-resumes-sending-engineering-updates-to-earth

https://physicsgg.me/

Δείτε την ευρηματική ταινία κινουμένων σχεδίων του Guy Collins σχετικά με το Voyager:

πηγές: https://www.space.com/voyager-1-communications-update-april-2024 – https://www.jpl.nasa.gov/news/nasas-voyager-1-resumes-sending-engineering-updates-to-earth


tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ