2024-05-29 09:28:17
Φωτογραφία για Αποσύρονται φάρμακα για εγκύους. Ύποπτα για καρκίνο
Τα σκευάσματα καπροϊκής υδροξυπρογεστερόνης πρόκειται να ανασταλούν από την αγορά της ΕΕ σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), η PRAC, συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των σκευασμάτων που περιέχουν καπροϊκή 17-υδροξυπρογεστερόνη (17-OHPC) στην ΕΕ. Η απόφαση προέκυψε κατόπιν ερευνητικής ανασκόπησης, που έδειξε ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν ενδομητρίως στην 17-OHPC ενδέχεται να έχουν έναν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα σκευάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω σκευάσματα χρησιμοποιούνταν σε ορισμένα κράτη της ΕΕ για την πρόληψη αποβολών ή πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες, καθώς και για τη θεραπεία διαφόρων γυναικολογικών διαταραχών και ζητήματα γονιμότητας, συμπεριλαμβανόμενων διαταραχών που προκαλούνται από την έλλειψη προγεστερόνης. Η PRAC ανέλυσε μια σειρά μελετών, που έδειξαν ότι η 17-OHPC είναι αναποτελεσματική στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού, χαρακτηρίζοντας παράλληλα περιορισμένα και τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της σε άλλες εγκεκριμένες χρήσεις.


Η ανασκόπηση περιλάμβανε αποτελέσματα από μια μεγάλη μελέτη, διάρκειας 50 ετών, η οποία έδειξε ότι άτομα που εκτέθηκαν ενδομητρίως στην 17-OHPC αντιμετώπιζαν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν στην ουσία. Μια άλλη μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 1.700 έγκυες γυναίκες με ιστορικό πρόωρου τοκετού, ανέδειξε ότι η 17-OHPC δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από το placebo (μία εικονική θεραπεία) στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων πρόωρων τοκετών ή ιατρικών επιπλοκών λόγω της προωρότητας σε νεογέννητα. Η Επιτροπή ανέλυσε επίσης 2 δημοσιευμένες μετα-αναλύσεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι η 17-OHPC δεν είναι αποτελεσματική στην πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Στην ανασκόπηση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες μαιευτικής, γυναικολογίας και θεραπείας της υπογονιμότητας, καθώς και αντιπρόσωποι ασθενών.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία που εγέρθηκε από τον πιθανό κίνδυνο καρκίνου σε ασθενείς που εκτέθηκαν στην 17-OHPC ενδομητρίως και, σε συνδυασμό με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της 17-OHPC στις εγκεκριμένες χρήσεις της, η PRAC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη της 17-OHPC δεν υπερτερούν των κινδύνων σε οποιαδήποτε εγκεκριμένη χρήση. Ως εκ τούτου και παρά τους πιθανούς περιορισμούς της μελέτης, η Επιτροπή συστήνει την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας αυτών των σκευασμάτων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.

Περισσότερα για το φάρμακο

Η καπροϊκή 17-υδροξυπρογεστερόνη (17-OHPC) είναι μία συνθετική μορφή της υδροξυπρογεστερόνης η οποία ανευρίσκεται φυσικά στο σώμα και παράγεται από την προγεστερόνη. Η προγεστερόνη συμμετέχει στην προετοιμασία του ενδομητρίου (της επένδυσης της μήτρας) για εγκυμοσύνη και τη διατήρησή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι η 17-OHPC προσδένεται σε υποδοχείς (στόχους) σε κύτταρα τα οποία φυσιολογικά τα έχει ως στόχο η προγεστερόνη. Αυτό αναμενόταν να μειώσει τον κίνδυνο της αποβολής ή του πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες και να βοηθήσει στη θεραπεία συγκεκριμένων διαταραχών γονιμότητας και γυναικολογικών διαταραχών οι οποίες σχετίζονται με έλλειψη προγεστερόνης. Η 17-OHPC έχει διαφορετικές φαρμακολογικές ιδιότητες από την προγεστερόνη.

Η 17-OHPC είναι διαθέσιμη ως διάλυμα για ένεση. Εντός της ΕΕ, το φάρμακο είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία με τα εμπορικά ονόματα Proluton Depot, Progesterone Retard Pharlon και Lentogest.
ΠΗΓΗ themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ