2024-04-25 19:11:51
Φωτογραφία για Η επιστροφή των νυχτερινών τρένων
Το νυχτερινό τρένο αντιμετωπίζει μια αναγέννηση στην Ευρώπη. Πριν από μερικά χρόνια, τα κυλιόμενα ξενοδοχεία έμοιαζαν ξεπερασμένα, αλλά τώρα η επιχείρηση γνωρίζει μια άνοδο. Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε πολλές χώρες για την επέκταση της νυχτερινής υπηρεσίας τρένων, η οποία έχει συρρικνωθεί εδώ και χρόνια. Η ώθηση για αυτό είναι η αυξανόμενη ζήτηση για σιδηροδρομικά ταξίδια και, τέλος, η συζήτηση για την προστασία του κλίματος.

allianz-pro-schiene.de

1. Τι σημαίνει νυχτερινό τρένο;

Το νυχτερινό τρένο, με την κλασική έννοια, αναφέρεται σε επιβατικά τρένα που κυκλοφορούν τη νύχτα και διαθέτουν βαγόνια ύπνου ή κουκέτες. Εκτός από τις επιλογές ύπνου, τα περισσότερα νυχτερινά τρένα προσφέρουν και καθίσματα. Στις σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών μεγάλων αποστάσεων, χρησιμοποιούνται για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας με λίγες στάσεις ενδιάμεσα. Αυτό σημαίνει πρώτα τους ειδικούςΤα βαγόνια ύπνου και τα βαγόνια-κουσετ μετατρέπουν ένα τρένο που τρέχει τη νύχτα σε νυχτερινό τρένο.


Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα νυχτερινά τρένα μπορούν να γίνουν ένα κυλιόμενο ξενοδοχείο, προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ανάγκες των ταξιδιωτών: στάνταρ ξενοδοχείο για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και καθιστά βαγόνια για μικρά νυχτερινά ταξίδια. Επιπλέον, τα συμβατικά επιβατικά τρένα κυκλοφορούν επίσης τη νύχτα σε πολλές χώρες, όπως τα τρένα ICE ή Intercity από την Deutsche Bahn στη Γερμανία.

2. Για την ιστορία των νυχτερινών τρένων

Η ιστορία των νυχτερινών τρένων στη Γερμανία ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια. Εκείνη την εποχή, τα ολονύχτια ταξίδια με τρένο θεωρούνταν αποκλειστικός τρόπος ταξιδιού και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην ανώτερη κατηγορία. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακά στην κινηματογραφική μεταφορά του αστυνομικού μυθιστορήματος «Murder on the Orient Express»: Εδώ το τρένο γίνεται τόπος εγκλήματος όπου ο σοφιστικέ ταξιδιώτης εμπλέκεται σε μια ποινική υπόθεση.

Στη δεκαετία του 1950, τα νυχτερινά τρένα έγιναν μέσο μαζικής μεταφοράς. Έφεραν τους Δυτικογερμανούς στο νότο με υπνοβαμίνες: υπήρχαν νυχτερινά τρένα μεταξύ Ντόρτμουντ και Αθήναςή μεταξύ Μονάχου και Νάπολης. Οι Ανατολικογερμανοί πήραν τρένα μια νύχτα στη Βαλτική Θάλασσα ή από το Βερολίνο στη Βουδαπέστη.

Ωστόσο, με την επέκταση των διαδρομών υψηλής ταχύτητας, τα νυχτερινά τρένα έγιναν λιγότερο σημαντικά. Για πολλά ραντεβού που προηγουμένως ήταν προσβάσιμα μόνο με νυχτερινό τρένο, το πρωινό ICE είναι πλέον αρκετό. Όταν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων άρχισαν να ανταγωνίζονται τους σιδηρόδρομους, η ζήτηση για ταξίδια με βαγονέτα ή κουκέτες συνέχισε να μειώνεται. Στα τέλη του 2016, η Deutsche Bahn AG σταμάτησε τα νυχτερινά τρένα της επειδή είχαν γίνει πολύ ασύμφορα.

3. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νυχτερινού τρένου;

Σήμερα, τα νυχτερινά τρένα απολαμβάνουν και πάλι μεγάλη δημοτικότητα. Ένας από τους λόγους της ζήτησης είναι η αυξημένη ευαισθητοποίηση για το κλίμα στην κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν επίσης τα νυχτερινά τρένα ως μια άνετη εναλλακτική λύση. Συνοψίσαμε όλα τα πλεονεκτήματα για εσάς.Φιλικό προς το περιβάλλον

Το να ταξιδεύετε με νυχτερινό τρένο εκπέμπει τριάντα φορές λιγότερο CO2 από το ταξίδι με αεροπλάνο στην ίδια διαδρομή.Ανετος

Όταν ταξιδεύετε με νυχτερινό τρένο, οι διακοπές σας ξεκινούν μόλις φύγετε από το σιδηροδρομικό σταθμό. Υπερπλήρες αίθουσες check-in ή άγχος κατά την επιβίβαση; Κανένας. Μόλις επιβιβαστείτε στο τρένο, τα άγχη της καθημερινότητας ξεχνιούνται. Επιπλέον, το νυχτερινό τρένο είναι μια καλή εναλλακτική εάν φοβάστε να πετάξετε.Χρονικά αποδοτική

Αντί να οδηγείτε πρώτα και μετά να κοιμάστε ή το αντίστροφο, τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. Τα χιλιόμετρα που διανύετε ενώ κοιμάστε σας δίνουν την ευχάριστη αίσθηση ότι δεν έχετε χάσει καθόλου χρόνο ταξιδιού. Επιπλέον, η νύχτα στο τρένο μπορεί να αντικαταστήσει μια διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο. Το πρωί φτάνετε στον προορισμό σας ξεκούραστοι.Απευθείας στον προορισμό

Ο σταθμός άφιξης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επομένως είναι συνήθως πιο κοντά στον προορισμό από τα αεροδρόμια. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη να ταξιδέψετε από και προς το αεροδρόμιο.Ελευθερία αποσκευών

Ενώ με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες υπάρχουν ορισμένα έξοδα που σχετίζονται με τη λήψη αποσκευών μαζί σας, μπορείτε απλώς να πάρετε τις αποσκευές σας μαζί σας στο νυχτερινό τρένο.

Simon Tratarotti / unsplash

Φτάστε στον προορισμό σας ξεκούραστοι και χαλαροί: μπορείτε να ονειρεύεστε καλά στις καμπίνες ύπνου των νυχτερινών τρένων.

4. Πώς είναι η προσφορά νυχτερινού τρένου στη Γερμανία;

Ο κύριος πάροχος νυχτερινών τρένων στη Γερμανία είναι οι Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι της Αυστρίας (ÖBB) από το 2016, όταν η Deutsche Bahn αποφάσισε να τερματίσει τις νυχτερινές δραστηριότητές της. Για το σκοπό αυτό, η ÖBB και άλλοι πάροχοι συνδέουν τώρα πολλές γερμανικές πόλεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με υπνοδωμάτια και κουζέτα: Τα τελευταία χρόνια, έχουν προστεθεί νέες συνδέσεις Nightjet από τη Γερμανία προς την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία, καθώς και νυχτερινά τρένα από Το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ Βιέννη υπήρχαν ήδη. Η ÖBB προσφέρει πλέον περισσότερες από 20 συνδέσεις προς, από και μέσω της Γερμανίας, ορισμένες από τις οποίες θα έχουν εντελώς νέα νυχτερινά τρένα από τον Δεκέμβριο του 2023. Από τον Δεκέμβριο του 2023, υπάρχουν επίσης νυχτερινές σιδηροδρομικές συνδέσεις Βερολίνο - Παρίσι και Βερολίνο - Βρυξέλλες τρεις φορές την εβδομάδα, οι οποίες θα εκτελούνται ακόμη και κάθε βράδυ στο μέλλον.

Υπάρχουν επίσης νυχτερινά τρένα από διάφορους άλλους παρόχους, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που πηγαίνουν σε περιοχές διακοπών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Από το 2021, υπάρχει νυχτερινό τρένο που εκμεταλλεύεται ο αερομεταφορέας Snälltåget μεταξύ Βερολίνου και Στοκχόλμης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και από το φθινόπωρο του 2022, τα τρένα SJ συνδέουν ακόμη και το Βερολίνο και το Αμβούργο με τη Στοκχόλμη όλο το χρόνο. Η βελγο-ολλανδική start-up European Sleeper προσφέρει από το 2023 μια σύνδεση τρεις φορές την εβδομάδα από τις Βρυξέλλες μέσω Ρότερνταμ και Άμστερνταμ στο Βερολίνο (στο μέλλον ακόμη και στην Πράγα). Και η BTE προσφέρει ένα τρένο με αυτοκίνητο μεταξύ Αμβούργου και Lörrach το καλοκαίρι.

5. Πώς είναι στην Ευρώπη;

Η ÖBB είναι επίσης ο μεγαλύτερος πάροχος νυχτερινών τρένων στην Ευρώπη. Το 2016, οι Αυστριακοί όχι μόνο ανέλαβαν την επιχείρηση νυχτερινών τρένων της Deutsche Bahn. Επιπλέον, εκτελούν επίσης τις νυχτερινές συνδέσεις μεταξύ Ελβετίας και Γερμανίας. Υπάρχουν επίσης και άλλοι προορισμοί στην Ιταλία και την Ανατολική Ευρώπη. Το ÖBB επεκτείνει σταδιακά τις υπηρεσίες του: τον Ιανουάριο του 2019, ένα νυχτερινό τρένο ταξίδευε μεταξύ Βιέννης και Βρυξελλών για πρώτη φορά. Υπήρχαν νυχτερινές συνδέσεις από τη Βιέννη προς το Άμστερνταμ και το Παρίσι από το 2021 και ακολούθησαν νέες συνδέσεις με το Βουκουρέστι στη Ρουμανία το 2022. Επίσης νέα είναι η συνεργασία μεταξύ των Ελβετικών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων (SBB) και της ÖBB για δρομολόγια από την Ελβετία προς το Άμστερνταμ και την Πράγα: και οι δύο θα διασχίζουν τη Γερμανία και θα συμπληρώνονται από αυτοκίνητα με καθήμενους οχήματα DB.

Υπάρχουν επίσης και άλλες προσφορές στην Ανατολική Ευρώπη: τα νυχτερινά τρένα της RegioJet εκτελούν δρομολόγια από την Πράγα προς προορισμούς όπως το Κόσιτσε στην ανατολική Σλοβακία και, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τη Ριέκα στην Κροατία. Οι Πολωνικοί Σιδηρόδρομοι (PKP) εκτελούν νυχτερινές σιδηροδρομικές συνδέσεις εσωτερικού μεταξύ πολλών πολωνικών πόλεων. Στη Σουηδία, η νυχτερινή κίνηση των τρένων επεκτείνεται στο εσωτερικό ενόψει της σημαντικής αύξησης της ζήτησης και διευρύνεται επίσης η διεθνής κίνηση. Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων (SNCF) επενδύει επίσης περισσότερα στην επέκταση της προσφοράς νυχτερινών τρένων της. Υπάρχουν τρένα από το Παρίσι προς τη Νίκαια και τη Λούρδη ξανά, και το καλοκαίρι του 2022 ενεργοποιήθηκε εκ νέου η νυχτερινή σιδηροδρομική σύνδεση από το Παρίσι προς το Hendaye στα ισπανικά σύνορα στα δυτικά.

Simon Tratarotti / unsplash

Το ÖBB Nightjet αναχωρεί από πολλούς γερμανικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ.

6. Τι υπόσχεται το μέλλον;

Υπάρχει σαφής πολιτική συμπάθεια για ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο νυχτερινών τρένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το 2021 Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων - πράγμα που σήμαινε ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές έλαβαν ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα, οι διεθνείς μεταφορές επιβατών ήρθαν στη δημοσιότητα μέσω εκστρατειών όπως ένα ειδικό ταξίδι με τρένο σε όλη την Ευρώπη με το Connecting Europe Express. Ως αποτέλεσμα της θεματικής χρονιάς, παρουσιάστηκαν φιλόδοξες πολιτικές δηλώσεις προθέσεων για τη δημιουργία ενός διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου με πολλές άμεσες συνδέσεις μεταξύ μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των δευτερευουσών συνδέσεων. Σκοπός τους είναι να επιτρέψουν την πυκνή και αποτελεσματική κινητικότητα συνδέοντάς τα σε ένα ενιαίο τακτικό χρονοδιάγραμμα, το ευρωπαϊκό χρονοδιάγραμμα (αναφορά χρονοδιαγράμματος για τη Γερμανία).

Υπάρχει η πολιτική επιθυμία να επεκταθεί το δίκτυο παρακολούθησης, ειδικά σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς αυτό θα μεταφραστεί στην πράξη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πολιτικοί δεν έχουν αλλάξει ακόμη τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα των σιδηροδρόμων σε σύγκριση με τις αεροπορικές και τις οδικές μεταφορές. Ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Andreas Scheuer τάχθηκε ρητά υπέρ της επέκτασης των νυχτερινών συνδέσεων, αλλά δεν υποσχέθηκε οικονομική στήριξη ή συγκεκριμένα μέτρα. Οι σιδηροδρομικές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλουν τον εαυτό τους ενάντια στην πλεονεκτική εναέρια και οδική κυκλοφορία και να αναζητούν τρόπους για να κάνουν τις προσφορές τους οικονομικά κερδοφόρες. Επομένως, τα νυχτερινά τρένα συχνά δεν είναι η πιο οικονομική εναλλακτική, γεγονός που περιορίζει τη χρηστικότητα των προσφορών στο κοινό που είναι σε θέση και επιθυμεί να πληρώσει. Η νυχτερινή υπηρεσία τρένων λαμβάνει και άλλη υποστήριξη στη Γαλλία, όπου το γαλλικό κράτος διέθεσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανακαίνιση των τρένων και την επέκταση του δικτύου.

Η αναγέννηση των νυχτερινών τρένων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό

Παρά τα πολλά εμπόδια και τη μέχρι στιγμής μάλλον μέτρια πολιτική υποστήριξη, μπορεί να φανεί ότι η αναγέννηση των νυχτερινών τρένων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η ζήτηση για οικολογικές ταξιδιωτικές επιλογές καλύπτεται από μια ολοένα και καλύτερη προσφορά. Αυτό που είναι ευχάριστο είναι ο αυξανόμενος αριθμός παρόχων και η δέσμευση των κρατικών σιδηροδρόμων καθώς και των ιδιωτικών εταιρειών που δημιουργούν ένα μεγαλύτερο και πιο ποικίλο φάσμα δρομολογίων. Και θα υπάρχει επίσης περισσότερη άνεση σε ορισμένες διαδρομές: η ÖBB επενδύει πολλά σε νέα υπνοδωμάτια και κουκέτες, που κυκλοφορούν στην Ευρώπη από φέτος. Περισσότερος χώρος, καλύτερες εγκαταστάσεις πλυσίματος και κάψουλες ύπνου που κλειδώνουν για μεμονωμένους ταξιδιώτες κάνουν το χαλαρό και βιώσιμο ταξίδι με το νυχτερινό τρένο όλο και πιο ελκυστικό. Ένα εμπόδιο που πρέπει ακόμα να ξεπεραστεί είναι η έλλειψη επισκόπησης των διαφορετικών συνδέσεων. Δεν εμφανίζονται όλοι οι πάροχοι σε όλες τις πλατφόρμες κρατήσεων. Μέχρι στιγμής, ιδιωτικοί ιστότοποι και ιστολόγια προσφέρουν τις καλύτερες επισκόπηση των ταξιδιών με νυχτερινό τρένο στην Ευρώπη.

7. Ποια προβλήματα υπάρχουν με την επέκταση των νυχτερινών σιδηροδρομικών συνδέσεων;

Ένα σημαντικό σημείο κόλλησης στην εφαρμογή της διασυνοριακής νυχτερινής κυκλοφορίας τρένων είναι οι πολύ διαφορετικοί εθνικοί κανονισμοί για την τεχνολογία και τη λειτουργία. Αυτό το ρυθμιστικό συνονθύλευμα προκαλεί μεγάλα προβλήματα όχι μόνο στις εμπορευματικές μεταφορές αλλά και στη νυχτερινή κυκλοφορία των τρένων. Τα ασυντόνιστα εργοτάξια σημαίνουν ότι τα τρένα ακυρώνονται χωρίς αντικατάσταση ή φτάνουν στον σταθμό προορισμού τους μόνο γύρω στο μεσημέρι - κάτι που είναι πολύ αργά για επαγγελματίες ταξιδιώτες και ορισμένους τουρίστες.

Οι άνισες συνθήκες ανταγωνισμού οδηγούν σε υψηλές τιμές καταναλωτή

Το νυχτερινό τρένο πρέπει να επιβληθεί ιδιαίτερα σε ανταγωνισμό με αεροπλάνα και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων. Ενώ τα άνετα υπνοδωμάτια της ÖBB είναι πλήρως κρατημένα στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φτηνά καθισμένα αυτοκίνητα δυσκολεύονται γιατί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός: Εδώ, οι πελάτες κοιτάζουν κυρίως την τιμή και τη συγκρίνουν με προσφορές από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων.

Το γεγονός ότι το τρένο είναι συχνά πιο ακριβό από το λεωφορείο ή το αεροπλάνο οφείλεται επίσης στην υψηλότερη επιβάρυνση ΦΠΑ. Ενώ η επιβλαβής για το κλίμα εναέρια κυκλοφορία απαλλάσσεται πλήρως από τον ΦΠΑ στις διεθνείς πτήσεις, οι ταξιδιώτες με τρένα μεγάλων αποστάσεων πρέπει να πληρώσουν συντελεστή ΦΠΑ 7 στα γερμανικά σύνορα. Ο σιδηρόδρομος πληρώνει επίσης τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή φόρου ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη στη Γερμανία - συν τον οικολογικό φόρο και την επιβάρυνση EEG. Οι αεροπορικές μεταφορές, από την άλλη πλευρά, απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο καυσίμων. Αυτό σημαίνει ότι οι παραθεριστές που έχουν περιβαλλοντική συνείδηση ​​πληρώνουν περισσότερα.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SILVER ALERT στη Νέα Ιωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ