2012-07-03 12:26:00
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Οι βασικές «γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απασχόλησαν επί δίωρο την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον νέο υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη σύσκεψη, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα την προσεχή Πέμπτη και θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Η βασική θέση που διατυπώθηκε στη σύσκεψη, ήταν ότι «πρέπει να είμαστε σοβαροί στις δεσμεύσεις μας και μετά όλα τα άλλα», διευκρινίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη». Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «στο κείμενο της Προγραμματικής Σύγκλισης έχουν μπει στόχοι τετραετίας και ανάλογα με το πότε ωριμάζουν, σιγά- σιγά θα θέτουμε το κάθε ζήτημα στην τρόικα». 

Για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και για το ποιος αποφασίζει τη «συνταγή», αυτό, επισήμαιναν επίσης οι κυβερνητικοί παράγοντες, είναι ευθύνη της κυβέρνησης. «Εάν με μία άλλη «συνταγή» πείθουμε τους εταίρους ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, τότε μπορούμε να αλλάζουμε τη «συνταγή"», είπαν χαρακτηριστικά. Ερωτηθέντες δε, εάν η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς που διαμορφώθηκε για τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, απάντησαν ότι «όλα μπορούν να γίνουν, αλλά υπό προϋποθέσεις».


Σημειώνεται ότι η χώρα έλαβε τελικά το 1 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης του δανείου, που είχε παρακρατηθεί από τους δανειστές και από το ποσό αυτό δόθηκαν ήδη 450 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης και τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ θα δοθούν τον Οκτώβριο. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «λογικά», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα, συμμετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης και Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Επίσης στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά, οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν την διαπραγματευτική γραμμή ενόψει της άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην χώρα μας και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μετά την αποχώρηση των δύο πολιτικών αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι: «έγινε ευρύτατη και σε βάθος συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Οι τρεις αρχηγοί θα συνεχίσουν να είναι σε επαφή».

Στη συνάντηση των αρχηγών ήταν παρόντες και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης και Χατζηδάκης, όπως και ο συνεργάτης του κ. Κουβέλη, κ. Χατζησωκράτης.

Νωρίτερα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν ενημερώσει τον κ. Σαμαρά για την διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας παρέμειναν στην οικία του κ. Σαμαρά και μετά την αποχώρηση των αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης θα αρχίσει στην Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί και η ορκωμοσία του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, όπως και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στην θέση του υπουργού Επικρατείας που θα έχει στην αρμοδιότητά του τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης.

Πάντως σε Κηφισιά, Μαξίμου και υπουργείο οικονομικών σχεδιάζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Με προσεκτικούς χειρισμούς και βήμα – βήμα ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι αυτή την φορά υπάρχει η βούληση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να δείξουμε άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα» φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην σύσκεψη που είχε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Πρωθυπουργός με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη, μία ημέρα δηλαδή πριν αρχίσουν τις επαφές τους με τους υπουργούς οι επικεφαλής της Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς μελετά στοιχεία με στόχο να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις και λουκέτα σε δημόσιους οργανισμούς.

«Πρώτα πετυχαίνουμε τους στόχους και μετά ζητάμε» αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με τα όσα είπε στο οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Ανάπτυξης στην σύσκεψη που είχαν στην Κηφισιά. Γι’ αυτό τον λόγο το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων αλλά και της κατάργησης ζημιογόνων οργανισμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη. «Θα πρέπει να ανακτήσουμε και πάλι την αξιοπιστία μας. Αυτά που λέμε και δεσμευόμαστε θα πρέπει να τα κάνουμε πράξη» έλεγε υπουργός που μετείχε στην σύσκεψη.

Παράλληλα πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση απορρόφηση των κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 23% στο 13% μία κίνηση η οποία εκτιμάται πως θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Την Τετάρτη το βράδυ το ανώτατο κλιμάκιο της Τρόικας φθάνει στην χώρα μας και θα αναχωρήσει την Κυριακή. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα δει 8 υπουργούς ενώ δεν αποκλείεται να δει και τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, από την προηγούμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών κάνει ελέγχους προκειμένου να παραδώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα στοιχεία στους προϊσταμένους του. Το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου η Τρόικα θα έχει επιστρέψει στην χώρα μας έχοντας στα χέρια της την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ