2025-08-05 12:49:35
Φωτογραφία για Δείτε τη Σύνοδο των Πλανητών Άρη Αφροδίτης
του Άρη Μυλωνά

Αν κοιτάζετε τον ανατολικό ουρανό στις 05:30 τα χαράματα για τις επόμενες 7 ημέρες, θα παρατηρήσετε το «αντάμωμα» του Δία με την Αφροδίτη! Θα έχουμε μία σύνοδο πλανητών!

Αναλυτικά

Ο πλανήτης Δίας και ακόμη περισσότερο ο πλανήτης Αφροδίτη (τον οποίο τον λέμε και Αυγερινό), είναι πολύ λαμπρά σώματα και τα διακρίνουμε πανεύκολα στο νυχτερινό ουρανό. Με τα γυμνά μας μάτια, χωρίς τηλεσκόπιο, φαίνονται σαν δύο πολύ λαμπρά αστέρια, τα λαμπρότερα σε όλο τον ουρανό!

Η τροχιά της Αφροδίτης βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από ότι η τροχιά του Δία. Έτσι, σύμφωνα με τον 3ο νόμο του Κέπλερ, η Αφροδίτη έχει μικρότερη περίοδο περιφοράς γύρω από τον Ήλιο. Για αυτό το λόγο την παρατηρούμε στον ουρανό να κινείται φαινομενικά γρηγορότερα από τον Δία και μέρα με τη μέρα να τον πλησιάζει.

Η εγγύτερη φαινόμενη γωνιακή απόσταση των πλανητών θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2025 τα χαράματα. Τότε θα πλησιάσουν αρκετά (φαινόμενη γωνιακή απόσταση=0,9°).

Στην Αστρονομία, όταν (φαινομενικά) πλησιάζουν δύο πλανήτες, το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ΣΥΝΟΔΟΣ.

Τέλος να πούμε ότι μετά τις 9 Αυγούστου τα χαράματα (05:30) που θα παρατηρούμε τους πλανήτες ανατολικά, ταυτόχρονα θα μας συντροφεύει και η Σελήνη στην άλλη μεριά του ουρανού, η οποία εκείνη την ώρα θα βρίσκεται πάνω από τον δυτικό ορίζοντα κοντά στον πλανήτη Κρόνο!

Πηγη: Άρης Μυλωνάς  facebook
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Φυσική Θερινής Νυκτός
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Φυσική Θερινής Νυκτός
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ