2012-07-03 12:25:07
Φωτογραφία για Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: ''Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ''
Στους άξονες στους οποίους πρέπει να δώσει βάρος η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει από την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αναφέρθηκε πριν λίγο από το βήμα του Συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ (Task Force) για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

 Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστίασε στη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε πως η διαδικασία ανάταξης της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει χρόνο. Ο επικεφαλής της Task Force τόνισε πως η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να εστιάσει στις αποκρατικοποιήσεις.

Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα είπε πως καταβάλλεται προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών στη μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου. Ο ίδιος είπε πως πρέπει να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.


Για τη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε πως ο ΟΟΣΑ και Γάλλοι εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται ήδη αλλαγές με στόχο τη ταχύτερη λήψη αποφάσεων και τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%.

Ο κ. Ράιχενμπαχ εστίασε στην ανάγκη για απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετηθούν βέλτιστές πρακτικές, ενώ είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σε κλάδους όπως αυτός της οικοδομής, του τουρισμού, του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι αλλαγές για τη διευκόλυνση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι διοικητικές διαδικασίες και τα προσκόμματα στα τελωνεία, τομέας στον οποίο η Ελλάδα θα βοηθηθεί από Ολλανδούς τεχνοκράτες.

Σημειώνεται πως ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη με τον οποίο θα εξετάσουν θέματα σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, το ΕΣΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται ότι θα ορκιστεί το αργότερο ως την Πέμπτη και την ίδια ημέρα θα δεχθεί στο γραφείο του τους επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (EKT).

Ο κ. Στουρνάρας θα τους διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει βασικές αλλαγές, όπως το κλείσιμο και συγχώνευση Οργανισμών του Δημοσίου, ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και παραλλήλως στην κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Χθες το πρωί ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, ενώ σήμερα Τρίτη έχει προγραμματισμένο ραντεβού στις 16.30 με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα συζητήθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τα μέλη της τρόικας θα γίνουν σύμφωνα με πληροφορίες από την Πέμπτη ως και το Σάββατο.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Τις ελληνικές θέσεις παρουσίασε χθες Δευτέρα ο γγ του υπουργείου Ηλίας Πλακοβίτης στο Euro Working Group, που αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχος των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στην προσπάθεια διεκδίκησης για διετή παράταση του Μνημονίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα άμεσων ενεργειών στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κέντρο Τύπου IBC) και του κλεισίματος ζημιογόνων κρατικών οργανισμών και θα αναφερθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την κατάρτιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το πλαίσιο και τον χρονικό ορίζοντα της εξειδίκευσης των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, λόγω της βαθύτερης ύφεσης που ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «αποκρούσει» ψηφισμένα μέτρα στο Μνημόνιο 2, όπως η μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο (12% κατά μέσο όρο από 1ης Ιουλίου - αφορά δικαστικούς, ιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ένστολους και κληρικούς) και οι απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Κεδίκογλου: Προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες

Σε δηλώσεις που έκανε στην πρωινή εκπομπή του Mega, την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ερωτηθείς για την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, έκανε λόγο για επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς θα κάνουμε δυο πράγματα, θα παρουσιάσουμε στοιχεία που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, που θα είναι βέβαιοι για την γνησιότητά τους, την ακρίβειά τους, στοιχεία που αποδεικνύουν το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την ύφεση και την ανεργία, και με όπλο αυτά τα στοιχεία και παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές μας προτάσεις, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε να εγκριθεί ένας άλλος δρόμος».

Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία από την κυβέρνηση για τις συζητήσεις με την τρόικα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι μια κατάσταση η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες, να μην υπάρξουν άλλες απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτή η έλευση της τρόικας είναι σαν fact finding mission, δηλαδή θέλουν να αποτυπώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και να δουν ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις οργανισμών, είπε η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, ενώ, για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται και τη βοήθεια των εταίρων της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ